Aktív csapatépítés – Rafting a Moldván, kerékpározás a partján

A történelmi Csehország (Bohémia) déli részén kalandozunk. A Moldva (csehül Vltava) vonala határozza meg túránk útvonalát is. Ez a nemzetinek számító folyó Csehország egyik leghosszabbika, és ezüst fonalára számos gyöngyszemet fűzött fel a történelem. A szelíd folyón igazán kellemes az evezés, sok középkori emléket figyelhetünk meg vízi túránk során is. A folyó partján hosszan húzódó kerékpárút lehetővé teszi, hogy a történelmi emlékek mellett a környék természeti értékeit ne csak vízről, hanem a szárazföldről is ugyanúgy meg tudjuk csodálni, miközben időnket aktívan töltjük. Cesky Krumlov vaskos falai régmúlt időkről árulkodnak, míg Ceske Budejovicében, a főtér híres árkádsorai alatti ezeréves sörözőkben megízlelhetjük a legfinomabb cseh söröket.

Háromnapos túránk során így nem csak természeti, de kulturális és gasztronómiai élményekkel is gazdagodunk.

 

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Utazás busszal Vyšší Brod-ba, majd evezés Rozmberk nad Vltavou-ig

Délelőtt indulunk kényelmes, jól felszerelt, klimatizált buszunkkal Tényőről, a Trek Direction bázisáról. Úti célunk Vyšší Brod, ahova kora délután érkezünk. Vyšší Brod Csehország egyik legfontosabb, egyben leghosszabb, nemzetinek számító folyója, a Moldva (csehül Vltava) partján található. Itt egy gyors, szárazföldi oktatás után hajóinkba szállunk, és elevezünk Rozmberk nad Vlatvou-ig. Út közben csodás látvány vár ránk, ahogyan a békés Moldva folyón haladunk, kedves kis városok, templomtornyok, zöld dombok látványa fogad. Láthatjuk többek közt a Vyšší Brod dél-nyugati részén található, 1259-ben alapított ciszterci rendi kolostort, majd a kisvárost elhagyva néhány kilométeren keresztül zöldövezetben evezünk, mielőtt Rozmberk nad Vltavou-ba érünk. Az evezésnek ezen a kb. 10 km-es szakaszán három kisebb zúgó is található, melyeken gumicsónakjainkkal minden gond nélkül átkelünk. Rozmberk nad Vltavou-ba érve kikötjük csónakjainkat, buszba szállunk, majd Ceske Budejovicébe utazunk, ahol elfoglaljuk szállásunkat a hangulatos, négycsillagos hotelben, megvacsorázunk, majd eltöltünk egy kellemes estét együtt.

 

 

 

2.nap: Evezés Rozmberk nad Vltavou-tól Cesky Krumlov-ig, városnézés, majd kerékpártúra Ceske Budejovice-be

A hotelben elfogyasztott reggeli után visszatérünk Rozmberk nad Vltavou-ba, és tovább evezünk a Moldván. Úti célunkig, Cesky Krumlov-ig vezető út során a folyóparti büfék egyikében megebédelhetünk. Cesky Krumlov-ba érve leadjuk hajóinkat, megnézzük e kellemes kisvárost, és igény szerint akár a várat is. A vár és az óváros temérdek látnivalót tartogat számunkra. Cesky Krumlov Prága után Csehország második leglátogatottabb városa. Történelmi negyedét az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította. Innen kerékpárral folytatjuk utunkat, mely keresztezi, majd el is hagyja a Moldva folyót, és hangulatos kis települések közt tekerünk egészen Ceske Budejovice városáig. Este szabad program lesz, mely során felfedezhetjük a történelmi város szépségeit, és megkóstolhatjuk a világhírű cseh söröket.

3.nap: Kerékpártúra a Budweiser sörgyárba, sörgyárlátogatás, majd további tekerés a Hluboka kastélyig, végül hazautazás

Szállásunkon megreggelizünk, ezt követően pedig izgalmas túrát teszünk a Budweiser sörgyárban. Egyedül České Budějovicében, a Budweiser Budvar otthonában van lehetőség betekinteni a sörfőzők alkimista konyhájába, ahol több mint 700 éve készítik a sört eredeti recept szerint és a legjobb minőségű hazai nyersanyagok felhasználásával. A sörgyári látogatás után pedig egy újabb, kellemes kerékpártúra keretében meglátogatjuk a csodálatos Hluboka kastélyt, ahol angol nyelvű idegenvezetés keretében körbejárjuk a kastély legendás szobáit. A hatalmas Tudor-kastély termeinek alapos megtekintésére nem lenne elegendő egy nap. 144 szobája, terme van tele különböző korú képekkel, portrékkal, szobrokkal, bútorokkal, porcelánokkal, fegyverekkel, vadász trófeákkal, a Schwarzenberg tábornokok hadi szerzeményeivel, gótikus, reneszánsz, barokk műkincsekkel, gobelinekkel. A kastély 1664-től kezdve csaknem 300 éven át a Schwarzenberg család tulajdonában volt. A kastély megcsodálása után buszba szállunk és hazautazunk.

Egyéb tudnivalók

A hotelben félpanzióval szállunk meg, mely tartalmazza a vacsorát és a reggelit is. Kétágyas szobákat foglalunk, de igény szerint egyágyas szobák foglalására is lehetőség nyílik.

 

A túrák nehézsége: Túráink nem számítanak nehéz túrának, a megtett távolságok és szintkülönbségek nem túl jelentősek. Átlagos, jó kondícióval és kis kitartással könnyen teljesíthetőek.

 

Ajánlott felszerelés: Egy kisebb méretű hátizsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém, szúnyog- és kullancsriasztó.

Öltözet: réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, kerékpározáshoz alkalmas, kényelmes ruházat, sportcipő, fürdőruha, papucs.

sisak
A kerékpártúrához jó minőségű, hőálló polikarbonát szerkezetű, állítható méretű, szellőzőrendszerrel rendelkező kerékpáros sisakokat biztosítunk.

gepida-fekete-578-280 gepida-feher-578-280

Kerékpárjaink: Kerékpártúránk résztvevőinek jól felszerelt Gepida Sirmium kerékpárokat biztosítunk.