Medve-szurdok túra és Hochlantsch csúcshódítás

A Medve-szurdok, a Hochlantsch-vidék egyik legszebb és leghosszabb vizes szurdoka, amelyet közvetlen közelről élvezhetünk a kiépített útnak köszönhetően: létrák, hidak, teszik teljesen biztonságossá és látványossá a túrát.

169 fahíd, 2900 lépcsőfok, a pallók alatt dübörgő víztömeg, zuhatagok, zúgók, monumentális sziklák, csodás fenyőerdők – ez vár ránk ezen a gyönyörű egynapos túrán, Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgyében a Medve-szurdokban.

Túránk alkalmával fedezd fel Te is a Hochlantsch-vidék legszebb szurdokvölgyét!

A túra időpontja: 2024.05.25.
Részvételi díj: 19.900,- Ft + Áfa

 

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Érkezés kora délelőtt Mixnitzbe, Medve-szurdok bejárása, Hochlantsch (1720 m) csúcshódítás. Hazautazás az esti órákban.

Indulás reggel 05:00-kor Tényőról, 05:30-kor Győrből előre megbeszélt helyen. A kora délelőtti órákban érkezünk túránk helyszínére Mixnitzbe, ami Graztól 40-km-re északra fekszik. A falu utolsó parkolójában hagyjuk buszunkat és innen gyalogosan közelítjük meg a Medve-szurdok bejáratát. A patak folyását fogjuk követni, már itt is láthatunk kisebb vízeséseket, sőt ha szerencsénk van szalamandrákat is.

Folyamatosan emelkedve elérjük a bejáratot, innen indul az izgalmas rész. Az útvonal láthatóan remekül karbantartott, a létrák és a lépcsők biztonságosak. A szurdokban egyirányú a haladás, az előzés nehézkes, a korlátok között keskeny a hely. Látványból biztosan nem lesz hiány, ugyanis a szurdokvölgy egy kivételes természeti szépség, zúgókkal és vízesésekkel tarkítva.

A szurdokból kiérve az 1209 méteren lévő „Guter Hirte” nevű Hüttében tudunk megpihenni. Kis pihenő után nekiindulunk a csúcsnak, amely a grazi hegyvidék legmagasabb orma. Felfelé menet elhaladunk egy újabb Hütte, a Steirischer Jockl (1398 m) mellett. A Hütte közelében található egy kis kápolna, a Schüsselrbrunn, aminek magyar vonatkozása van. (Egy magyar grófnő gyermekének csodába menő gyógyulása miatt állítottak emlékül). A csúcs felé vezető úton, több helyen is csodálatos panorámafotók készíthetők. Erdős részen, majd meredek sziklás ösvényen érünk a Hochlantsch 1720 méteres magasságban található keresztjéhez, ahol ott jártunkat rögzíthetjük egy füzetbe. Fáradtságunkat kárpótolja a csúcsról látható lenyűgöző panoráma. A csúcscsokik elfogyasztása után lefelé indulunk. Visszafelé a „Guter Hirte” Hüttében akár meg is ebédelhetünk, kicsit felfrissíthetjük magunbkat. A visszafelé vezető út már nem a szurdokvölgyben, hanem egy jól jelzett turistaúton vezet egészen a parkolóig. A lefelé vezető út elég meredek, ezért itt a túrabotok jó szolgálatot tehetnek. Visszaérkezve a parkolóba buszra szállunk, és hazautazunk Győrbe.

Túratáv: kb. 13 km; Szintkülönbség: kb. +/- 1240m

A túra nehézsége: A túrán összesen 1200m szintkülönbséget kell leküzdenünk, ami egy közepes nehézségű túrának számít. A túra 12 év alatti gyerekeknek és tériszonnyal küzdőknek nem ajánlott. 

Nehézség:  3-as

 

Egyéb tudnivalók

Létszám: 14 fő + 2 túravezető

A minimum létszám 7 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 8 személyes saját mikrobuszainkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt.  

A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: A Bärenschützklamm túra gyakorlatilag egy szurdoktúra, ahova nincs szükség semmilyen hegymászótudásra. Az útvonal azonban létrákon, hidakon, néhol meredek helyeken vezet, ezért a szédülésmentesség elengedhetetlen. A túra nehézsége a hosszában és a nagy szintkülönbség legyőzésében rejlik, ezért a jó kondíció és állóképesség elengedhetetlen.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi élelmiszer és víz szállítására, napszemüveg, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), napvédő krém, pótzokni, váltóruha.

Öltözet: jól bejáratott, vízálló túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, fejfedő, kesztyű.

A gyalogtúrához irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Mivel a túra egynapos, érdemes a napi élelmiszert otthonról hozni. A túrára ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt, kekszet, csokit, energiaszeletet csomagolni. A Hüttékben lehetőség van meleg étel fogyasztására is, osztrák specialitásokat szolgálnak fel.

Időjárás: Az osztrák hegyvidékeken sokszor kiszámíthatatlan az időjárás. Bármikor jöhet egy hirtelen zápor vagy zivatar. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a szurdokvölgyben még nyáron is hűvös lehet az idő és nagy a vízpára, ezért réteges, jól szellőző túraöltözetet ajánlatos viselni. A csúcson pedig a hőmérséklet akár 10 fokkal is alacsonyabb lehet, mint a völgyben.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

A Medve-szurdok belépő ára (a részvételi díj nem tartalmazza):   felnőtt: 5,- €, gyerek (6-12 éves): 3,50 €

Ajánlott költőpénz: 30-50 €

Csomagok: A túrára ajánlatos kisméretű hátizsákot hozni, amibe a napi élelem, víz, esőkabát, meleg ruha befér.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

Biztosítás (a részvételi díj nem tartalmazza): Az út teljes időtartamára ajánlott az utasbiztosítás megkötése. 

Részvételi díj: 19.900,- Ft + ÁFA, amely tartalmazza:

  • az utazást mikrobusszal
  • a túraszervezést
  • eszközbérlést – túrabotok
  • egész napos túravezetést.

 

Lehetőség van az Európai Utazási Biztosító Zrt. -n keresztül utasbiztosítást kötni – kattints a logóra.

EUB utasbiztosítás