Mi is az a via ferrata?

(A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából)

A via ferrata (szószerint fordítva az olaszból: vas út; magyarul: vasalt út; németül: Klettersteig) olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást (a kiépítetlen részek csupán képzett sziklamászók számára elérhetőek). A via ferrata túrázás is némi gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része. A via ferrata útvonalaknál az „A” jelzésűek a legkönnyebben teljesíthetőek, míg az „F” betűvel jelzetteket kizárólag profi mászóknak ajánlják.

20060829 Tirol 006 kicsi

A Via Ferrata története

Sokak szerint a via ferrata az első világháború idejéből származik, amikor is az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország között Tirolban hegyi háború zajlott, és a katonák számára több ilyen útvonalat is kiépítettek, a biztonságuk és a megfigyelőhelyek gyorsabb elérése érdekében. De valójában a története jóval korábbi időkre vezethető vissza. Az első klettersteig megépítése már 1843-ban elkezdődött Friedrich Simony vezetésével a Dachstein-en. Köveket, vas csapokat, horgokat, faragott lépéseket és kötelet használtak az útvonal kiépítéséhez. Manapság már a modern igények figyelembevételével profi hegymászók építik ki ezeket az utakat úgy, hogy azok nehézségi fokától függően, akár már egy átlag túrázó is részese lehessen a magashegyi túrázás egyedülálló természeti szépségeinek. Vannak olyan utak is, amelyek felépítésüket tekintve igyekszenek kalandpark jellegű, változatos, élménydús kikapcsolódást biztosítani. Ugyanis a turizmus is felfedezte magának ezt a sportot, így sok helyen építenek ki via ferrata pályákat a környék turisztikai vonzerejének növelése céljából.

Felszerelés

Mint minden hasonló jellegű extrém sportnál, a via ferrata útvonalak megmászásakor is fontos szerep jut a jó minőségű felszerelésnek. Egy esetleges zuhanás esetén kritikus tényező, hogy a felszerelés valóban maradéktalanul betöltse szerepét és így megóvja a hegymászót a komoly sérüléstől vagy akár a haláltól.

A felszerelés bizonyos részei a hagyományos sziklamászásban is megtalálhatóak, de vannak olyan elemek is, amely a via ferrata mászások kellékei.

Elsődleges felszerelés

Az alábbi felszerelések nélkülözhetetlenek egy via ferrata megmászásához.

  • Beülő: a sziklamászásnál használt beülő alapfelszerelés. Amennyiben hátizsákkal túrázunk, ésszerű kiegészítés a mellbekötő heveder. Zuhanáskor a háton lévő súly esetleges gerincsérüléshez is vezethet, amitől az említett mellbekötő megóvhat.

petzl-corax_beülő

  • Sisak (Y-szíjas): a fej védelmét szolgálja az aláhulló kövektől, ezért viselése már a sziklafal alatt állva, a mászás megkezdése előtt is komolyan ajánlott. Jó szolgálatot tehet nem csak zuhanás esetén, hanem akár egy rossz mozdulatkor, mikor a fejünket a sziklába vernénk. Y-szíjas változata megakadályozhatja, hogy egy zuhanás során bekövetkezett erős rántáskor a sisak leessen a hegymászó fejéről.

Petzl elios sisak

  • Zuhanásgátló felszerelés: a via ferrata utak felszerelésének speciális és egyik legfontosabb része. A szakboltokban egyben, fékkel és dupla kantárral együtt megvásárolható felszerelés célja a zuhanás során fellépő erőtényezők csillapítása, a zuhanó test fékezése és a rántás erejének enyhítése. A klasszikus sziklamászás során a zuhanás alatt fellépő erőt a kiengedett biztosítókötél nyúlékony anyaga nyeli el. A via ferrata mászások során nem alkalmaznak ilyen biztosítókötelet, hanem egy speciális fékező rendszer csillapítja a zuhanás erejét. Ezt nem válthatja ki egy szimpla egy méteres kötélrész és karabiner, amit a sziklafalba rögzített fém részekhez csatolunk. Mivel ez a kötélhossz nem elég a megfelelő csillapításhoz elegendő nyúláshoz, így kötélszakadás, karabinertörés is előfordulhat. A klasszikus sziklamászásban megszokott biztosító eszközök, mint például a lapka sem megfelelőek. Ezeknek az eszközöknek más a célja, másként működnek. A via ferráta kantár is csak „vészhelyzet” esetére van, egy esetleges esésekor a helyesen használt via ferráta kantár megtartja a túrázót, de ettől még súlyos sérüléseket lehet szerezni. (Érdemes úgy tekinteni rá, mint az autó légzsákjára.) A mászó az esés során nekicsapódhat a sziklafalnak vagy a beépített fogásoknak, lépéseknek. Mielőtt via ferrátázni indulunk, érdemes tisztában lenni az alapvető szabályokkal, a biztonságos via ferrátázás 5 parancsolatával.

Scorpio Vertigo Petzl new L60AB WL

  • Karabinerek: nagy nyílású, oldalirányban is nagy terhelést bíró, önzáródó karabinerek használatosak a Via Ferrata utakon.

petzl-attache-3d-screw-lock

További felszerelések

Ezek a felszerelési tárgyak nem kötelező elemei a via ferrátázásnak, de erősen ajánlottak.

  • Kesztyű: nem alapvető, de rendkívül hasznos felszerelés. A Via Ferrata utak során a rögzítési pontként szolgáló drótkötél sokszor megviselt, a végük kirojtosodik. A kesztyű véd a sérülések ellen, illetve jobban tapad a dróton, ha izzad a tenyerünk. Viselése mindenképpen ajánlott.
  • Fejlámpa: bizonyos útvonalak alagutakon keresztül vezetnek, illetve egy estébe nyúló hosszabb túrán is hasznos.
  • Túrabot: főleg a hosszú lefelé gyaloglásoknál nyújt segítséget, csökkenti a boka és a térd terhelését, a hosszú felmenetekben pedig a comb kevésbé fárad. Fontos, hogy összecsukható legyen, mert amikor nem használjuk (mászás közben) a hátizsákunkra kell erősíteni.

Magyarország első via ferrata útvonalai

Az első magyarországi vasalt utak a Bakonyban, a cseszneki Kőmosószurdokban épültek. A három, egyenként 70, 120 és 180 méter, összesen 370 méter hosszú vasalt út 2013 nyarán készült el, a hivatalos megnyitót augusztus 24-én tartották Cseszneken. A három útvonal nehézségi foka: „C”, „D” és „E”. Az Ostromlók útja „C” jelzésű, vagyis közepes erősségű, 120 méter hosszú útvonal. Ez a vasalt út jó fizikai állapotban lévő nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott. Olyan érdeklődőknek is, akik életükben először próbálják ki mászó tudásukat. A Várpanoráma út a szurdok szemközti oldalán halad, és a vége felé kitűnő kilátás nyílik a várra. A mászás hossza 180 méter, a nehézségi foka „D”. A Tálos Zoltán emlékút 70 méter hosszú és „E” jelzésű. A „D” és „E” utak inkább tapasztalt mászók számára készültek.

Ezeket a magyar utakat, egyik kiváló hazai túránk alkalmával ki is próbálhatjátok:

http://trekdirection.hu/4028/gyalog-tura/aktiv-hetvege-a-sokoro-es-a-bakony-lankain/