Kalandos körtúra a Hohe Wand-on és a Steinwandklamn szurdokban

A Hohe Wand Naturpark Alsó-Ausztriában, Wiener Neustadt közelében található kedvelt kirándulóhely. A 800 és 1.135 m közötti magasságban elterülő erdős fennsík egy jól kiépített úton egész éven át kényelmesen megközelíthető és méltán a Bécsi-Alpok egyik legismertebb és legnépszerűbb kirándulócélpontja. A természeti park számtalan érdekes látnivalót kínál: a „Skywalk“ kilátóterasz, a kilátótorony, sziklás ösvények, látványos panorámautak és rengeteg eltérő nehézségű és izgalmas túraútvonal jellemzi a Hohe Wand Naturparkot. Alsó-Ausztria egyik legszebb és legvadabb karsztos sziklahasadéka a Steinwandklamm szurdokvölgy, ami a Myrafalle vízesés mellett található egy igazán magával ragadó hely.

A túra időpontja: 2024.04.14.
Részvételi díj: 15.900,- Ft + Áfa

A túra programterve (részletekért kattints)

Program: Indulás a kora reggeli órákban tényői bázisonkról vagy Győrből. Érkezés kora délelőtt a Hohe Wand Naturparkba. Hanselsteig (A-B), Skywalk panoráma, Völlerin Steig (A), Frauenluckensteig (A-B), kilátó megtekintése, ebédelési lehetőség. Átutazás a Steinwandklammhoz, opcionálisan Myrafälle vízesések és Hausstein szikla megmászása. Hazautazás az esti órákban.

Indulás reggel 06:00-kor Győrből. Találkozó az indulás előtt negyed órával az előre megbeszélt helyen. A kora délelőtti órákban érkezünk meg túránk helyszínére a Hohe Wand Naturparkba, ami Alsó-Ausztria déli részén, Wiener Neustadt közelében található és a Bécsi-Alpok egyik legismertebb és legnépszerűbb kirándulócélpontja. Mikrobuszainkat hátrahagyjuk, majd az egyik leglátványosabb útvonallal kezdünk, és az izgalmas, jól kiépített A-B nehézségű Hanselsteigen a Stollhof melletti Loderhoftól indulva közelítjük meg felfelé egy jelzett ösvényen az erdős fennsíkot, majd a Hohe Wand déli falában vezető Bründlries úton lejövünk.  Ezután a közel két órás túra után busszal átmegyünk a Skywalk parkolójához, és innen először a kellően izgalmas a Völlerin Steigen (A) ereszkedtünk le, és a Frauenluckensteigen (A-B) kapaszkodunk ismét vissza a fennsíkra. Felérve a siklóernyősök starthelyéhez érkezünk, itt egy kis pihenő közben a megfelelő időjárás esetén nézhetjük a siklóernyősök repülését. Innen már csak egy ugrás a Hohe Wand legnépszerűbb eleme, a Sky Walk kilátó, egy háromszög alakú építmény. A mély szakadék fölötti kilátóteraszból gyönyörködhetünk a csodálatos látványt nyújtó kilátásban és lenézhetünk a mélybe is, ahol a nehezebb Klettersteigeken felfelé haladó embereket is megpillanthatjuk. Ezután felkeressük a 18 méter magas kilátót, ahonnan szép időben a Schneeberget, sőt akár a Fertő-tavat is láthatjuk. Ezután lehetőség lesz ebédelésre a Gasthaus Naturparkstüberl étteremben, ahol alkalmunk lesz az osztrák specialitásokat megkóstolni.

Ebéd után ismét buszra szállunk és innen a Steinwandklammhoz utazunk a Steinwandklamm szurdokvölgy felé, ami Alsó-Ausztria egyik legszebb és legvadabb karsztos sziklahasadéka. A kanyonban jól karbantartott fahidak, lépcsősorok, vaslétrák komplex rendszerén haladunk egyre magasabbra. Ha az időnk és energiánk engedi, ellátogathatunk a Myrafälle vízesésekhez. A vízeséseket egy kitáblázott témaút mentén, jól kiépített fahidakon és lépcsőkön járhatjuk be. A Myrafälle vízesések a Bécsi-Alpok egyik legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelye közé tartozik, teljes magassága 125 m, több száz apró zuhataga szinte biztosan elkápráztat mindenkit. A zuhatag után feltúrázhatunk egészen a csúcsig, a Hausstein nevű szikláig, ahová meredek, de rövid kapaszkodó vezet. A csúcsról páratlan kilátás nyílik a muggendorfi katlanra és láthatjuk a szomszédos hegyeket, köztük a Schneeberget is. A nap végén, kellően elfáradva visszatérünk a parkolóba, buszra szállunk és hazautazunk Győrbe.

Egyéb tudnivalók

Létszám: 14 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 7 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 8 személyes saját mikrobuszainkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. 

A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: A Hohe wand teljes körtúra egy közepes nehézségű túrának számít. A távok és szintkülönbségek nem jelentősek. A túra 12 év alatti gyerekeknek és tériszonnyal küzdőknek nem ajánlott.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi élelmiszer és víz szállítására.

Öltözet: jól bejáratott túrabakancs vagy túracipő, időjárásnak megfelelő (réteges, jól szellőző) öltözet, fejfedő, kesztyű.

Étkezés: Túránk önellátó. Mivel a túra egynapos, érdemes a napi élelmiszert otthonról hozni. A túrára ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt, kekszet, csokit, energiaszeletet csomagolni. A túra során lesz lehetőség meleg étel fogyasztására is.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: 20-50 €

Belépő árak (a részvételi díj nem tartalmazza):

  • Hohe wand Natúrpark: felnőtt: 4,50 €, gyerek (3-15 éves): 2 €
  • Steinwandlamm szurdok: felnőtt: 7 €, gyerek (6-14 éves): 2 €
  • Myrafälle vízesések: felnőtt: 5 €, gyerek (3-15 éves): 1,5 €

Csomagok: A túrára ajánlatos kisméretű hátizsákot hozni, amibe a napi élelem, víz, esőkabát, meleg ruha befér.

Egészségügyi tudnivalók: A túravezetőnél elsősegély csomag van. Azon felül a saját részre szükséges gyógyszert kérjük magaddal hozni.

Biztosítás (a részvételi díj nem tartalmazza): Az út teljes időtartamára ajánlott az utasbiztosítás megkötése. 

Részvételi díj: 15.900,- Ft + ÁFA, amely tartalmazza:

  • az utazást mikrobusszal
  • a túraszervezést
  • egész napos túravezetést.

Lehetőség van az Európai Utazási Biztosító Zrt. -n keresztül utasbiztosítást kötni – kattints a logóra.

EUB utasbiztosítás