Mi is az a Gore-tex® anyag?

A Gore-tex® anyag bevezetése alapjaiban változtatta meg a csúcsminőségű külső ruházatokkal szemben támasztott elvárásokat. Különböző felhasználású anyagai máig a legmagasabb minőségi színvonal standardjának számítanak.

A Gore-tex® membrán különleges vízlepergető tulajdonságokkal bír, tartósan vízálló, emellett biztosítja a pára bőrfelületről való elvezetését, ezáltal támogatva testünk természetes hőszabályzó folyamatait intenzív testmozgás esetén is, valamint meggátolja a hideg szél átfújását, minden körülmények közt megfelelő hőmérsékleten tartva testünket. A könnyű tapintású, három vagy négy rétegű anyagokat leggyakrabban szabadtéri sportok felső ruházatainál alkalmazzák, mert tartósan vízállóak, teljesen szélállóak és kitűnő lélegző képességűek. Ezt a kiváló anyagot még számos területen használják, mint a hegymászók, kerékpárosok, katonák részére kifejlesztett különleges termékek esetén. Felhasználják felsőruházatban, kesztyűkben, cipőkben egyaránt – olyan helyeken ahol vízhatlanságra van szükség, de a ruhadarab lélegző képessége is fontos szempont.

A Gore-tex® rövid története

1958-ban egy amerikai házaspár Wilbert L. Gore és felesége felfedezte egy különleges molekulában, a politetraflouretilénben (PTFE) rejlő lehetőségeket. Az anyag ismertebb neve a teflon. Ekkor még alapvetően elektromos kábelek szigetelőanyagaként alkalmazták, többek között az amerikai űrkutatás is a megrendelők között volt. 1969-ben Gore fia felfedezte, hogy a PTFE meghatározott körülmények között erős, lyukacsos szerkezetű membránná alakítható. Ezzel egy új anyag gyártási technikája született meg, amelynek különleges tulajdonságai alkalmazási lehetőségek egész sorát rejtette magában. Az anyagot GORE-TEX® néven szabadalmaztatták és Bob Gore 1971-ben céget alapított az új anyag gyártására.

A Gore cég anyagait azóta számos iparág, többek között az űrkutatás, a hadipar, az elektrotechnika, a gépgyártás, a vegyipar és a telekommunikáció is alkalmazza. A nagyközönség számára a legismertebb produktumai mégis a nagyteljesítményű high-tech textíliák. Ezen a területen a vállalat azzal a felfedezésével kezdte meg működését, hogy egy felsőruházat egyszerre vízálló és lélegző is lehet. A GORE-TEX® szövet bevezetése előtt a vízálló öltözetek gyakran túl nehezek és kényelmetlenek voltak.

Ruházati alkalmazások

A Gore cég szabadalmaztatott membrán technológiája azóta alapjaiban változtatta meg a funkcionális felsőruhákkal szemben támasztott követelményeket. A GORE-TEX® anyag elsődleges célja, hogy áthatolhatatlan gátat képezzen a víz és a szél behatolása ellen, megőrizve az anyag „lélegzését”. Ezek a szövetek tartósan vízállók, szélállók és lélegzők, hogy viselésük egész nap kényelmes legyen, még mostoha időjárási viszonyok között is.


A Gore-tex® szövet felépítése

Gore-Tex3(1)

Tartós vízállóság

A GORE-TEX® membrán nemcsak vízlepergető, de tartósan vízálló is, így az eső nem szivároghat át rajta a ruha belsejébe. Az anyag minden négyzetcentimétere 1,4 milliárd lyukacskát tartalmaz. Egy vízcsepp ezeknél a lyukaknál kb. 20 ezerszer nagyobb, így nem tud átszivárogni azokon.

Lélegző képesség

Minél aktívabbak vagyunk, testünk annál több meleget és nedvességet bocsát ki magából. Aktív, megerőltető testmozgás, hegyi túrázás, futás, síelés esetén szervezetünk óránkénti vízkibocsátása meghaladhatja az 1 litert is. Ennek a nedvességnek gyorsan el kell párolognia, csak így tudjuk a túlmelegedéstől vagy a kihűléstől megvédeni magunkat. A GORE-TEX® membrán biztosítja a pára bőrfelületről való elvezetését, így támogatja testünk természetes hőszabályzó folyamatait, még aktív testmozgás esetén is.

Teljes szélállóság

Amikor az ideális hőérzetről beszélünk, a szél az egyik negatív tényező. Testünk felületét normális esetben „hőburok” veszi körül. A szél ezt a hőburkot lerombolja, ezért érezzük ilyenkor a hőmérsékletet a valósnál kisebbnek. Ha a szél átfúj ruházatunkon, akkor károsan befolyásolja a bőrfelület és a ruha között lévő kellemes mikroklímát, a test kihűl. A GORE-TEX® membrán meggátolja a hideg szál átfújását, megőrzi a mikroklímát, így kellemesen melegen tartja a testet.

Technológiai megoldások

Alapkövetelmény, hogy a lélegző anyagokból készült termékek varrásait belülről egy záró fóliával fedjék le a varrások mentén, hogy ne szivároghasson be a nedvesség. A hagyományos cipzárak nem vízhatlanok, így fontos az őket mindkét oldalon védő, jól záródó fedő megoldások. A zsebeknél, kapucniknál és szellőztető nyílásoknál is fontos, hogy eső esetén jól zárhatóak legyenek. A GORE-TEX® anyag különböző változatait felhasználó ruhák speciális törődést igényelnek. Magas költségük és időszakos használatuk miatt évekre invesztálunk bele, ezért az ápolásukra ajánlatos a hozzájuk való mosó- és impregnáló szereket alkalmazni.

GORE-TEX® szövet ből készült termékek

Forrás: http://www.gore.com/en_xx/index.html, Gore-tex® wikipédia