Érdekességek a Garda-tóról

A Garda-tó (olaszul Lago di Garda) Olaszország legnagyobb tava.  A tó a negyedik jégkorszakban, 1.5 millió évvel ezelőtt képződött.  Az egyik legnépszerűbb úticélnak számít Észak-Olaszországban, köszönhetően a kellemes klímának, a mediterrán flórának és a környékén elhelyezkedő festői városoknak.  Az Alpok és a Pó-síkság között, Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régiók határán fekszik.

Egy kis statisztika

A tó 65 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, és parthossza 145 km, ebből több mint 45 km szabadstrand. Területe 370 km2, hossza 54 km, szélessége a legkeskenyebb ponton 3km, a legszélesebben pedig 18 km.  Átlag mélysége: 136 m, legmélyebb pontja pedig  346 m. Összesen 5 kis sziget található a tavon, a legnagyobb közülük az “Isola di Garda”, vagyis Garda-sziget.

 

A Garda-sziget

(http://www.online-news.it/wp-content/uploads/2014/03/isola-gardqa.jpg)

Három érdekes történet

Zene:  A Garda-tó a szülőhelye az egyik klasszikus hangszerünknek, még pedig a hegedűnek. Úgy tartják ugyanis, hogy a Garda-tó partján fekvő Salo városában, 1540-ben született Gasparo De Salo találta ki a hegedűt, és alkotta meg a hangszert a ma is ismert formájában.

 

Gasparo di Salo szobra

(http://en.wikipedia.org/wiki/Sal%C3%B2)

Orvoslás:  A tó nyugati partján fekvő Limone városka egy 1979-es orvosi felfedezéssel beírta magát az orvostudomány történetébe. Egy tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a helyi lakosok vérében egy egyedi fehérje található, az úgynevezett apolipoprotein A-1, ami rendkívül hatásos az érelmeszesedés és az infarktus kialakulásával szemben. Ezzel a felfedezéssel vált Limone városa jól ismertté az orvosi világban.  Sok tudós orvosnak adott reményt a szívbetegségekkel szembeni harcban.

 

(http://www.lagodigardamagazine.com/curiosita-limone-lago-garda.aspx)

Romantika:  Catullus Veronában született i.e. 84-ben.  Viszonyba keveredett egy férjes asszonnyal, megszállottan szerelmes volt belé. Miután az asszony szakított vele, megszakadt a szerelmes férfi szíve, és harmincas évei elején elhunyt. Rövid élete során versekbe foglalta az érzéseit, és azt állította hogy ő találta fel a szerelmes vers műfaját. Sirmione városában egy impozáns római villát és egy fürdőt is elneveztek a híres költőről.

 

Grotte di Catullo

(http://itineraribrescia.it/cultura/le-grotte-di-catullo-sirmione/)

(fordítás: http://www.lake-garda-revealed.com/lake-garda-facts.html)