Aktív kikapcsolódás a Garda-tónál

Mediterrán éghajlatának és kedvező fekvésének köszönhető, hogy a Garda-tó az egyik legnépszerűbb vidék Észak-Olaszországban. A térség nem szűkölködik látnivalóban, már a tó mentén fekvő csodálatos hangulatú kis települések és a rengeteg itt található természeti szépség miatt is megéri ide jönni. Ebben a régióban a sportolási és túrázási lehetőségek száma szinte határtalan. Gondoljunk akár a Monte Baldo számos túraútvonalára, akár a tó északi vidékének természeti adottságaira. Aki ide utazik, garantáltan nem fog unatkozni.

7 napos túránk alkalmával fedezd fel Te is Észak-Olaszország gyöngyszemét!


A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Érkezés este a Garda-tóhoz, ismerkedési est.

Indulás reggel 06.00-kor Győrből. Találkozó az indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. Napunk nagy része az utazással telik, rövid pihenőkkel félbeszakítva. A kora esti órákban érkezünk meg Torbole városába. Torbole a gleccsertó északi területén fekszik, a „szörfösök paradicsomaként” is ismert. Központja közelében kezdődik egy hosszú, kavicsos szabad strand, ami egészen a Sarca folyóig nyúlik. A festői szépségű kisváros egyik kempingjében fogunk 5 éjszakát eltölteni. Túravezetőink segítségével felverjük a sátrakat, majd megtartjuk ismerkedési estünket, ahol átbeszéljük a további napok történéseit.

2.nap: Gyalogtúra a Monte Brione „mészkőkaréjon”.Kerékpártúra és várlátogatás Arco-ba. Késő délután Torbole közelében túrázunk egy csodálatos panorámaúton. Grillest.

Reggelink elfogyasztása után a közeli Monte Brione „mészkőkaréjra” indulunk egy gyalogtúrára. Az út jól kiépített, könnyen járható, sok helyen csodálatos panoráma fotókat készíthetünk. A közel 300 méteres szintkülönbséget leküzdve, az elénk táruló csodálatos kilátás mellett az I. világháborúból itt maradt bunkereket is megpillanthatjuk. Lefelé menet az olajfák adta árnyékban kellemesen visszasétálhatunk a kempingünkbe.

Kis pihenő után egy kerékpártúra keretében a Torbole-tól északra fekvő Arco városába megyünk. A kerékpárút jól kiépített, végig a Sarca folyó mellett halad. Az út végig nagyon szép, többször leander ösvényeken át vagy éppen szőlőültetvények mellett tekerünk. Pár kilométer kerékpározás után máris Arco-ba érünk, amit más szóval a „sziklamászók paradicsomának” is neveznek. Ha szerencsénk van, akkor láthatunk is néhány idegborzoló mutatványt. Kerékpárjainkat magunk mögött hagyva, felsétálunk az olajfák árnyékában egy ösvényen a 126 méter magas sziklafalra épült várba, ahonnét csodálatos panoráma tárul elénk a Monte Brione-ra és a tóra. Ha már kiélveztük a látványt, akkor újra kerékpárjainkra pattanunk és visszatekerünk a kempingünkbe.

Késő délután ismét egy gyalogtúrára indulunk. Egy a tó fölött végigfutó, jól kiépített tanösvényen fogunk végigmenni. Erdei utakon haladunk, amit három-négy sziklába vájt lépcsősor szakít félbe. Az út során ismét csodálatos panoráma fotókat tudunk készíteni. Az út végén visszasétálunk kempingünkbe, majd egy grillestet tartunk, hogy még jobban összecsiszoljuk a csapatot.

Túratáv kerékpárral: kb. 15 km; Szintkülönbség: elhanyagolható

Túratáv gyalog összesen: kb. 11 km; Szintkülönbség: +/- 630 m

Nehézség:  2-es+

3.nap: Kirándulás és kerékpározás a Tenno-völgyben, Varone-vízesés és botanikus kert megtekintése, Riva-ból indulva gyalogtúra a Santa Barbara kápolnához, délután hajókirándulás Limone-ba.

Ezen a napon ellátogatunk a szállásunktól nem messze fekvő Tennó-völgybe, ahol a festői szépségű Tennó-tó (570 m) található. Kisebb kirándulást teszünk a tó körül. Jó idő esetén akár fürödni is lehet a kristálytiszta vízben. A színe szinte hihetetlen smaragd és sötétzöld színben pompázik. Már emiatt is érdemes ide eljönni.

Ha kigyönyörködtük magunkat, akkor bringára pattanunk és leereszkedünk Varone településig. Itt egy különleges természeti jelenséget csodálhatunk meg, a Varone-vízesést. A vízesésről tudni kell, hogy a Varone folyóból zúdul alá, amely a Tennó-tóból ered és a Sarca folyót táplálja. A belépőjegy megváltása után máris egy botanikus kertben találjuk magunkat, ahol a környék mediterrán növényzete mellett magashegyi növényeket is megcsodálhatunk, ami az itt kialakult különleges mikroklímának köszönhető. Kis sétát követően a vízeséshez érünk, ami megbújik egy hasadék mélyén, ahol 98 méteres magasságból zúdul alá. A vízesés nagyon nehezen fotózható a vízcseppek és a kevés fény miatt. Fotózás helyett élvezni kell a látványt és látni, milyen munkát tud végezni a természet a lezúduló víztömeg irtózatos erejével.

A park bejárása után tovább ereszkedünk egészen Torbole kisvárosáig. Kis pihenő után folytatjuk aktív kikapcsolódásunkat és a Riva-ból induló turistaúton feltúrázunk a Bastione-hoz (210 m), majd a Santa Barbara kápolnához (625 m). Innen lenyűgöző kilátás tárul elénk a Garda-tó északi részére.

Ha már kellőképpen kigyönyörködtük magunkat, visszaereszkedünk Riva-ba, majd egy hajókirándulás keretében Limone csodás kis városát keressük fel. Limone szinte egy sziklafalba épült város, hajóval érkezve a leglátványosabb, így lehet a legszebb fotókat készíteni. A település a Garda tó egyik turisztikai fellegvára, szűk utcácskáin nyüzsögnek az emberek. Már a középkorban megkezdődött itt a citromtermesztés, ma már azonban csak szórványosan művelnek meg egy-egy citromültetvényt, ugyanis manapság ez már nem kifizetődő a gazdáknak. Limonéban ennek ellenére mindenütt: a házak falán és az ajándékboltokban is megtalálható a citrom. Ha megéheznénk, itt akár meg is vacsorázhatunk. A sétálóutcán sorakozó pizzériákban, ízletes olasz ételeket kaphatunk.

Túratáv kerékpárral: kb. 16 km; Szintkülönbség: -492 m

Nehézség:  1-es

Túratáv gyalog: kb. 9 km; Szintkülönbség: +/- 547 m

Nehézség: 2-es

4.nap: Kerékpártúra a híres Ponale panorámaúton, kirándulás a Ledró-völgyben, késő délután Riva del Garda városnézés és szabadprogram.

Reggelink elfogyasztása után nyugatnak vesszük az irányt. Kerékpárra pattanunk és elindulunk a méltán híres Ponale panorámaúton a Ledró-völgy felé. Az energiánkra nagy szükség lesz, hiszen közel 600 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk az út során. Megéri azonban a fáradozás, mert a Ponale a Garda-tó környékének legszebb kerékpáros útja. Pihenésképpen több helyen megállunk fotózni, hiszen végig csodálatos kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre. A panorámaút vége után tovább haladunk felfelé, pár kisebb település elhagyása után Molina di Ledro-ba (659 m) érünk, ami a Ledró-tó partján fekszik. Innen indulunk el a tó körbe kerülésére, végig jó minőségű úton tekerhetünk. A látványt nehéz szavakba önteni, ahogy a festői szépségű hegyek visszatükröződnek a Ledró-tó kristálytiszta vízében, az lélegzetelállító. A kör zárásaként ismét Molina településen találjuk magunkat, itt lehetőség van egy kellemes ebéd elfogyasztására, a tóra néző kis éttermek egyikében. A Ledró-tó körül több strand is található, meleg időben jól eshet pihenésként egy kis strandolás. Sokat nem kell pihennünk, ugyanis a visszafelé vezető út végig lejt, ezért más dolgunk nincs, mint nyeregbe pattanni és lefelé menet élvezni az elénk táruló panorámát. Visszatérve kempingünkbe kisebb pihenőt tartunk, majd ezután lehetőségünk lesz Riva del Garda városát kicsit jobban megismerni. A tó és az óváros az esti fényekben is gyönyörű látványt nyújt. Az városban elérhető árakon, hangulatos kis éttermekben kóstolhatjuk meg az olasz konyha remekeit, amelyeket akár a tó partján termesztett kiváló minőségű borral is leöblíthetünk.

Túratáv: kb. 42 km; Szintkülönbség: +/- 582 m

Nehézség:  3-as

5. nap: Kirándulás a Monte Baldo-n. Cima delle Pozzette (2128 m) csúcshódítás, Cime di Ventrar kilátópont (1751 m), ereszkedés kerékpárral a Monte Baldo-ról.

Ezt a napot a Monte Baldo-n való túrázással töltjük. Reggel kerékpárjainkkal Malcesine városába (90 m) indulunk, ahol bringáinkkal együtt felszállunk a kétállomásos felvonóra, ami Európa egyetlen teljesen körbeforgó felvonója. A felső állomást kb. 15 perc alatt érjük el és ezáltal máris 1752 méter magasságban találjuk magunkat. Elsőként déli irányba indulunk a gyalogösvényen és meghódítjuk a Cima delle Pozzette 2128 méter magas csúcsát, ahonnét szép időben a legszebb kilátás nyílik a Garda-tóra. Az út végig jelölt és hegymászási tapasztalat nélkül is könnyen járható. A megérdemelt csúcs csokik elfogyasztása után, visszatérünk a felső állomáshoz, ahol akár meg is ebédelhetünk a Baita dei Forti vagy a La Cappanina fogadóban. Ezután tovább haladunk észak felé a Cime di Ventrar nevű kilátóponthoz (1751 m), ahonnan csodálatos panoráma tárul az alattunk elterülő tóra, legfőképpen annak északi részére. Ha már kellőképp kigyönyörködtük magunkat, nekivágunk kerékpártúránknak. Az út először kissé lejteni fog, majd egy darabon emelkedik, egészen a Graziani menedékházig (1617 m). Itt lehetőségünk van kis pihenőre, majd tovább indulunk a San Giacomo menedékház irányába. Ezután az út már lejteni fog és hamarosan el is érjük Brentonico települését (692 m), majd nemsokára Mori kisvárosát (204 m). Innentől ismét egy kisebb kaptató következik, egészen Nago településig, ahonnan visszaereszkedünk Torboleba (85 m), a kempingünkbe.

A túra végeztével kis szabadprogram keretében lehetőség adódik kicsit jobban megismerni Torbole kisvárosát. Hangulatos parti sétánya az egyik legkedveltebb helye a fotósoknak.

Túratáv gyalog: kb. 8 km; Szintkülönbség: + 2038 m (ebből 1662 m felvonóval), – 377 m

Túratáv kerékpárral: kb. 58 km; Szintkülönbség: + 200 m, – 1858 m

Nehézség:  3-as

6. nap: Malcesine városnézés és várlátogatás, Sirmione városnézés, vízi vár és a Grotte di Catullo megtekintése, strandolási lehetőség, búcsúest.

Mivel több éjszakát már nem töltünk itt, reggeli után összecsomagolunk és elhagyjuk a kempinget. A délelőtt folyamán Malcesine hangulatos kis városával ismerkedünk, felkeressük körpanorámás várát is.

Ezután délnek indulunk és meg sem állunk egészen Sirmione városáig. Sirmione egy meseszép félszigeten fekszik, ami hosszan benyúlik a Garda-tóba. A déli part egyik legnépszerűbb települése. A történelmi városrész a Scaliger-várnál kezdődik, innen már csak gyalogosan lehet továbbmenni az óváros szűk kis utcácskáira. A vízi vár belépő ellenében látogatható. Ha felmászunk a tornyaiba, gyönyörű kilátás tárul elénk az óváros tetőire és a tóra.

A sziget végén található a Grotte di Catullo, amit a híres római költő után „Catullus barlangjának” is szoktak nevezni. A kiterjedt terület belépő ellenében végigjárható. Hangulatos séta tehető az olajfák árnyékában és meg lehet tekinteni a római kori falmaradványokat. A belépő díja tartalmazza a Régészeti Múzeum megtekintését is.

A félsziget északkeleti részén található a Lido delle Bionde, egy nagy lapos kavicsos strand, ami fürdőzésre kiválóan alkalmas. Mindegyik hely szabadprogram keretében látogatható.

A búcsúvacsoránkat Sirmione-ban töltjük, majd a késő esti órákban hazafelé indulunk.

7. nap: Hazautazás.

Egész éjszakánk utazással telik, majd a délelőtti órákban érkezünk meg Győrbe.

Egyéb tudnivalók

Létszám: 14 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 14 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: saját mikrobuszainkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Útközben 3-4 óránként rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: Gyalogtúráink közepes nehézségűek, teljesítésükhöz nincs szükség komolyabb hegymászótudásra. A szédülésmentesség és a jó mozgáskoordináció viszont elengedhetetlen. Napi túratávjaink kis kitartással és átlagos kondícióval teljesíthetőek, egy pár túrabot segítségünkre lehet.

Kerékpártúráink között vannak könnyebb túrák, viszont van, ahol több száz méter szintkülönbséget is le kell küzdeni. A napi táv mindegyik esetben teljesíthető, az utak többsége jó minőségű.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém, hálózsák. A kempingben jól jöhet még néhány dolog, mint például: evőeszközök, műanyag tányérok, poharak, kis gázfőző, elemlámpák.

Öltözet: jól bejáratott túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, kerékpározáshoz alkalmas, kényelmes ruházat, sportcipő, fürdőruha, papucs.

A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

Túrabot – Zajo Trekking Poles Basic

A kerékpártúrákon résztvevőknek jó minőségű, hőálló polikarbonát szerkezetű, állítható méretű, szellőzőrendszerrel rendelkező kerékpáros sisakokat biztosítunk.sisak

Kerékpárjaink: Kerékpártúráink résztvevőinek jól felszerelt Gepida Sirmium kerékpárokat biztosítunk.

gepida_sirmium_fekete_2013                      gepida_sirmium__fehér_2013

Kerékpárjainkról bővebben itt olvashatsz.

Szállás: Torbole kisvárosában, egy tóparti, kulturált kempingben fogunk 5 éjszakát tölteni. A sátrakat és a derékaljakat irodánk biztosítja, hálózsákot viszont hozni kell. A kemping területén vizesblokk, mosoda, áramvételi lehetőség, kisbolt, snack bár található.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Természetesen lehetőséget biztosítunk élelmiszer vásárlására és a túrák közötti étkezésekre. Javasolt azonban a nem romlandó ételek egy részét itthonról vinni. Friss áruk könnyen beszerezhetőek helyi kisboltokban, ill. szupermarketekben. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi szendvics, magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk. Természetesen lehetőség lesz meleg ételek fogyasztására is, éttermekben, pizzériákban, amikből a Garda-tó térségében rengeteget találunk.

Időjárás: A Garda-tó környékének nagy részén mediterrán az éghajlat. A tavat körbeölelő hegyek miatt azonban hegyvidéki időjárás is előfordulhat. Ami azt jelenti, hogy bármikor előfordulhatnak záporok, zivatarok. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben az időjárás egyik pillanatról a másikra változhat, ezért réteges túraöltözet jó, ha van nálunk.

Valuta: Olaszország hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 200-250 €

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

 

Lehetőség van az Európai Utazási Biztosító Zrt. -n keresztül utasbiztosítást kötni – kattints a logóra.

EUB utasbiztosítás