Milyen típusú lábbelit válasszunk az adott túrára?

Ha egy jó minőségű túrabakancsban szeretnénk élvezni a túrázás szépségeit, akkor azt érdemes átgondolni, hogy milyen időjárási körülmények között, milyen terepen és milyen hosszú távolságon fogjuk használni a bakancsot. Aki sokat túrázik nehéz, sziklás terepen, magas hegyekben, vagy többnapos hegyi túrára készül akkor kizárólag egy strapabíró, zömök és erős túrabakancs, esetleg hegymászóbakancs lehet jó választás. Amennyiben a túrák többsége a hazai hegyeken-völgyeken van, nem annyira nehéz terepen, akkor megfelelő lesz egy könnyű textilbetétes túrabakancs, vagy akár egy könnyű kirándulócipő is.

A lábbelik típusai:

Könnyű kirándulócipő

Utazáshoz, kirándulásra, könnyű középhegységi túrákra készültek, felsőrészüket és talpukat ennek az igénybevételnek megfelelően alakították ki. Mindazok kedvelt cipője, akik fél-egynapos nyári túrájukra edzőcipőnél már komolyabb lábbeliben akarnak menni, de bakancsra még nincsen szükségük.

Könnyű túrabakancs

Ezek a bakancsok a legkedveltebbek a könnyebb túrára indulók körében. Általában műszálas szövet és bőr keverékéből vagy nubukbőrből készülnek. Megfelelő a stabilitásuk, amellett, hogy elég hajlékonyak, és nem túl nehezek. A legtöbb ilyen bakancs vízhatlan, bélése lélegző anyagból készül, ezért amellett, hogy nem ázik be, lábunk nem izzad bele a lábbelibe. Talpuk vastag és bordázott, azonban hajlékony. Az ilyen típus általában nem töri fel úgy a lábat és nem okoz vízhólyagokat, mint egy merev bőrbakancs.

Mikor válasszuk ezt a típust?

Már komolyabb, közepesen nehéz túrákra, trekkingezésre, közép- és félmagashegyi túrákra alkalmasak. Tartósabbak és nagyobb védelmet nyújtanak, mint a könnyű kirándulócipők. Hágóvas viselésére nem, vagy csak nagyon korlátozottan alkalmas.

Puha bőrbakancs

Ha már valamivel nehezebb terepre indulunk és a megtett távolság is nagyobb, akkor jó választás lehet egy puha bőrbakancs. Súlya könnyebb, szára pedig rövidebb kemény bőr társánál, így hajlékonyabb a lábbeli. Általában hasított bőrből készülnek, ezáltal vízhatlanabbak, mint a kevert anyagú bakancsok, súlyuk mégis elfogadható. Magasan a boka fölött záródnak, erős fűzési rendszerük a bokát fixen rögzíti.

Mikor válasszuk?

Megfelelő védelmet nyújtanak a lábnak nehéz, durva, egyenetlen terepen is. Nagyobb, akár soknapos túrára indulóknak ajánlott. Némelyik modell kellően merev ahhoz, hogy havas, jeges túrákon kötős vagy sarokkötéses hágóvasat lehessen rá szerelni.

Kemény bőrbakancs

Ez a típus akkor jelenthet jó megoldást, ha nehéz hegyi terepen, nagy távolságot kell megtennünk és közben nagy súlyú csomagokat kell cipelnünk. Ezek a lábbelik erős bőrből készülnek, elég nehezek, viszont nagyon jól tartják a lábat, és hóban is megfelelő védelmet biztosítanak. Ezek a modellek rendkívül tartósak. Népszerűségük azonban egyre csökken, mióta a megfelelő technológiával készített könnyebb anyagok jelentek meg.