Monte Rosa csoport – avagy a kötelező 7 db négyezres

Úti célunk az olasz-svájci határnál található Wallisi Alpok, ezen belül is a Monte Rosa csoport. A Monte Rosa csoportban olyan sűrűn vannak egymás mellett a 4000 méteres magasságot meghaladó csúcsok, hogy egy nap alatt akár 5-6-ot is meg lehet mászni. Azonban nem csak a sok 4000-es csúcsáról híres a Monta Rosa, hanem arról is, hogy itt emelkedik Nyugat-Európa második legmagasabb csúcsa a Dufourspitze és az ikonikus Matternhorn is melyre gyönyörű kilátásunk nyílik majd. 5 napos magashegyi kalandunk során összesen 7 darab 4000 méternél magasabb csúcsra állhatunk fel, melyek közül a legmagasabb a Zumsteinspitze 4563 méterrel. Ha jó az állóképességed, és érdekel a magashegyi túrázás, ezen a túrán rengeteg tapasztalatot és élményt szerezhetsz!

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Kora reggeli indulás Győrből. Esti érkezés Alagna Valsesiába.

Indulás reggel 06.00-kor Győrből. Találkozó indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. A napot utazással töltjük, este érkezünk  Alagnába ahol a kempingben felállítjuk sátrainkat és kipihenjük magunkat a másnapi túra előtt.

2.nap: Reggel felvonózás a 2936 méteren lévő Passo dei Salatihoz, majd túra a Gnifetti menedékházhoz (3.647 m). Este pihenés a menedékházban.

Reggel lebontjuk sátrainkat, összeszedjük a következő napokra szükséges felszerelésünket, és felszállunk az Alagnából induló felvonóra, mellyel egészen 2936 méterig megyünk a Passo dei Slalatihoz. A kb. 1 órás felvonózás után gyalog folytatjuk utunkat. Először sziklás terepen haladunk, majd a 3260 méteren lévő Punta Indrentől gleccseren vezet tovább utunk. A Gnifetti menedékház felé több via ferrátás szakasszal is találkozunk, így már az első nap sem telik kihívás nélkül. A menedékházhoz érkezve korán lefekszünk, hogy kipihenjük magunkat. A 3600 méter feletti magasság miatt többeknél előfordulhat fejfájás, de a másnapi akklimatizációs túra után ez elmúlik.

Túratáv: 5 km, szintkülönbség: + 750 m

Nehézség: 3-as

3.nap: Hajnali indulás a két legközelebbi 4000-es csúcsra, a Balmenhornra (4.167 m) és a Vincent Piramidra (4.215 m). A csúcsok meghódítása után visszatérés a Gnifetti menedékházba.

Ezen a napon hajnalban kelünk, hogy minél hamarabb elindulhassunk a mai napi akklimatizációs túránkra. A reggeli után összerakjuk a túrához szükséges felszerelést, a többi holminkat a menedékházban hagyjuk. Elindulunk a menedékházhoz közel eső két csúcs, a Blamenhorn (4.167 m) és a Vincent Piramid (4.215 m) felé. Először a Balmenhornra kapaszkodunk fel, majd egy kis ereszkedés, és újabb hegymenet után a Vincent Piramid csúcsára állhatunk fel. A két csúcs megmászása után visszatérünk szálláshelyünkre.

Túratáv: 5 km, szintkülönbség: +/- 770 m

Nehézség:4-es

4.nap: Hajnalban indulás a mai napra betervezett 5 darab 4000-es csúcs felé. Először a Monte Rosa csoport második legmagasabb pontja, a Zumsteinspitze (4.563 m), majd visszafelé a Signalkuppe (4.554 m), a Parrotspitze (4.436 m), a Corno Nero (4.322 m) és a Ludwigshöhe (4.342 m) megmászása. Délután visszatérés a Gnifetti menedékházba.

Túránk legnehezebb napján is hajnalban kelünk, hiszen 5 darab 4000-es csúcsot készülünk meghódítani. A szállásunktól legmesszebb eső Zumsteinspitze felé indulunk. Az előző napi túráról jól ismert útvonalon indulunk el ismét, de most nem térünk le az első csúcsok felé, hanem tovább folytatjuk utunkat a gleccseren. A Colle del Lys hágón átjutva a Parrotspitze és a Signalkuppe mellett elhaladva megérkezünk túránk legmagasabb csúcsára a Zumsteinspitzére (4.563 m), ahonnan tiszta időben belátni az egész Monte Rosa csoportot. A Zumsteinspitzéről visszafelé indulunk és megmásszuk a az útba eső fontosabb csúcsokat: a Signalkuppét (4.554 m), a Parrotspitzét (4.436 m), a Corno Nerot (4.322 m) és a Ludwigshöhét (4.342 m). Minden csúcs rövid kitérőt jelent visszautunk során, így aki nagyon elfárad a nap végén, opcionálisan kihagyhat egy-egy csúcsot. Délután visszaérkezünk a Gnifetti menedékházhoz és a nap hátralevő részét pihenéssel töltjük.

Túratáv: 15 km, szintkülönbség: +/- 1300 m

Nehézség: 5-os

5. nap: Tartaléknap. Ha esetleg az időjárás vagy egyéb tényezők miatt nem sikerülne végigjárni az előre eltervezett útvonalat, akkor ezen a napon pótolhatjuk az elmaradt túrákat.
6. nap: Reggel leereszkedünk a felvonóállomáshoz és visszatérünk Alagnába, ahonnan hazaindulunk. Érkezés Győrbe az esti órákban.

Reggel búcsút intünk a Gnifetti menedékháznak, és lefelé indulunk a Passo dei Salatinál található felvonóállomáshoz. Kb. 1 órás felvonózás után Alagnába érkezünk, ahonnan rövid pihenő után hazaindulunk. Várhatóan az esti órákban érkezünk Győrbe.

Túratáv: 5 km, szintkülönbség: – 750 m

Nehézség: 2-es

Egyéb tudnivalók

Létszám:6 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 6 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 8 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Útközben 3-4 óránként rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: Túráink során nagy szintkülönbségeket kell leküzdenünk, havas és sziklás terepen. Könnyebb via ferrátás szakaszok is vannak a Gnifetti menedékház felé így a jó mozgáskoordináció és a szédülésmentesség elengedhetetlen. A nagy tengerszint feletti magasság itt már okozhat problémákat, ilyen magasságban már jobban megviseli a szervezetet egy-egy hosszabb túra, ha nem vagyunk hozzászokva. Összességében a túrák teljesítéséhez  erős állóképességre van szükség, csakis sportos embereknek ajánljuk ezt a túrát!

Ajánlott felszerelés: Legalább 50 literes erős túrazsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, termosz, napszemüveg, napvédő krém, hálózsák, fejlámpa.

Öltözet: jól bejáratott túrabakancs melyre hágóvas rögzíthető, réteges jól szellőző, de szél és vízálló öltözet, kamásli, sapka, meleg kesztyű.

A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat, Petzl corax beülőket, és „Gleccser szettet” biztosít.
petzl-corax_beülőGleccser szettTúrabot – Zajo Trekking Poles Basic

Szállás: Alagna Valseisában, egy kulturált kempingben fogjuk tölteni az első éjszakát. A sátrakat és a derékaljakat irodánk biztosítja, hálózsákot viszont hozni kell. A kemping területén vizesblokk, mosoda, áramvételi lehetőség, kisbolt található. A további négy éjszakát a Gnifetti menedékházban töltjük. A menedékházban „matracláger”-ben fogunk aludni, itt szükségünk lesz egy vékony hálózsákra. Kulturált fürdőszoba, és áram lesz, a zuhanyzásért viszont fizetni kell.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. A menedékházban lehet kapni reggelit és meleg vacsorát is, de ez meglehetősen drága, úgyhogy ajánlott magunkkal hozni a 4 napra elegendő ételt, akár gázfőzőt és egyéb konyhai felszereléseket is, ha spórolni akarunk (természetesen ezeket fel is kell majd cipelni az első napon szóval nem szabad túl sokat pakolni). A túrákra egy-két szendvics, csoki, olajos magvak és energiaszeletek a legideálisabbak.

Időjárás: 3000 méter felett még nyár közepén is télies időjárás van, általában a hőmérséklet napközben sem emelkedik 0 felé, de az erős napsütés miatt sokkal melegebbnek érezzük majd. Általában szép, napos, száraz időre számíthatunk, ám a hegyekben gyorsan változhat az időjárás. A gerinceken és csúcsokon erős szélre számíthatunk így még hidegebbnek érezzük majd a levegőt.

Valuta: Olaszország hivatalos fizetőeszköze az Euro. A menedékházban készpénzzel tudunk fizetni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 100-200 €

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.