Hohe Wand és Myrafälle – Kirándulás Alsó-Ausztriában

A Hohe Wand Naturpark Alsó-Ausztriában, Wiener Neustadt közelében található kedvelt kirándulóhely. A 800 és 1.135 m közötti magasságban elterülő erdős fennsík egy jól kiépített úton egész éven át kényelmesen megközelíthető. A természeti park számtalan érdekes látnivalót kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt: a „Skywalk“ kilátóterasz, a Felsenpfad sziklaösvény, a kilátótorony, állatsimogató, vadaspark és rengeteg eltérő nehézségű túraútvonal. Itt a kisgyerekes családok is garantáltan jól fogják érezni magukat.

A Myrafälle a Myra patak több száz méteres, több lépcsős vízesése, szintén Alsó-Ausztriában, a Gutensteiner Alpok területén található. A vízeséseket egy kitáblázott témaút mentén, jól kiépített fahidakon és lépcsőkön járhatjuk be. Szintén egy családbarát program, amit a kisgyerekek is nagyon élveznek.

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Érkezés kora délelőtt a Hohe Wand Naturparkba. Hanselsteig (A-B), Felsenpfad, Skywalk panoráma, Völlerin Steig (A), Frauenluckensteig (A-B). A vadaspark és a kilátó megtekintése, ebédelési lehetőség. Myrafälle vízesések, Haustein szikla. Hazautazás az esti órákban.

Indulás reggel 06:00-kor Győrből. Találkozó az indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. A kora délelőtti órákban érkezünk meg túránk helyszínére a Hohe Wand Naturparkba, ami Alsó-Ausztria déli részén, Wiener Neustadt közelében található. Buszunkat hátrahagyjuk, majd az erdős fennsíkot a jól kiépített A-B nehézségű Hanselsteigen közelítjük meg. Ez az út kisebb gyerekekkel is jól járható. A kellően izgalmas út során, szép kilátásban gyönyörködhetünk, ami meghozza a kedvet a következő túrák teljesítéséhez is. Felérve a Kohlörserlhausnál találjuk magunkat, ahol kicsit megpihenhetünk. Innen a sziklafalba épített Felsenpfad nevű sziklaösvényen haladunk tovább, megcsodálva a gyönyörű panorámát. Ezután a Skywalkhoz megyünk, ami egy háromszög alakú építmény. Innen is nagyon szép a kilátás és lenézhetünk a mélybe is, ahol a nehezebb Klettersteigeken egyensúlyozó embereket is megpillanthatjuk. Ha kigyönyörködtük magunkat, akkor elindulunk lefelé a szintén izgalmas A nehézségű Völlerin Steigen, majd az A-B nehézségű Frauenluckensteigen kapaszkodunk ismét vissza a fennsíkra. Utóbbi túraúton egy hosszú létra is található, az izgalmak fokozásának érdekében, illetve ha csendben haladunk, és szerencsénk van, akkor kőszáli kecskékkel is találkozhatunk. Ezután felkeressük a szintén a fennsíkon található vadasparkot, és a 18 méter magas kilátót, ahonnan szép időben a Schneeberget, sőt akár a Fertő-tavat is láthatjuk. Ezután lehetőség lesz ebédelésre a Gasthaus Naturparkstüberl étteremben. Itt játszótér és állatsimogató is található.

Ebéd után ismét buszra szállunk és a nem messze található Myrafälle vízesésekhez utazunk. A vízeséseket egy kitáblázott témaút mentén, jól kiépített fahidakon és lépcsőkön járhatjuk be. Feltúrázunk egészen a csúcsig, a Haustein nevű szikláig. A panoráma itt is nagyon szép, láthatjuk a szomszédos hegyeket, köztük a Schneeberget is. Kis szusszanás után visszatérünk a parkolóba buszra szállunk, és hazautazunk Győrbe.

Nehézség: 2-es

Egyéb tudnivalók

Létszám: 15-18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 15 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására.

A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: A Hohe wand és Myrafälle túránk egy könnyű, családbarát túrának számít. A távok és szintkülönbségek nem jelentősek. Az útvonalak izgalmasak, a panoráma csodálatos, ezért kisebb gyerekek is élvezni fogják.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi élelmiszer és víz szállítására, napszemüveg, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), napvédő krém, pótzokni, váltóruha.

Öltözet: jól bejáratott túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, fejfedő, kesztyű.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Mivel a túra egynapos, érdemes a napi élelmiszert otthonról hozni. A túrára ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt, kekszet, csokit, energiaszeletet csomagolni. A túra során lesz lehetőség meleg étel fogyasztására is.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: 20-30 €

Csomagok: A túrára ajánlatos kisméretű hátizsákot hozni, amibe a napi élelem, víz, esőkabát, meleg ruha befér.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

Biztosítás: Az út teljes időtartamára kötelező az utasbiztosítás megkötése. Részvételi díjunk már tartalmazza az UNION Retúr Plus biztosítás díját. Ez a biztosítási csomag megfelelő a speciális túráinkra is, többek között biztosítást nyújt a sporteszközökre, sportbalesetekre, túrázásra 5000 méterig. Amennyiben magasabb szintű biztosítást szeretnél kötni, munkatársunk a segítségedre lesz, viszont ennek a díjnak a különbözetét meg kell fizetned.

További biztosítási csomagokról a Biztosítás menüpont alatt tájékozódhatsz.