Keresztül a Schladminger Tauernen

A Schladminger Tauern vidéke kiválóan alkalmas a túrázásra, rengeteg látnivalóval büszkélkedhet, köztük kisebb-nagyobb tengerszemek százaival, a csúcspont pedig a Klafferkessel természeti csodája. Az Alacsony-Tauern, a nevével ellentétben nem is olyan alacsony, csúcsai bőven meghaladják a 2000 métert, tapasztaltabb túrázok akár a legmagasabb csúcsát – a Hochgollingot (2862 m) – is megmászhatják.

5 napos túránk során hódíts meg több 2000 méter feletti csúcsot és gyönyörködj a csodás panorámában!

Csoportos utak

Túraidőszak
június - szeptember Testre szabott ajánlatot kérek

Egyéni utazóknak

Várólista Szívesen részt vennék, ha lenne nyitott időpont. Feliratkozom a várólistára

A túra nehézsége: 3*

89.900 Ft

Előleg: 35.000 Ft (Ez az összeg jelentkezéskor fizetendő.)

Fennmaradó összeg: 54.900 Ft (30 nappal az utazás előtt fizetendő.)

A részvételi díj tartalmazza:

 • Az utazást saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt.
 • A szállást 1 éjszakára egy 4 csillagos kempingben, 3 éjszakára menedékházakban.
 • A szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.
 • A felszerelések bérleti díját és ezek szállítását:
  • Jó minőségű, időjárásálló sátrak és derékaljak
  • Zajo Trekking túrabotok
 • Belépő a Liechtensteinklamm szurdokvölgybe.
 • A biztosítás díját.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • Az étkezést.

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Utazás Ausztriába, a Liechteinklamm szurdok bejárása, szállás egy 4 csillagos kempingben.

A kora reggeli órákban indulunk Győrből Ausztria felé. Első úticélunk Sankt Johann im Pongau, ahova a délutáni órákban érkezünk meg. A település közelében található a Liechtensteinkalmm, ami az Alpok egyik legszebb, legmélyebb és leghosszabb bejárható szurdokvölgye. Ezt a lenyűgöző alpesi látványosságot járjuk be, egy bemelegítő túra keretében. Szállásunk Obertauern közelében, egy négy csillagos kempingben lesz, ahol a kora esti órákban felállítjuk sátrainkat. Átbeszéljük a túratervet, majd lepihenünk, hiszen az elkövetkező napokban nagy szükség lesz az erőnlétünkre.

2.nap: Obertauernből (1739 m) indulva felkapaszkodunk a Seekarscharte-ra (2022 m), lejjebb ereszkedünk az Oberhüttensee-hez (1866 m), kimásszuk a Lungauer Kalkspitze csúcsát (2471 m), majd megérkezünk az Ignaz Mattis Hüttébe (1986 m).

A kora reggeli órákban megkezdjük 4 napos túránkat Obertauernből (1739 m) indulva a Tauern magaslati úton, a Tauernhöhenwegen. Első megpróbáltatásként felkapaszkodunk a Seekarscharte csorbájáig (2022 m), majd egy nyergen át elérünk egy kis patakot és lejjebb ereszkedünk az Oberhüttéhez (1866 m), ami a vele azonos nevű tó partján található. Megkerüljük a csodaszép tengerszemet, majd meredek sziklás terepen keresztül felkaptatunk az Akarscharte (2315 m) keskeny nyergébe. Innen már nincs messze a Lungauer Kalkspitze (2471 m), aminek csúcsát meghódítjuk. Ha az idő és a csapat erőnléte engedi, akkor rögtön kipipálhatunk még egy 2000 méter feletti csúcsot, a Steirische Kalkspitzét (2459 m), ami egy kicsit nehezebb úton közelíthető meg. A csúcshódítások után egy lépcsős hegyháton folytatjuk utunkat, mígnem elérjük a Giglachseehüttét (1955 m), a szintén vele azonos nevű hegyi tavacska partján. Innen már nem messze található mai éjszakai szállásunk helyszíne, az Ignaz Mattis Hütte (1986 m), ami szintén egy csodás tengerszem partján található.

Túratáv: kb. 12 km, Szintkülönbség: kb. + 1000 m, – 750 m

Nehézség: 3-as

3.nap: Tovább haladunk először a Rotmandlspitze (2453 m) tövében, majd ereszkedünk a Rotmandlscharte, majd tovább a Kruckeckscharte (2303 m) csorbájába. A Keinprechthütte (1872 m) érintése után kaptatunk a Trockenbrotscharte (2237 m) magaslatára, majd elérjük a Landawirseehüttét (1985 m).

Nem időzünk sokáig a menedékházban, korai reggelit követően máris útnak indulunk, hiszen ez a nap sem lesz könnyebb az előzőnél. Először a Knappenhütte felé haladunk, majd a Vetternkarban felkapaszkodunk, és érintjük a két Knappen tavat. Ezután tovább kaptatva a Rotmandlspitze (2453 m) tövében, meredek hegyoldalon szerpentinezünk, majd a Sauberg északi hegyoldalán ereszkedni kezdünk. Elérjük a Krukeckschartét (2303 m), majd újabb szerpentinekhez érve, meredeken haladunk lefelé a Keinprechthüttéig (1872 m). Keresztezünk egy kis hegyi patakot, majd újabb meredek kaptató következik, amin feljutunk a Trockenbrotschartére (2237 m). A keskeny nyeregből láthatjuk a Hochgolling csúcsát, és mai szállásunk helyszínét, a Landawirseehüttét (1985 m). Előbb meredek úton ereszkedünk, majd kellemes hegyi legelőkön át érjük el a menedékházat.

Túratáv: kb. 9 km, Szintkülönbség: kb. + /- 850 m

Nehézség: 3-as

4.nap: Felkapaszkodunk a Gollingschartéra (2326 m), majd a Gollingwinkelen keresztül leereszkedünk a Gollinhüttéhez (1641 m).

Korai reggelink elfogyasztása után kezdetét veszi újabb kalandozásunk az Alacsony-Tauern csodás vidékén. Ezen a napon nagy szükség lesz a lépésbiztonságra és a figyelmünkre, hiszen utunk során előfordulnak sziklaomlásos, vízátfolyásos, kötéllel biztosított párkányok is. Mai túránk kezdeteként meredek, füves hegyoldalon kelünk át, majd egy gleccser vájta völgyfőn keresztül érünk a Gollingscharte (2326 m) ormára. Innen van lehetőség letérni a Hochgolling (2862 m) irányába. A Hochgolling megmászását viszont csak a gyakorlott, jó erőnlétben lévő túrázóknak ajánljuk, hiszen ez az út a Schladminger Tauern legnehezebb túraútvonala. Az út csakis kiváló, stabil időjárás esetén járható. Azt is számításba kell venni, hogy ez a kitérő oda-vissza 3 és fél órát vesz igénybe. Alapos megfontolást igényel, hogy nekiindulunk-e vagy sem. A kereszteződés után egy omladékos hegyoldalon ereszkedünk, majd egy kis hegyi patakot követve érjük el a Gollinghüttét (1641 m). Ezt az éjszakát ebben a menedékházban töltjük.

 Túratáv: kb. 5 km, Szintkülönbség: kb. + 350 m, – 690 m

Nehézség:   2-es   , helyenként: 3-as

Túratáv a Hochgolling megmászásával: kb. 8 km, Szintkülönbség: kb. + 880 m, – 1220 m

Nehézség:   3-as  +

5.nap: Felkapaszkodunk a Greifenbergre (2618 m), majd ereszkedünk a gyönyörű Klafferkessel tengerszemeihez. Tovább ereszkedünk a Preintaler Hüttéhez (1657 m), majd a Riesach-völgybe, a Riesach-tóhoz. Végezetül a Riesach-vízesések érintésével érkezünk meg a Riesach fogadóhoz (1079 m). Kis szusszanást követően felszállunk buszunkra, és haza indulunk.

Nagyon korai kelést követően, kezdetét veszi kalandozásunk utolsó hosszú napja. A Gollinghüttét hátrahagyva átkelünk egy kis patakon, majd egy gleccservájaton kapaszkodunk egyre feljebb. Először a Greifenbergsattel nyeregnél érünk el egy gyönyörű kis hegyi tavat (kék tó), majd az omladékos hegyoldalon küzdjük fel magunkat mai napunk legmagasabb pontjára, a Greifenbergre (2618 m). Szép időben már innen beláthatjuk a Klafferkessel katlanvölgyét, amiben mintegy 30 kisebb-nagyobb csodálatos tengerszem bújik meg. Ezután egy biztosított ösvényen ereszkedünk le a tavacskákhoz. Utunk ezután a kis tavak között kanyarog, melyek csodás látványát jó darabig élvezzük. További ereszkedés következik a Klafferschartén és a Lämmerkaron keresztül, aminek eredményeképpen elérjük a Preintaler Hüttét (1657 m). Kis szusszanás után, újabb ereszkedést követően a Riesach-völgybe érkezünk, majd a patakot követve megérkezünk a Riesach tó partjához (1338 m). Ezt követően erdei utakon szerpentinezünk le a Riesach-vízesésekig, amely Steiermark legnagyobb vízesése. Végezetül elérjük túránk végpontját a Riesach fogadót (1079 m). Kis szusszanást követően felszállunk buszunkra, és haza indulunk. Érkezés a késő esti órákban.

 Túratáv: kb. 11 km, Szintkülönbség: kb. + 980 m, – 1540 m

Nehézség: 3-as

Irodánk fenntartja a jogot a túra programjainak megváltoztatására az időjárás függvényében. Ez esetben a programok változhatnak, vagy felcserélődhetnek.

Egyéb tudnivalók

Létszám: 18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 14 fő, ennél kevesebb személy jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására. Útközben 3-4 óránként rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: A Schladminger Tauern túránk közepesen nehéz gyalogtúrának minősül. A napi 1000 méteres szintkülönbség, a hosszabb túratávok, és a hátizsák cipelése miatt elegendő kitartásra és kondícióra van szükség. A kitettebb szakaszok miatt, nem árt a lépésbiztonság és a szédülésmentesség sem. Túránk kijelölt turistaúton halad, helyenként biztosított részekkel.

 Ajánlott felszerelés: 4 napi felszerelés szállítására alkalmas hátizsák, túrabot, hálózsák, kulacs, UV szűrős napszemüveg, napvédő krém, fejlámpa, egészségügyi csomag, gyógyszer, élelmiszer, víz. Aki főzni szeretne, annak gázfőző és „konyha felszerelés”.

 Öltözet: jól bejáratott vízálló túrabakancs, kamásli, réteges (jól szellőző) kényelmes túraöltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, túrakesztyű.

A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

Túrabot – Zajo Trekking Poles Basic

Szállás: Obertauern közelében egy 4 csillagos, kulturált kempingben fogjuk az első éjszakát tölteni. A sátrakat és a derékaljakat irodánk biztosítja, hálózsákot viszont hozni kell. A kemping területén vizesblokk, mosoda, áramvételi lehetőség, kisbolt, kávézó is található. A következő 3 éjszakát pedig Schladminger Tauern területén, menedékházakban fogjunk tölteni. A hálózsákokra itt is szükség lesz.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Javasolt nem romlandó ételeket itthonról vinni. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi tartós élelmiszer: magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk. Természetesen lehetőség lesz meleg ételek fogyasztására a Hüttékben.

Időjárás: Az osztrák hegyvidékek éghajlata tipikusan alpesi, míg az alacsonyabban fekvő területeken jellemzően kontinentális. A hegyekben igen hideg téli és hűvös nyári időszak váltakozik. Az osztrák Alpokban meglehetősen sok csapadék hull, ami főként heves zivatarok formájában jelentkezik. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben lévő kiszámíthatatlan időjárás miatt réteges túraöltözetet ajánlott hozni.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. €100-200

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

Biztosítás: Az út teljes időtartamára kötelező az utasbiztosítás megkötése. Részvételi díjunk már tartalmazza az UNION Retúr Plus biztosítás díját. Ez a biztosítási csomag megfelelő a speciális túráinkra is, többek között biztosítást nyújt a sporteszközökre, sportbalesetekre, túrázásra 5000 méterig. Amennyiben magasabb szintű biztosítást szeretnél kötni, munkatársunk a segítségedre lesz, viszont ennek a díjnak a különbözetét meg kell fizetned.

További biztosítási csomagokról a Biztosítás menüpont alatt tájékozódhatsz.

Készítette: Purple Online Media Kft. - Webfejlesztés, intergrált marketing stratégia, SEO/SEM/SMO, grafikai tervezés

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close