Salzkammergut – Ausztria ezerarcú tóvidéke

Salzkammergut Ausztria egyik leggyönyörűbb vidéke, amely az Alpok északi peremén fekszik. Háborítatlan hegyormok, szelíd tengerszemek, kristálytiszta folyók és tavak, jellemzik ezt a lenyűgöző tájat. A térség az egyik leglátogatottabb idegenforgalmi központ Ausztriában, évről évre turisták százezrei keresik fel. A vidék műemlékekben is gazdag és számtalan sportolási lehetőséget is találhatunk itt. Salzkammergut további részekre osztható, melyek közül az egyik legszebb, a hegyi tavakban gazdag Ausserland. Ezek közül is kiemelkedik a Grundlsee, a Toplitzsee, az Altaaussee, az Ödensee. A régió legnagyobb tava pedig a Hallstatt-i tó, amely a Dachstein-nel együtt az UNESCO világörökség része.

6 napos túránk alkalmával fedezd fel Te is Salzkammergut csodálatos tóvidékét!

Képek forrása: saját forrás + www.dachstein-salzkammergut.com

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Érkezés kora délután az Ödensee partjára. Gyalogtúra a tó környékén, a karsztforrások érintésével. Kora este sátorverés a hallstatt-i kempingben. Ismerkedési grillest.

Indulás reggel 06:00-kor Győrből. Találkozó az indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. Délelőttünk utazással telik, kisebb pihenőkkel megszakítva. Kora délután érkezünk meg a vadregényes Ödensee partjára. Kisebb gyalogtúrára indulunk a tavacska környékén, érintve a karsztforrásokat is. A kora esti órákban megérkezünk a hallstatt-i tó partjára, ahol kempingünk található. Hallstatt egy kisváros, közvetlenül a tó partján fekszik, nagyon szűk és meredek helyen. Rendkívül szép látványt nyújt, ahogy a csónaktárolók, a templomtornyok és a magas hegyek visszatükröződnek a kristálytiszta, mélyzöld vízben. A Hallstatt-Dachstein régió gyönyörűségét mutatja az is, hogy az UNESCO világörökség részét képzi. Túravezetőink segítségével felverjük sátrainkat, majd megtartjuk az ismerkedési grillestünket, ahol jobban megismerkedünk egymással, és átbeszéljük a következő napok eseményeit is.

Túratáv: kb. 6 km, Szintkülönbség: +/- 100 m

Nehézség:  2-es

2.nap: Délelőtt gyalogtúra a Gosau tavaknál, a Vorderer és a Hinterer Gosausee (1164 m) környékének bejárása. Ereszkedés kerékpárral a hallstatt-i tó partjáig, majd kerékpártúra a keleti part mentén. Délután a híres hallstatt-i sóbánya meglátogatása, majd gyalogtúra a Waldbachstrub szurdokhoz, a gleccserkert és a vízesés érintésével.

A mai napon a Dachstein nyugati lábánál fekvő, csodálatos Gosau-völgybe indulunk gyalogtúrára. Túránk a Gasthof Gosausee-nél (937 m) veszi kezdetét. Az első állomás a Vorderer Gosausee, ahonnan szép kilátás nyílik a Dachstein csúcsára és a Gosau-gleccserre. Innen gyalogút vezet tovább, egészen a Hinterer Gosausee-ig (1164 m). Tovább haladva hamarosan elérjük a középső tavat (Gosaulacke), mely a három tó közül a legkisebb, néha teljesen kiszárad. Tovább folytatjuk utunkat, egy kicsit meredekebb rész következik, majd elérjük a hátsó tavat, amely közvetlenül a Dachstein tövében fekszik. Itt kicsit megpihenünk, és élvezzük a táj magával ragadó szépségét. Ezután vissza indulunk, majd az elülső tó túloldalán haladva jutunk vissza túránk kiindulópontjához. Itt felpattanunk bringáinkra, és ereszkedni kezdünk Hallstatt felé, majd a tó keleti partján egészen a kempingünkig kerekezünk. Kicsit lepihenünk, megebédelünk.

Kora délután még egy gyalogtúrára indulunk. Hallstatt-ból siklóval jutunk fel a Salzberg-re. A sikló mindössze 3 perc alatt, 838 méteres magasságba visz fel minket. Innen egy pár perces sétával érjük el a Rudolfsturm-ot (855 m), amit még I. Habsburg Rudolf építetett őrtoronynak, ma már vendéglőként üzemel. A torony mellett egy kilátópontot is találunk, ahonnan lélegzetelállító a panoráma a kisvárosra és környékére. Tovább sétálunk, és hamarosan a híres sóbánya bejáratához érünk, amit aztán vezető segítségével be is járunk. A bányán belül kisvonattal lehet közlekedni, a mélyén található tóhoz pedig egy csúszda vezet le. A sóbánya megtekintése után elindulunk a Waldbachstrub szurdok irányába. A gleccserkerthez vezető úton végig csodálatos panorámában gyönyörködhetünk. A hallstatt-i gleccserkert az utolsó jégkorszak egyik relikviája, amikor a gleccserek 12.000 évvel ezelőtt visszahúzódtak erről a területről. A gleccserkert után megtekintjük a gyönyörű Waldbachstrub vízesést. Lenyűgöző látvány a vízesés, ahogy 90 m-ről, három lépcsőben, zúg a mélybe. Ha kigyönyörködtük magunkat a vízesésben, visszasétálunk kempingünkbe, és kipihenjük a nap fáradalmait.

Túratáv (gyalog) Gosau-tavak: kb. 11 km, Szintkülönbség: +/- 230 m

Túratáv (kerékpárral): kb. 31 km, Szintkülönbség: kb. – 400 m (az emelkedés elhanyagolható)

Túratáv (gyalog) Hallstatt környéke: kb. 7 km, Szintkülönbség: +/- 560 m (ebből 315 m siklóval)

Nehézség: 3-as

3.nap: Gyalogtúra a Dachstein vidékén, a mamutbarlang és az óriási jégbarlang bejárása, túra a Welterbespirale, majd híres „5 Fingers” (2034 m) kilátóhoz. Hallstatt-i városnézés, szabadprogram, hajókázási lehetőség a tavon.

Reggeli után Obertraun felé vesszük az irányt és a Krippenstein felvonó völgyállomáshoz (608 m) megyünk. Felszállunk a felvonóra, ami kis idő alatt 1338 méteres magasságba visz minket, a Schönbergalm nevezetű középállomásra. A középállomásnál egy természetvédelmi park található, játszótérrel, múzeummal és geológiai tanösvénnyel. Innen indulnak a túrák a barlangokba. Mi a két barlang közül először a mamutbarlangba megyünk, ami nevét az elképesztő méreteiről kapta. A barlang bejárata a középállomástól egy negyedórás sétával érhető el. A kb. 60 kilométeres barlangból, egy kilométert fogunk bejárni egy 50 perces vezetés során. Ezután átsétálunk az óriási jégbarlang bejáratához, amit szintén megtekintünk vezető segítségével. A rengeteg jég miatt a barlang hőmérséklete még nyáron is nagyon hideg, alig fagypont fölötti. Emiatt zárt cipő és meleg ruha viselése ajánlott. Kiérve a barlangból visszatérünk a felvonóhoz, amelynek segítségével még feljebb jutunk, rövid idő elteltével máris 2100 méteres magasságban találjuk magunkat. A Krippenstein hegyállomástól csak pár percnyi sétára található a hajó alakú, Welterbespirale kilátópont. Innen nyílik a legjobb kilátás a Dachsteinre és a Salzkammergut térségre. Nem messze található még egy csodálatos kilátó, a „5 Fingers” (2034 m). Ez az Alpok leglátványosabb kilátója, ám szédülésre hajlamosoknak nem ajánlott. Megnevezése arra utal, hogy mint egy kéz az öt ujjával, úgy áll a kilátó egy 400 méteres szakadék fölött. A kilátás innen is lenyűgöző a Hallstatt-i tóra és az egész Sallzkammergut vidékre. Ha kigyönyörködtük magunkat, visszatérünk a Krippenstein hegyállomáshoz és felszállunk a felvonóra. Visszaereszkedünk a völgybe, majd buszunkkal visszatérünk a kempingünkbe.

Kora este lehetőség adódik Hallstatt kisvárosával egy kicsit jobban megismerkedni. Szabadprogram keretében akár hajókázni is lehet a tavon. Megtekinthető akár a városka parányi, de páratlan hangulatú főtere, a Mária mennybementele plébániatemplom, amely egy sziklateraszon épült és a hajókikötő, amely a Mühlbach torkolatánál található. Érdemes megnézni még a Mühlbach-vízesést is, amely a Salzbergről a városka kellős közepén 200 m-es vízesés-sorozatot alkotva zuhog alá.

Túratáv (gyalog): kb. 5 km, Szintkülönbség: kb. +/- 1712 m (ebből 1492 m felvonóval)

Nehézség: 2-es

4.nap: Gyalogtúra az Altaussee körül, majd a Loser csúcs (1837 m) meghódítása. Ereszkedés kerékpárral a Loser panorámaúton, majd kerékpártúra a Grundlsee partja mentén, egészen a Toplitzsee-ig.

Reggelink elfogyasztása után felszállunk buszunkra, és Altaussee felé utazunk. Egy kisebb gyalogtúrára indulunk a csodálatos tó körül. A tavat végig kiépített turistaúton tudjuk körbe kerülni. A kör zárásaként visszatérünk buszunkhoz, majd a nem messze kezdődő Loser panorámaúton feljutunk egészen a Loser Bergrestaurantig (1600 m). Itt veszi kezdetét következő gyalogtúránk. Feltúrázunk egészen a gerincre a Loserfenster-ig, ami egy természetes ablak, rajta keresztül láthatjuk az északi oldalt és a Loser panorámát. Folytatjuk túránkat, és felkaptatunk a Loser csúcsra (1837 m). Itt lélegzetelállító panoráma fogad minket, a salzkammerguti tóvidék, a Dachstein-gleccser látványa feledhetetlen, de tiszta időben, akár látható a Grossvenediger és a Grossglockner csúcsa is. Ha kigyönyörködtük magunkat ebben a csodás panorámában, akkor visszaereszkedünk buszunkhoz. Felpattanunk kerékpárjainkra és egészen a Grundlsee (732 m) partjáig ereszkedünk. A tó Stájerosrzág legnagyobb természetes tava. Víze nagyon tiszta, nyáron megfelelő hőmérsékletű a fürdésre is. A festői szépségű tó partja mentén tekerünk tovább, elkerekezünk egészen a Toplitzsee-ig. Közvetlenül a Toplitzsee partján található a Fischerhütte, ahol akár megkóstolhatjuk a helyi vizekből származó sült pisztrángot vagy sült fogast.Kis pihenő után visszatekerünk a Grundlsee partjára, ahol vár ránk buszunk, amivel visszautazunk a kempingbe.

Túratáv (gyalog): kb. 8 km, Szintkülönbség: +/- 237 m

Túratáv (kerékpárral): kb. 24 km, Szintkülönbség: kb. +/- 60 m

Nehézség: 2-es

5. nap: „6 tó túra” – avagy gyalogtúra a Tauplitzalm gyönyörű hegyi tavainak környékén. Az Almkogel (2116 m) meghódítása.

Ezen a napon buszunkra szállunk, és Bad Mitterndorf felé vesszük az irányt. Innen nem messze található mai gyalogtúránk helyszíne, a csodálatos Tauplitzalm. A Tauplitzalm Európa egyik legszebb alpesi területe hegyi tavakkal, kunyhókkal és virágos tájakkal. A völgyből a Tauplitzalm alpesi úton jutunk fel a fennsíkra. A szép alpesi vidéken egy kellemes körtúrát teszünk. A túra során a Grimming és a Sturzhahn látványa tárul a szemünk elé. Körtúránk alatt hat tavat érintünk, ezek: a Kraller See, a Märchensee, a Großsee, a Tauplitzsee, a Steirersee és a Schwarzensee. A bájos kis tavak vize kristálytiszta, szinte ivóvíz minőségű. A Schwarzensee-t (1549 m) elhagyva, a Leistalmhütte (1647 m) felé megyünk tovább, majd innen indulunk neki az Almkogel csúcsának (2116 m). Megéri a fáradság, ugyanis a panoráma lenyűgöző a csúcsról. Kicsit megpihenünk, majd megkezdjük az ereszkedést vissza a fennsíkra. A tavak mentén visszatúrázunk buszunkhoz, amivel visszautazunk a kempingbe. Újabb élményekkel gazdagodva lepihenünk.

Túratáv: kb. 18 km, Szintkülönbség: kb. +/- 600 m

Nehézség: 3-as

6. nap: Csomagolás. Hazautazás.

Reggelink elfogyasztása után összecsomagolunk, hiszen a mai napon hazautazunk. Utunkat csak kisebb pihenőkkel szakítjuk meg. A kora esti órákban érkezünk meg Győrbe.

Egyéb tudnivalók

Létszám: 14-18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 14 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására. Útközben 3-4 óránként rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: Gyalogtúráink közepes nehézségűek, teljesítésükhöz nincs szükség komolyabb hegymászótudásra. A szédülésmentesség és a jó mozgáskoordináció viszont szükséges. Napi túratávjaink kis kitartással és átlagos kondícióval teljesíthetőek, egy pár túrabot segítségünkre lehet.

Kerékpártúráink könnyű túrának számítanak, a megtett távolságok és szintkülönbségek egyáltalán nem jelentősek. A napi táv mindegyik esetben könnyen teljesíthető, az utak többsége jó minőségű.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém, hálózsák. A kempingben jól jöhet még néhány dolog, mint például: evőeszközök, műanyag tányérok, poharak, kis gázfőző, elemlámpák.

Öltözet: jól bejáratott túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, kerékpározáshoz alkalmas, kényelmes ruházat, sportcipő, fürdőruha, papucs.

 A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

Túrabot – Zajo Trekking Poles Basic

A kerékpártúrákon résztvevőknek jó minőségű, hőálló polikarbonát szerkezetű, állítható méretű, szellőzőrendszerrel rendelkező kerékpáros sisakokat biztosítunk.

 sisak

Kerékpárjaink: Kerékpártúráink résztvevőinek jól felszerelt Gepida Sirmium kerékpárokat biztosítunk.

                       gepida_sirmium_fekete_2013     gepida_sirmium__fehér_2013

Kerékpárjainkról bővebben itt olvashatsz.

Szállás: Hallstatt kisvárosában, egy kulturált kempingben fogunk 5 éjszakát tölteni. A sátrakat és a derékaljakat irodánk biztosítja, hálózsákot viszont hozni kell. A kemping területén vizesblokk, mosoda, áramvételi lehetőség, kisbolt, bár található.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Természetesen lehetőséget biztosítunk élelmiszer vásárlására és a túrák közötti étkezésekre. Javasolt azonban a nem romlandó ételek egy részét itthonról vinni. Friss áruk könnyen beszerezhetőek helyi kisboltokban, ill. szupermarketekben. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi szendvics, magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk. Természetesen lehetőség lesz meleg ételek fogyasztására, helyi éttermekben, Hüttékben.

Időjárás: Az osztrák hegyvidékek éghajlata tipikusan alpesi, míg az alacsonyabban fekvő területeken jellemzően kontinentális. A hegyekben igen hideg téli és hűvös nyári időszak váltakozik. Az osztrák Alpokban meglehetősen sok csapadék hull, ami főként heves zivatarok formájában jelentkezik. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben lévő kiszámíthatatlan időjárás miatt réteges túraöltözetet ajánlott hozni.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 200 €

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.