Mi is az a zipline?

A zipline – magyarul átcsúszópálya – egy olyan, rendszerint rozsdamentes acélból készült drótkötélpálya, amely két magaslat között kifeszítve helyezkedik el, és amelyen a megfelelő szerkezet segítségével átcsúszhatunk egyik pontból a másikba. A zpiline-ok sok formában jelenhetnek meg. Jobbára szórakoztatás céljából épülnek, de láthatunk példát olyanokra is, melyeket közlekedési vagy teherszállítási célból hoztak létre.

Vannak rövid és alacsony változatok, melyeket játszótereken találhatunk meg. Ezen egy általában drót-, kender-, vagy szintetikus anyagú kötélen, vagy láncon csüngő ülőke, vagy fogantyú lóg, ami csigával csatlakozik a pályához. A játszótéri változat két felfüggesztése között nincs szintbeli eltérés, így a közlekedés rajta bármely irányba megtörténhet, és azt nekifutással, vagy meglökéssel segítjük elő.

A zipline-okkal kalandparkok szórakoztató elemeiként találkozhatunk a leggyakrabban. Ez már nem gyerekjáték  🙂 Ez felnőttjáték! Persze vannak olyanok, amelyeket gyerekek is használhatnak, ezek méretben különböznek, és inkább a játszótéri verzióhoz hasonlítanak. A kalandparki drótkötélpályák már egészen hosszúak is lehetnek. Két végpontjuk közt szintbeli eltérés van, aminek az az oka, hogy a közlekedést a zipline-on a gravitáció segíti elő, így annak lejtősre kell épülnie, és természetesen a magasabb pontból indulunk el. Az alacsonyabbik pont csak annyival van alacsonyabban kiindulópontnál, hogy a drótkötél belógása révén a csúszó személy éppen még le tudjon lassulni ahelyett, hogy nagy sebességgel becsapódna a pálya végén. Ennek használatához szakember felügyeletére van szükség, aki ellát és felszerel minket a pálya használatához szükséges technikai eszközökkel. Rendszerint beülőt használunk erre a célra, azaz egy teljes testhevederzetet, mely egy karabinerrel csatlakozik ahhoz a hevederhez, amit egy újabb karabiner rögzít a drótkötélpályán futó csigához. Ez utóbbi leírással, és technikai háttérrel nem kell tisztában lennünk a zipline használatához, hiszen ez egy szórakoztató elem; a kalandpark alkalmazottak értik a dolgukat, biztosak lehetünk benne, hogy jó kezekben vagyunk. Nincs más dolgunk, mint élvezni a „repülést”.

Tudnunk kell viszont, hogy ez nem most pattant ki egy őrült agyából. A zipline-nak történelme van. Kezdetben közlekedési eszközként használták, és használják még a mai napig is pl. Kína és Dél-Amerika hegyvidéki tájain. Előfordulnak olyanok is, amelyek nem csak személy-, de teher (élelmiszer, építőanyag, víz, stb.) szállítására szolgálnak.

A leghosszabb Zipline ma Rocca Massima-ban, Olaszországban található. Ennek hossza 2213 m, és akár a 140 km/h sebességet is elérheti rajta a bátor csúszó. Híres ugyanakkor a The Eye of the Jaguar nevű, 2130 m hosszú pálya is, mely Peruban található, és akár 110 km/h-s sebesség is elérhető vele. Találhatók ezen felül még Ukrajnában, Nepálban, Brazíliában, Ausztriában, Új Zélandon, és szinte a világ összes országában átcsúszópályák, sőt, nem oly régen megnyílt Magyarország első nagyobb ilyen pályája is!

Ez Sólyom becenévre hallgat, és a Zemplén Kalandparkban találhatjuk. Hossza 1036 m, és akár a 80 km/h sebességet is elérhetjük rajta.

Büszkék lehetünk rá, hogy immár kishazánkban is megadatik a zipline-ozás lehetősége. Így nem kell messzire mennünk, ha az idei szezonban ki akarunk próbálni valami újat és izgalmasat.

Persze itt nem feltétlenül áll meg a dolog. Vannak, akiknek sosem elég az adrenalinból, és szerencsére elég kreatívak ahhoz, hogy kombinálják az extrém sportokat a lehető legelképzelhetetlenebb módokon. Ezt láthatjuk az alábbi videón, ahol egy Panama városi  felhőkarcolóról kifeszített kötélpályán indulnak el lefelé a versenyzők, majd leoldják magukat, és BASE jump-os célba-repüléssel fejezik be a mutatványt.