Schneeberg hótalpas csúcstúra Losenheimből

A Schneeberg az Alpok vonulatának utolsó keleti tagja mely meghaladja a 2000 métert. Ezzel a magassággal egyben Alsó-Ausztria legmagasabb hegycsúcsa is. A Schneeberg meredek mészkő lejtői egy széles platóra vezetnek, melyen a Kaiserstein (2061 m) kilátópontja és a Klosterwappen (2076 m) csúcsa is megtalálható. Losenheimből induló túránk során kedvező időjárási feltételek mellett mindkét magaslatra felkapaszkodhatunk. Ebben a magasságban már alpesi körülményekre számíthatunk, nagy hó, állandó fagy, és tiszta időben gyönyörű kilátás vár ránk.

A túra időpontja: 2024.01.27., illetve bejelentkezés alapján
Részvételi díj: 15.700,- Ft + Áfa

 

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Tényőről vagy Győrből. Érkezés Losenheimbe, majd kirándulás az Edelweiss hüttéhez. Itt 2 opció lehetséges: túra a Schneeberg csúcsaira, vagy visszatérés Losenheimbe ahonnan látogatás a közeli Sonnleiten vízeséshez. A késő délutáni órákban hazaindulás.

Indulás reggel 5.30-kor tényői bázisunkról, igény szerinti győri beszálással 6.00-kor. Pár órás utazás után Losenheimbe érkezünk. A hótalpak felcsatolása után feltúrázunk az Edelweiss hüttéig, ahol opcionálisan kettéválhatunk edzettségi szintüktől függően. A kiváló kondícióval rendelkezők elindulnak Schneeberg csúcsa felé, míg a többiek egy rövidebb túrát tesznek a gyönyörű havas fenyvesekben és a Sonnleiten vízeséshez. Ők az Edelweiss hüttében rövid pihenőt tartanak, majd a pihenő után visszatúrázunk Losenheimbe, ahonnan egy rövid buszúttal, és egy kb. fél órás sétával eljutunk a Sonnleiten vízeséshez. Itt kiélvezzük a vízesés és a csodás környezet nyújtotta látványt, majd visszatérünk Losenheimbe ahol bevárjuk a csúcshódító csapatot és hazaindulunk.

A csúcstámadásról bővebben:

Losenheimből az Edelweiss hüttéig együtt megyünk. Utunk első szakaszán egy fenyőerdőben haladunk, de ahogy egyre magasabbra jutunk, a hatalmas fenyők eltűnnek, és törpefenyőknek adják át helyüket. Az ösvény végig meredeken emelkedik előttünk, hiszen rövid távon –  alig 3 km alatt több mint 800 méter szintkülönbséget teszünk meg. A felfelé vezető út utolsó szakaszán már a törpefenyők is elmaradoznak, csak havas sziklák és szakadékok szegélyezik utunkat. A Fadensteig-en keresztül feljutunk a platóra, ahonnan már nem túl hosszú az út a Fischer Hüttéig (2049). Először a Klosterwappenre (2076 m) kapaszkodunk fel, majd visszatérve Hüttéhez, amellett elhaladva hamar elérjük a Kaiserstein (2061 m)  kilátópontját is. Tiszta idő esetén mindkét helyről gyönyörű panoráma tárul elénk. A lejtmenetet egy kevésbé meredek ösvényen, a Fadenweg-en tesszük meg.  A kényelmesebb ösvényen kb. másfél óra után érünk vissza az Edelweiss hüttéhez, majd egy rövid pihenő után visszahótalpazunk Loesenheimbe buszunkhoz.

Teljes túratáv: 16 km, szintkülönbség: +/- 1250 m

Nehézség: 4-es

Túratáv a hüttéig: 4 km, szintkülönbség: +/- 400 m

Nehézség: 2-es

Egyéb tudnivalók

Létszám:  maximum 14 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 6 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: saját mikrobuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. 

A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: A csúcstúra során jelentős szintkülönbséget kell leküzdenünk havas terepen, így jó állóképesség szükséges a túra teljesítéséhez. Komolyabb hegymászótudásra nincs szükség, de a szédülésmentesség és a jó mozgáskoordináció elengedhetetlen.A túra a hüttéig kis kitartással mindenki számára teljesíthető!

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi élelmiszer és víz szállítására, termosz, napszemüveg, napvédő krém, pótzokni, váltóruha.

Öltözet: jól bejáratott, vízálló túrabakancs, meleg, réteges öltözet, szélálló nadrág és kabát, sapka, sál, kesztyű, esetleg síszemüveg.

A túrához irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat, valamint Tsl 226 Rando hótalpakat biztosít.

Túrabot – Zajo Trekking Poles BasicHótalp – TSL 226 Rando

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Mivel a túra egynapos, érdemes a napi élelmiszert otthonról hozni. A túrára ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt, kekszet, csokit, energiaszeletet csomagolni. Az Edelweiss hüttében lehetőség lesz meleg étel fogyasztására is.

Időjárás: A Schneebergen magashegyi időjárási viszonyok uralkodnak, így fel kell készülnünk a hideg (akár -15 fokos) szeles időre is, emellett hóesés is bármikor előfordulhat.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Készpénzt érdemes hozni.

Ajánlott költőpénz: 25-30 €

Csomagok: A túrára ajánlatos kisméretű hátizsákot hozni, amibe a napi élelem, víz, és a meleg ruha befér.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

Biztosítás (a részvételi díj nem tartalmazza): Az út teljes időtartamára ajánlott az utasbiztosítás megkötése. 

Részvételi díj: 15.700,- Ft + Áfa, amely tartalmazza:

  • az utazást mikrobusszal személy- és eszközszállítást tényői bázisunkról igény szerinti győri felszállással oda-és vissza
  • eszközbérlést – túrabotok, hótalp
  • a túraszervezést
  • egész napos túravezetést.