Tiroli kaland trekking – Körút az Ötz-völgyi Alpokban

Az osztrák Ötztali-Alpok az alpinisták, túrázók és síelők körében már régóta nagy népszerűségnek örvend.A hegység legkedveltebb része a Weisskugel és a Similaun közé eső terület. Igaz ez a Wildspitze masszív tömbjére is, amely a maga 3772 méterével Tirol legmagasabb hegye. Ezeket a hegyeket kétségtelen, hogy magashegyi túrázás közben ismerhetjük meg a legjobban. Menedékházakat és gleccsereket útba ejtve, a legszebb kilátást kínáló, legmagasabb csúcsok megmászásával, mint például a Similaun vagy a Wildspitze. Túránk során rendkívüli panorámában gyönyörködhetünk minden irányban.

Ha különleges élményre vágysz „Tirol tetején”, tarts velünk!

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Längenfeldnél bemelegítésként egy „C” nehézségű túra keretében, a Jubiläums Klettersteig megmászása. Érkezés a kora esti órákban Ventbe.

Indulás reggel 06:00-kor Győrből. Találkozó az indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. Délelőttünk utazással telik, kisebb pihenőkkel megszakítva. A kora délutáni órákban érkezünk meg Längenfeldbe, amely az Ötztal középtáján fekszik. Bemelegítő túránk alkalmával egy „C” nehézségű túra keretében bejárjuk a híres Jubiläums Klettersteiget. Az útvonal egyedülállóan szép, hiszen végig követi a Lehn-patak közel 100 méteres zuhatagát. A túra körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe, melynek fele a Klettersteig bejárásával telik. Az út közepesen nehéz, viszonylag rövid. Ezután tovább utazunk, egészen Vent falucskáig, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy jellegzetes tiroli panzióban.

Nehézség: 

2.nap: Vent falucskából (1896 m) a Niedertalon át a Martin Busch Hütte (2501 m) érintésével egészen a Similaun Hüttéig (3019 m) túrázunk, majd meglátogatjuk a híres Ötzi sírhelyét (3221 m).

Reggelink elfogyasztása után nekivágunk túránknak. Vent faluból (1896 m) egy jól látható ösvényen indulunk, amely előbb az erdőben, majd nyílt terepen visz fel a Niedertalba. Elhaladunk a Schaufer menedékház (2230 m) mellett, majd elérjük a Martin Busch Hüttét (2501 m), ahol rövid pihenőt tartunk. A menedékház a Niedertal gleccsereinek tövében található. A Hütte után a terep kissé nehezedik. Közel 4,5 kilométer leküzdése után elérjük a Similaun Hüttét (3019 m). Az éjszakát a menedékházban fogjuk tölteni, ezért csomagjaink nagy részét itt hagyjuk, amíg egy rövid túra keretében felkeressük a híres Ötzi emlékművét (3221 m). Az oda-vissza vezető út sziklás gerincen fut végig, mintegy 2 órát vesz igénybe. A napi táv megtétele viszonylag fárasztó, a nagy szintkülönbség és a folyamatos tehercipelés miatt.

Túratáv: 14,7 km; Szintkülönbség: + 1325 m / – 202 m

Nehézség:

3.nap: A Similaun Hüttéből indulva megmásszuk a Similaun csúcsát (3606 m), majd a gleccseren leereszkedve a Similaun Hütte érintésével a Martin Busch Hüttéig (2501 m) ereszkedünk. Még ezen a napon megmásszuk a Kreuzspitze csúcsot (3457 m), majd visszatérünk szálláshelyünkre, Ventbe.

Túránk egyik legnehezebb napja következik. Hajnali ébresztő és a reggelink elfogyasztása után, speciális felszereléseinket magunkra véve nekivágunk a Similaun (3606 m) meghódításának, amely Ausztria és Olaszország határán fekszik. A túra végig gleccseren halad, ahol kellő figyelmet kell fordítani a gleccserhasadékok elkerülésére. A csúcs meghódítása közel 1,5 órát vesz igénybe, de a 2,5 kilométer hosszú erőltetett menet megéri a fáradtságot, mert csodálatos alpesi körpanoráma vár ránk. Rövid pihenő, gyönyörködés és a csúcsfotó elkészítése után visszatérünk a Similaun Hüttébe (3019 m), ahol az összes felszerelésünket magunkhoz véve, folytatjuk az ereszkedésünket a Martin Busch Hüttéig (2501 m). Hosszabb pihenőt tartunk, és erőt gyűjtünk a Kreuzspitze (3457 m) meghódításához. Erőteljes emelkedésű szerpentinen kezdve, először a Brizzi Hütte romjait érjük el a mellette fekvő tengerszemekkel, majd a Weisskar tömbje mellett haladunk a csúcs felé. 2,5 órás gyaloglás után egy kitett, sziklás gerinchez érve megpillantjuk a Kreuzspitze jellegzetes csúcskeresztjét. Innen már csak néhány perc választ el bennünket, hogy elérjük mai második háromezer méter feletti csúcsunkat. Hosszabb pihenőt tartva kigyönyörködjük magunkat az Ötztali körpanorámában, majd visszaindulunk a Martin Busch Hütte érintésével Ventbe. Ezt az éjszakát újra a hangulatos kis panzióban töltjük, kipihenve a kemény nap fáradalmait.

Túratáv: 21,5 km; Szintkülönbség: +1543 m / – 2666 m

Nehézség:

4.nap: Ventből elindulva a Breslauer Hüttéig (2840 m) túrázunk, majd megmászva a Wildes Mannle csúcsot (3019 m) visszatérünk a menedékházba, ahol a délutánt pihenéssel töltjük.

Reggeli után két napi felszerelésünket magunkhoz vesszük, és elindulunk a Breslauer Hütte irányába. Az alsó felvonó nyomvonalát többször keresztezve, jól járható ösvényen haladva 1,5 óra elteltével elérjük a 2365 méteren található Restaurant Stablein épületét. Nyugati irányba tovább haladva közel két óra alatt érjük el a Breslauer Hüttét (2840 m). Az éjszakát a menedékházban fogjuk tölteni, ezért felszerelésünk nagy részét itt lerakjuk és megebédelünk. Ezután rövid túrára indulunk a Wildes Mannle csúcsára (3019 m). A csúcsról kiváló panoráma nyílik a völgyben fekvő Vent falucskára. Visszatérve a menedékházba napunk hátralévő részét pihenéssel töltjük, felkészülve a következő nap eseményeire.

Túratáv: 6,5 km; Szintkülönbség: + 1210 m / – 260 m

Nehézség:

5. nap: Kora hajnali indulással, még a délelőtti órákban eljutunk a Wildspitze csúcsára (3772 m), majd a Beslauer Hütte érintésével visszatúrázunk Ventbe.

Kora hajnali ébresztő után fejlámpáink fényei mellett megkezdjük utunkat a Wildspitze (3772 m) meghódítására. Sziklás terepen a Mitterkar tavat északról kerülve, lassan elérjük a gleccser alsó részét. Hágóvasat csatolva, egymást biztosítva, körültekintően elindulunk felfelé a meredek Mitterkar gleccseren. A közel 50 fokos emelkedő leküzdése után 3500 méteres magasságot közelítve érjük el a Mitterkarjoch-hágót. Közel egy kilométert haladva a gleccseren elérjük a Wildspitze csúcstömbjét.  Rövid, de meredek és kitett, sziklás emelkedőn haladva hamarosan a csúcskeresztnél találjuk magunkat. Kis pihenőt tartunk és elkészítjük csúcsfotóinkat Ausztria második legmagasabb csúcsán. Ezt követően áttúrázunk a Wildspitze mellékcsúcsára, majd megkezdjük a leereszkedést. Az ismert útvonalon visszatérünk a Breslauer Hüttébe, ahol hosszabb pihenőt tartunk és megebédelünk. A menedékházból egy új útvonalon Rofenbe ereszkedünk, majd a híres függőhidat átszelve a Rofen patak partján visszatúrázunk Ventbe, a panzióba. A búcsúestet a panzió éttermében tarjuk, felelevenítve túránk emlékezetes pillanatait.

Túratáv: 12,9 km; Szintkülönbség: + 932 m / – 1876 m

Nehézség:

6. nap: Hazautazás. Útközben a Myrafälle és a Steinwandklamm körbejárása. Érkezés az esti órákban Magyarországra.

Reggeli után összecsomagolunk és búcsút veszünk az Ötz-völgyi Alpoktól. Útnak indulunk, és ötszáz kilométer megtétele után elérjük Muggendorfot, ahol egy könnyű levezető túrát tartunk. A Myrafälle alsó részétől kezdve kiépített fahidakon és lépcsőkön haladva bejárjuk a csodálatos vízesést, majd felkapaszkodunk a Hausstein sziklájára. A Myrafället elhagyva rövid idő alatt a Steinwandklammnál találjuk magunkat, ahol bejárunk egy izgalmas szurdokvölgyet. A túraútvonalon hidak, létrák és láncok segítik előrehaladásunkat. A szurdokvölgyből kiérve, ismét útnak indulunk és haza utazunk.

Nehézség:

Egyéb tudnivalók

Létszám: 6 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 6 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: Saját 8 fős, klimatizált kisbuszunkkal, ami kényelmes, klímás és jól felszerelt. Útközben rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: Tiroli túránk erőnlétileg meglehetősen megterhelő, a napi megtett szintkülönbségek jelentősek. A túra során hosszú gleccserszakaszok vannak, nagy magasságban. Az útvonal határozottan alpinista jellegű. A túra megtételéhez elengedhetetlen a sportos erőnlét, a jó állóképesség, a túrázási tapasztalat és a magabiztos mozgáskoordináció.

Ajánlott felszerelés: Közepes méretű hátizsák (kb. 50 l) a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg vagy gleccserszemüveg, napvédő krém, derékalj, hálózsák.

Öltözet: jól bejáratott, vízhatlan túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, kamásli, kesztyű.

A következő speciális eszközöket irodánk biztosítja a résztvevők számára: jégcsákány, hágóvas, gleccserkötél, beülő heveder, Y kantár, sisak, túrabot. (Ezek pontos típusáról az Outdoor eszközök menüpont alatt tájékozódhatsz.)

Szállás: 3 éjszakát Ventben töltünk egy családi működtetésű hangulatos tiroli panzióban. 2 éjszakát pedig menedékházban fogunk eltölteni.

Étkezés: A panzióban reggelit kapunk, vacsorázási lehetőség is van. A többi étkezés gyakorlatilag önellátó. Természetesen lehetőséget biztosítunk élelmiszer vásárlására és a túrák közötti étkezésekre. A Hüttékben lehetőség van meleg ételek fogyasztására. Javasolt azonban a nem romlandó ételek egy részét itthonról vinni. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi szendvics, magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk.

Időjárás: A Ötztali-Alpok éghajlata tipikusan alpesi jellegű. A hegyekben igen hideg téli és hűvös nyári időszak váltakozik. A nagy magasság miatt nyári évszakban is fagyra és hóra kell számítani a 3000 méter feletti helyeken. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben lévő kiszámíthatatlan időjárás miatt réteges túraöltözetet ajánlott hozni.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 100 – 150 €

Csomagok: A túrára egy közepes méretű, kb. 50-60 literes hátizsákba érdemes csomagolni, amiben elfér a 2 napi komplett túrafelszerelésünk, ruházattal, élelemmel együtt. Célszerű egy kisebb hátizsákot is magunkkal hozni, a hátramaradt dolgok tárolására, ill. az egynapos túrákra.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

Biztosítás: Az út teljes időtartamára kötelező az utasbiztosítás megkötése. Részvételi díjunk már tartalmazza az UNION Retúr Plus biztosítás díját. Ez a biztosítási csomag megfelelő a speciális túráinkra is, többek között biztosítást nyújt a sporteszközökre, sportbalesetekre, túrázásra 5000 méterig. Amennyiben magasabb szintű biztosítást szeretnél kötni, munkatársunk a segítségedre lesz, viszont ennek a díjnak a különbözetét meg kell fizetned.

További biztosítási csomagokról a Biztosítás menüpont alatt tájékozódhatsz.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close