Kalandozások a Triglav Nemzeti Parkban

A Triglav Nemzeti Park a Júliai-Alpok része, Európa legősibb nemzeti parkjai közé sorolható. Különlegessége a változatos, érintetlen természet, fenséges csúcsok, élesen bemetszett völgyek, szurdokok kristálytiszta hegyi patakokkal, mágikus tavak elrejtve a magas hegyekben, gazdag erdők és zöld növények. A nemzeti park irányító központja Bledben található, amely egyben a Júliai-Alpok leghíresebb üdülőhelye. A település káprázatos helyen terül el, ideális viszonyokat biztosít a pihenni vágyóknak, de az aktív szabadidőt kedvelőknek is. A térségben a sportolási lehetőségek száma szinte határtalan. Rengeteg kerékpárossal, túrázóval, hegymászóval találkozhatunk a környéken.

5 napos túránk alkalmával fedezd fel Te is Szlovénia természeti szépségeit!

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Érkezés kora délután Bledbe. Körtúra a bled-i tó körül, Bled várának megtekintése, városnézés, pletnázási lehetőség a szigetre. Ismerkedési grillest.

Indulás reggel 06:00-kor Győrből. Találkozó az indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. Délelőttünk utazással telik, kisebb pihenőkkel megszakítva. Kora délután érkezünk meg Bledbe, ahol négy éjszakát fogunk eltölteni egy 5 csillagos kempingben. A kisváros káprázatos természeti környezetben, a Júliai-Alpok és a Kamnik-Savinja Alpok ölelésében terül el. A tó partján rendkívül hangulatos kis éttermek találhatók, ahol megfizethető áron akár helyi specialitásokkal is ismerkedhetünk és megkóstolhatjuk a helyi konyha szimbólumaként emlegetett igazi bled-i krémest.

Délután teszünk egy sétát ebben a csodás környezetben a bled-i tó körül. Közben megtekintjük Bled történelmi kastélyvárát, amely a tó fölé magasodó 124 m magas sziklakiszögellésen áll. A várból lélegzetelállító körkilátás nyílik a tóra, a városra, a környező hegyekre és a tó közepén felbukkanó parányi szigetre. A szigeten ma a Mária Mennybemenetele barokk templom emelkedik. A monda szerint, a templom harangját megkondítva teljesül egy kívánságunk. Lehetőség lesz arra is, hogy akár a tó partján bérelhető pletnák egyikével a szigetre evezzünk. A pletna Bled jelképének számít, hiszen ezt a fajta csónakot csak itt készítik. Este visszatérünk a tó partján lévő kempingünkbe és megtartjuk ismerekedési grillestünket, ahol átbeszéljük a következő napok eseményeit is.

Túratáv gyalog: 7 km; Szintkülönbség: elhanyagolható

Nehézség: 2-es

 

2.nap: Kerékpártúra a Vrata-völgybe, a Peričnik-vízeséshez, a Vintgar-szurdok bejárása. Gyalogtúra a Mala Osojnica (685 m) panorámaponthoz.

Reggel egy szép kerékpártúrára indulunk a Mojstrana település közelében fekvő Vrata-völgybe, ahol megtekintjük a gyönyörű Peričnik-vízesést. A vízeséshez egy rövid, ámde elég meredek gyalogösvényen jutunk fel. A víz őrjöngő erővel zúdul alá 52 méteres magasságból. A zuhatagot meg is kerülhetjük és hátulról is gyönyörködhetünk a szabadesésben zuhanó víz látványában. Ha kigyönyörködtük magunkat, újra bringára pattanunk, és felkeressük a Bledtől nem messze fekvő természeti csodát, a Vintgar-szurdokot. Kerékpárjainkat a szurdok bejáratnál hagyjuk, onnan gyalogosan indulunk tovább. A szurdok a Júliai-Alpok egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, a Boršt (931 m) és a Horn (834 m) hegyek között található, tulajdonképpen a Radovna-folyó festői áttörése. Az útvonal hidakkal, pallókkal végig kiépített, bárki számára könnyedén teljesíthető, és felejthetetlen élményt nyújt. Túránk kiindulópontjához visszatérve, akár meg is ebédelhetünk a bejáratnál található kis étteremben, ahol akár a Radovna-folyóból frissen kifogott pisztrángot is megkóstolhatjuk.

Bled-be visszatérve egy levezető gyalogtúrára indulunk a tó körül emelkedő dombokra. Túránk során a fényképészek legkedveltebb pontjára, az Osojnicára tartunk. Meredek erdei ösvényen haladunk, először a Mala Osojnica (685 m) csúcsára. Jutalmunk a legszebb kilátás a Bledi-tóra és környékére, a Karavankákra, a Kamniki-Alpokra és a Gorenjsko síkságra.

Túratáv kerékpárral: 67 km; Szintkülönbség: kb. +/- 650 m

Túratáv gyalog: 8 km; Szintkülönbség: +/- 350 m

Nehézség: 3-as

3.nap: Kerékpártúra a Bohinj-tóhoz. Gyalogtúra a Vogel csúcsra (1922 m), majd a Száva-vízesés megtekintése.

Reggel ismét egy kerékpártúrára indulunk, méghozzá a varázslatos szépségű Bohinj-tóhoz. Az út során a Sava Bohinjka (Alsó-Száva-folyó) vonalát követjük, végig csodás tájakon tekerünk. A Bohinj-tó Szlovénia legnagyobb tava, erdőkkel borított hegyoldalak falai között találjuk. A tó partján kicsit megpihenünk, és gyönyörködünk az elénk táruló látványban. Ezután a tó közelében található modern, kabinos felvonóhoz megyünk, amivel 980 métert emelkedve, kis idő múlva máris 1540 méteres magasságban találjuk magunkat. A látvány tiszta időben lenyűgöző. A felső állomástól gyalogtúrára indulunk a Vogel csúcsára (1922 m). Végig jelzett túraútvonalon haladunk, felkaptatva a közel 2000 méteres csúcsra. Ám a látvány mindenképpen kárpótolni fog minket a fáradtságért.

A csúcstámadás után visszatérünk a felvonóhoz, majd visszaereszkedünk a tó partjára. Ezután a csodálatos Száva-vízesést fogjuk megtekinteni. A Savici ház melletti parkolóban hagyjuk buszunkat, ugyanis innen egy kiépített gyalogösvény indul, egészen a vízesésig. Csodálatos látványt nyújt a hatalmas víztömeg, ami egy sziklakatlanban, 40-50 méteres magasságban egy barlangnyílásból bukkan elő. Gyalogtúránk végeztével, buszunkkal visszautazunk bled-i kempingünkbe, és kipihenjük a nap fáradalmait.

Túratáv kerékpárral: 31 km; Szintkülönbség: kb. +/- 400 m

Túratáv gyalog: kb. 13 km; Szintkülönbség: +/- 1362 m (ebből 980 m felvonóval)

Nehézség: 3-as

4.nap: Kirándulás a Soča-forráshoz, a Boka-vízesés megtekintése. Túra a Kozjak-vízeséshez és a Napóleon-hídhoz. Tolmin-szurdoktúra, az Ördög-híd és a „Medvefej” szikla megtekintése.

Ezen a reggelen buszra szállunk, és a Vršič-hágón keresztül, a Soča forrásához indulunk. A forrás a Soča -völgy legészakibb szegletében található. A forrás szűk szurdok mélyén bújik meg. A sötét barlangszáj mögött kristálytiszta karsztvíz csillog. A víz a kövek közül bugyog elő, majd pár méter után egy hasadékban, zúgó vízesésként zuhan alá. A Soča forrása igazi aktív forrásbarlang.

Kirándulásunkat a Boka-vízesés megtekintésével folytatjuk. A Soča-völgy középső szakaszának egyik leglátványosabb természeti csodája a Boka-vízesés. A Boka a Júliai-Alpok legmagasabb és egyik legbővizűbb vízesése, 100 méteres szabadeséssel zúdul le a sziklás szurdokba. A gyalogösvény meredek erdőben vezet fel, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész Boveci-medencére.

A vízesés megtekintése után Kobaridba indulunk tovább. Kobarid egy festői városka a kétezer méteres Krn lábánál. Itt található a híres Napóleon híd, amely a Soča egy 200 m hosszú szorosán ível át. A híd 1750 óta itt áll, ezen keltek át Napóleon seregei a Predel hágó irányába, erre az eseményre utal a neve is. A hídon átkelve egy rövid túra keretében a Kozjak-vízeséshez indulunk, útközben az I. világháborús frontvonal bunker maradványai mellett is elhaladunk. A 15 méter magas vízesés a sziklák közül bukik ki, majd a felülről besütő napsugarak csillogásában látványosan zuhan a mélybe.

Ezt követően egy levezető túrára indulunk a Tolmin mellet elterülő szurdokvölgybe. Az égig nyúló sziklafalak közül a Tolminka-folyó zúdul le, maga a szurdok olyan szűk, hogy a víz teljes egészében kitölti a medrét. Szép látványt nyújt a 60 méteres mélységet áthidaló Ördög-híd. Szintén a szurdokvölgyben található, két sziklakapuként összezáruló orom között a híres „medvefej”, amely egy groteszk módon beszorult jókora szikladarab. A szurdok bejárása után visszatérünk bled-i kempingünkbe.

Túratáv gyalog összesen: kb. 12,5 km; Szintkülönbség: +/- 500 m

Nehézség: 3-as

 

5. nap: Az Iglica-vízesés megtekintése. Hazautazás.

Reggeli után összecsomagolunk, hiszen több éjszakát már nem fogunk a kempingben tölteni. Ezt követően levezetésként a Bled közelében található Bohinjska Bela-ba megyünk, és megtekintjük az Iglica-vízesést. A vízesés kősziklák között rejtőzik, a Suha-patak 24 méter magas zuhataga. A vízesés mellett falétrák találhatók, ezek segítségével fel lehet menni a szikla tetejére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A vízesés megtekintése után haza indulunk. Utunkat csak kisebb pihenőkkel szakítjuk meg. Az esti órákban érkezünk meg Győrbe.

Egyéb tudnivalók

Létszám: 12-18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 12 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására. Útközben 3-4 óránként rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: Kerékpártúráink közepes nehézségűek. A napi távok átlagos fizikummal teljesíthetőek, a szintkülönbségek nem túl jelentősek.

Gyalogtúráink turista útvonalakon haladnak, teljesítésükhöz nincs szükség komolyabb tudásra. Átlagos kondícióval járhatóak. Ezeket a túrákat egy pár túrabot kényelmesebbé teheti.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém, hálózsák. A kempingben jól jöhet még néhány dolog, mint például: evőeszközök, műanyag tányérok, poharak, kis gázfőző, elemlámpák.

Öltözet: jól bejáratott túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, kerékpározáshoz alkalmas, kényelmes ruházat, sportcipő, fürdőruha, papucs.

A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

Túrabot – Zajo Trekking Poles Basic

A kerékpártúrákon résztvevőknek jó minőségű, hőálló polikarbonát szerkezetű, állítható méretű, szellőzőrendszerrel rendelkező kerékpáros sisakokat biztosítunk.

 

sisak

Kerékpárjaink: Kerékpártúráink résztvevőinek jól felszerelt Gepida Sirmium kerékpárokat biztosítunk

                            gepida-fekete-578-280gepida-feher-578-280

Kerékpárjainkról bővebben itt olvashatsz.

Szállás: Bled városában, egy 5 csillagos, tóparti kempingben fogunk 4 éjszakát tölteni. A sátrakat és a derékaljakat irodánk biztosítja, hálózsákot viszont hozni kell. A kemping területén vizesblokk, mosoda, áramvételi lehetőség, kisbolt, étterem, bár található.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Természetesen lehetőséget biztosítunk élelmiszer vásárlására és a túrák közötti étkezésekre. Javasolt azonban a nem romlandó ételek egy részét itthonról vinni. Friss áruk könnyen beszerezhetőek helyi kisboltokban. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi szendvics, magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk. A kempingben lehetőség van meleg étel fogyasztására is.

Időjárás: Szlovénia éghajlata a hegyvidékeken tipikusan alpesi, míg az alacsonyabban fekvő területeken jellemzően kontinentális. A hegyekben igen hideg téli és hűvös nyári időszak váltakozik. A szlovén Alpokban meglehetősen sok csapadék hull, ennek következtében bőven van hó a magasabb hegyeken az év nagy részében. Az alacsonyabban fekvő területeken is hosszú és hideg a tél, ellenben a nyár meglehetősen meleg. Mindenesetre a csapadék bőségesebb, mint a tipikus szárazföldi éghajlatú területeken, főként heves zivatarok formájában jelentkezik. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben lévő kiszámíthatatlan időjárás miatt réteges túraöltözetet ajánlott hozni.

Valuta: Szlovénia hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 150-200 €

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

 

Lehetőség van az Európai Utazási Biztosító Zrt. -n keresztül utasbiztosítást kötni – kattints a logóra.

EUB utasbiztosítás