Keresztül a Schladminger Tauernen

A Schladminger Tauern vidéke kiválóan alkalmas a túrázásra, rengeteg látnivalóval büszkélkedhet, köztük kisebb-nagyobb tengerszemek százaival, a csúcspont pedig a Klafferkessel természeti csodája. Az Alacsony-Tauern, a nevével ellentétben nem is olyan alacsony, csúcsai bőven meghaladják a 2000 métert, tapasztaltabb túrázok akár a legmagasabb csúcsát – a Hochgollingot (2862 m) – is megmászhatják.

5 napos túránk során hódíts meg több 2000 méter feletti csúcsot és gyönyörködj a csodás panorámában!

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Utazás Ausztriába, a Liechteinklamm szurdok bejárása, szállás egy 4 csillagos kempingben.

A kora reggeli órákban indulunk Győrből Ausztria felé. Első úticélunk Sankt Johann im Pongau, ahova a délutáni órákban érkezünk meg. A település közelében található a Liechtensteinkalmm, ami az Alpok egyik legszebb, legmélyebb és leghosszabb bejárható szurdokvölgye. Ezt a lenyűgöző alpesi látványosságot járjuk be, egy bemelegítő túra keretében. Szállásunk Obertauern közelében, egy négy csillagos kempingben lesz, ahol a kora esti órákban felállítjuk sátrainkat. Átbeszéljük a túratervet, majd lepihenünk, hiszen az elkövetkező napokban nagy szükség lesz az erőnlétünkre.

2.nap: Obertauernből (1739 m) indulva felkapaszkodunk a Seekarscharte-ra (2022 m), lejjebb ereszkedünk az Oberhüttensee-hez (1866 m), kimásszuk a Lungauer Kalkspitze csúcsát (2471 m), majd megérkezünk az Ignaz Mattis Hüttébe (1986 m).

A kora reggeli órákban megkezdjük 4 napos túránkat Obertauernből (1739 m) indulva a Tauern magaslati úton, a Tauernhöhenwegen. Első megpróbáltatásként felkapaszkodunk a Seekarscharte csorbájáig (2022 m), majd egy nyergen át elérünk egy kis patakot és lejjebb ereszkedünk az Oberhüttéhez (1866 m), ami a vele azonos nevű tó partján található. Megkerüljük a csodaszép tengerszemet, majd meredek sziklás terepen keresztül felkaptatunk az Akarscharte (2315 m) keskeny nyergébe. Innen már nincs messze a Lungauer Kalkspitze (2471 m), aminek csúcsát meghódítjuk. Ha az idő és a csapat erőnléte engedi, akkor rögtön kipipálhatunk még egy 2000 méter feletti csúcsot, a Steirische Kalkspitzét (2459 m), ami egy kicsit nehezebb úton közelíthető meg. A csúcshódítások után egy lépcsős hegyháton folytatjuk utunkat, mígnem elérjük a Giglachseehüttét (1955 m), a szintén vele azonos nevű hegyi tavacska partján. Innen már nem messze található mai éjszakai szállásunk helyszíne, az Ignaz Mattis Hütte (1986 m), ami szintén egy csodás tengerszem partján található.

Túratáv: kb. 12 km, Szintkülönbség: kb. + 1000 m, – 750 m

Nehézség: 3-as

3.nap: Tovább haladunk először a Rotmandlspitze (2453 m) tövében, majd ereszkedünk a Rotmandlscharte, majd tovább a Kruckeckscharte (2303 m) csorbájába. A Keinprechthütte (1872 m) érintése után kaptatunk a Trockenbrotscharte (2237 m) magaslatára, majd elérjük a Landawirseehüttét (1985 m).

Nem időzünk sokáig a menedékházban, korai reggelit követően máris útnak indulunk, hiszen ez a nap sem lesz könnyebb az előzőnél. Először a Knappenhütte felé haladunk, majd a Vetternkarban felkapaszkodunk, és érintjük a két Knappen tavat. Ezután tovább kaptatva a Rotmandlspitze (2453 m) tövében, meredek hegyoldalon szerpentinezünk, majd a Sauberg északi hegyoldalán ereszkedni kezdünk. Elérjük a Krukeckschartét (2303 m), majd újabb szerpentinekhez érve, meredeken haladunk lefelé a Keinprechthüttéig (1872 m). Keresztezünk egy kis hegyi patakot, majd újabb meredek kaptató következik, amin feljutunk a Trockenbrotschartére (2237 m). A keskeny nyeregből láthatjuk a Hochgolling csúcsát, és mai szállásunk helyszínét, a Landawirseehüttét (1985 m). Előbb meredek úton ereszkedünk, majd kellemes hegyi legelőkön át érjük el a menedékházat.

Túratáv: kb. 9 km, Szintkülönbség: kb. + /- 850 m

Nehézség: 3-as

4.nap: Felkapaszkodunk a Gollingschartéra (2326 m), majd a Gollingwinkelen keresztül leereszkedünk a Gollinhüttéhez (1641 m).

Korai reggelink elfogyasztása után kezdetét veszi újabb kalandozásunk az Alacsony-Tauern csodás vidékén. Ezen a napon nagy szükség lesz a lépésbiztonságra és a figyelmünkre, hiszen utunk során előfordulnak sziklaomlásos, vízátfolyásos, kötéllel biztosított párkányok is. Mai túránk kezdeteként meredek, füves hegyoldalon kelünk át, majd egy gleccser vájta völgyfőn keresztül érünk a Gollingscharte (2326 m) ormára. Innen van lehetőség letérni a Hochgolling (2862 m) irányába. A Hochgolling megmászását viszont csak a gyakorlott, jó erőnlétben lévő túrázóknak ajánljuk, hiszen ez az út a Schladminger Tauern legnehezebb túraútvonala. Az út csakis kiváló, stabil időjárás esetén járható. Azt is számításba kell venni, hogy ez a kitérő oda-vissza 3 és fél órát vesz igénybe. Alapos megfontolást igényel, hogy nekiindulunk-e vagy sem. A kereszteződés után egy omladékos hegyoldalon ereszkedünk, majd egy kis hegyi patakot követve érjük el a Gollinghüttét (1641 m). Ezt az éjszakát ebben a menedékházban töltjük.

 Túratáv: kb. 5 km, Szintkülönbség: kb. + 350 m, – 690 m

Nehézség:   2-es   , helyenként: 3-as

Túratáv a Hochgolling megmászásával: kb. 8 km, Szintkülönbség: kb. + 880 m, – 1220 m

Nehézség:   3-as  +

5. nap: Felkapaszkodunk a Greifenbergre (2618 m), majd ereszkedünk a gyönyörű Klafferkessel tengerszemeihez. Tovább ereszkedünk a Preintaler Hüttéhez (1657 m), majd a Riesach-völgybe, a Riesach-tóhoz. Végezetül a Riesach-vízesések érintésével érkezünk meg a Riesach fogadóhoz (1079 m). Kis szusszanást követően felszállunk buszunkra, és haza indulunk.

Nagyon korai kelést követően, kezdetét veszi kalandozásunk utolsó hosszú napja. A Gollinghüttét hátrahagyva átkelünk egy kis patakon, majd egy gleccservájaton kapaszkodunk egyre feljebb. Először a Greifenbergsattel nyeregnél érünk el egy gyönyörű kis hegyi tavat (kék tó), majd az omladékos hegyoldalon küzdjük fel magunkat mai napunk legmagasabb pontjára, a Greifenbergre (2618 m). Szép időben már innen beláthatjuk a Klafferkessel katlanvölgyét, amiben mintegy 30 kisebb-nagyobb csodálatos tengerszem bújik meg. Ezután egy biztosított ösvényen ereszkedünk le a tavacskákhoz. Utunk ezután a kis tavak között kanyarog, melyek csodás látványát jó darabig élvezzük. További ereszkedés következik a Klafferschartén és a Lämmerkaron keresztül, aminek eredményeképpen elérjük a Preintaler Hüttét (1657 m). Kis szusszanás után, újabb ereszkedést követően a Riesach-völgybe érkezünk, majd a patakot követve megérkezünk a Riesach tó partjához (1338 m). Ezt követően erdei utakon szerpentinezünk le a Riesach-vízesésekig, amely Steiermark legnagyobb vízesése. Végezetül elérjük túránk végpontját a Riesach fogadót (1079 m). Kis szusszanást követően felszállunk buszunkra, és haza indulunk. Érkezés a késő esti órákban.

 Túratáv: kb. 11 km, Szintkülönbség: kb. + 980 m, – 1540 m

Nehézség: 3-as

Egyéb tudnivalók

Létszám: 18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 14 fő, ennél kevesebb személy jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására. Útközben 3-4 óránként rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: A Schladminger Tauern túránk közepesen nehéz gyalogtúrának minősül. A napi 1000 méteres szintkülönbség, a hosszabb túratávok, és a hátizsák cipelése miatt elegendő kitartásra és kondícióra van szükség. A kitettebb szakaszok miatt, nem árt a lépésbiztonság és a szédülésmentesség sem. Túránk kijelölt turistaúton halad, helyenként biztosított részekkel.

 Ajánlott felszerelés: 4 napi felszerelés szállítására alkalmas hátizsák, túrabot, hálózsák, kulacs, UV szűrős napszemüveg, napvédő krém, fejlámpa, egészségügyi csomag, gyógyszer, élelmiszer, víz. Aki főzni szeretne, annak gázfőző és „konyha felszerelés”.

 Öltözet: jól bejáratott vízálló túrabakancs, kamásli, réteges (jól szellőző) kényelmes túraöltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, túrakesztyű.

A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

Túrabot – Zajo Trekking Poles Basic

Szállás: Obertauern közelében egy 4 csillagos, kulturált kempingben fogjuk az első éjszakát tölteni. A sátrakat és a derékaljakat irodánk biztosítja, hálózsákot viszont hozni kell. A kemping területén vizesblokk, mosoda, áramvételi lehetőség, kisbolt, kávézó is található. A következő 3 éjszakát pedig Schladminger Tauern területén, menedékházakban fogjunk tölteni. A hálózsákokra itt is szükség lesz.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Javasolt nem romlandó ételeket itthonról vinni. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi tartós élelmiszer: magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk. Természetesen lehetőség lesz meleg ételek fogyasztására a Hüttékben.

Időjárás: Az osztrák hegyvidékek éghajlata tipikusan alpesi, míg az alacsonyabban fekvő területeken jellemzően kontinentális. A hegyekben igen hideg téli és hűvös nyári időszak váltakozik. Az osztrák Alpokban meglehetősen sok csapadék hull, ami főként heves zivatarok formájában jelentkezik. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben lévő kiszámíthatatlan időjárás miatt réteges túraöltözetet ajánlott hozni.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. €100-200

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.