Biciklivel Magyarország tetején – Aktív hétvégi kikapcsolódás a Mátrában

Egész hétvégés túránk célpontja a Mátra, ahol Magyarország két legmagasabb csúcsa is megtalálható, a Kékes (1014) és a Galyatető (965). A hétvége során feltekerünk a Kékes-tetőre, élvezhetjük a legmagasabb magyar csúcsokról való lefelé száguldást, meglátogatunk több kilátót és egy kalandparkban is izgalmas órákat töltünk el. Az aktív programok mellett  közös grillezéssel, valamint bográcsozással pihenjük ki a hétköznapok fáradalmait.

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Délelőtti indulás Győrből vagy Budapestről, kora délelőtt érkezés Gyöngyösre. kerékpártúra, Sástó környékének bejárása. Bázis kiépítése a kempingben, grillest.

Délelőtt találkozunk az előre megbeszélt helyen Győrben vagy Budapesten és elindulunk az Északi-Középhegységbe. Viszonylag rövid, 2-3 órás utazás után megérkezünk Gyöngyösre, ahol lepakoljuk a kerékpárokat. Ezt követően egy bemelegítő biciklitúra keretében feltekerünk Magyarország legmagasabban fekvő tavához, a Sástóhoz. A tó partja mellett fekszik kempingünk ahol a következő két éjszakát töltjük majd. Lepakolunk a kempingben, majd bejárjuk a gyönyörű lápos tó környékét, ahol egy szuper kilátó is található. Az 53 méter magas kilátó tetejéről gyönyörű kilátásunk nyílik a Mátra déli lejtőire, a Kékes-tetőre, és tiszta időben ellátni egészen a budai hegyekig. A nap zárásaként egy kellemes grillestet tartunk.

2.nap: Kerékpártúra a Kékes-tetőre. Körtúra hazánk legmagasabb pontján. Kerékpártúra Parádsasvárra, az üveggyár megtekintése. Utazás Galyatetőre, körtúra. Bográcsest.

Reggeli után bringára pattanunk, hogy feltekerjünk az ország legmagasabb pontjára, a Kékes-tetőre. Meglátogatjuk a 176 méter magas TV torony kilátót, amiben a nyitott kilátó 45 méter magasan található, ahonnan tiszta időben még a Tátra vonulatai is láthatóak. Miután kigyönyörködtük magunkat ebben a csodás panorámában, egy körtúrát teszünk a környéken. A rövid gyalogtúrát követően megebédelünk egy helyi étteremben. Ebéd után ismét bringára szállunk, majd Parádsasvár felé gurulunk. Itt megtekintjük a helyi üveggyárat. A parádsasvári üvegmanufaktúra egyrészt a sasvári üveggyártás hagyományainak újjáélesztője, másrészt pedig a település egyik fontos turisztikai attrakciója is. Üveggyári látogatásunk után busszal folytatjuk tovább utunkat, és Galyatetőre utazunk. Gyalogosan elsétálunk a közeli galyatetői kilátóhoz, ahonnan szép kilátásunk nyílik a környező tájra, visszatekinthetünk a Kékesre is. Egy rövid gyalogtúrát követően ismét kerékpárra ülünk, és visszatekerünk a kempingbe. A nap élményeit egy méltán megérdemelt bográcsvacsora mellett osztjuk meg egymással.

Túratáv kerékpárral:

Nehézség:

3.nap: Kalandozás az Oxygen Adrelanin Parkban. Ebéd. Hazautazás.

Reggeling elfogyasztása után összepakoljuk csomagjainkat, majd a közelben lévő Oxygen Adrelanin Parkba látogatunk el. A 16 hektáron kialakított kalandpark rengeteg lehetőséget kínál számunkra: kipróbálhatjuk a bobpályát, az erdei kalandparkot, a „funny bike-okat”, az összesen 460 m hosszú 30-35 méteres magasságban lévő lesiklópályát, több mint 20 méteres magasságban sétálhatunk egy 183 méter hosszú függőhídon és megismerkedhetünk az íjászat alapjaival. Miután mindenki kipróbálta a számára legizgalmasabb dolgokat, megebédelünk, majd rengeteg új élménnyel gazdagodva hazautazunk.

Egyéb tudnivalók

Létszám: 18 fő + 2 fő túravezető

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására.

A túrák nehézsége: Kerékpártúránk kis kitartással és átlagos kondícióval teljesíthető, végig jó minőségű aszfalt úton tekerünk majd.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém.

Öltözet: kerékpározáshoz alkalmas, kényelmes ruházat, sportcipő, fürdőruha, papucs.

A kerékpártúrákon résztvevőknek jó minőségű, hőálló polikarbonát szerkezetű, állítható méretű, szellőzőrendszerrel rendelkező kerékpáros sisakokat biztosítunk.sisak

Kerékpárjaink: Kerékpártúráink résztvevőinek jól felszerelt Gepida Sirmium kerékpárokat biztosítunk.

gepida_sirmium_fekete_2013                      gepida_sirmium__fehér_2013

Kerékpárjainkról bővebben itt olvashatsz.

Szállás: A Sástó mellett fekvő kulturált kempingben fogunk 2 éjszakát tölteni komfortos faházakban. A faházakban fürdőszoba található, Tv-vel és hűtőszekrénnyel felszereltek.

Étkezés:

Időjárás: Záporok, zivatarok bármikor előfordulhatnak, ezért vízálló öltözetet javasolt csomagolni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 10.000-15.000 Ft

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

 

Lehetőség van az Európai Utazási Biztosító Zrt. -n keresztül utasbiztosítást kötni – kattints a logóra.

EUB utasbiztosítás