Tiroli kaland trekking – Körút az Ötz-völgyi Alpokban

Az osztrák Ötztali-Alpok az alpinisták, túrázók és síelők körében már régóta nagy népszerűségnek örvend.A hegység legkedveltebb része a Weisskugel és a Similaun közé eső terület. Igaz ez a Wildspitze masszív tömbjére is, amely a maga 3772 méterével Tirol legmagasabb hegye. Ezeket a hegyeket kétségtelen, hogy magashegyi túrázás közben ismerhetjük meg a legjobban. Menedékházakat és gleccsereket útba ejtve, a legszebb kilátást kínáló, legmagasabb csúcsok megmászásával, mint például a Similaun vagy a Wildspitze. Túránk során rendkívüli panorámában gyönyörködhetünk minden irányban.

Ha különleges élményre vágysz „Tirol tetején”, tarts velünk!

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Längenfeldnél bemelegítésként egy „C” nehézségű túra keretében, a Jubiläums Klettersteig megmászása. Érkezés a kora esti órákban Ventbe.

Indulás reggel 06:00-kor Győrből. Találkozó az indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. Délelőttünk utazással telik, kisebb pihenőkkel megszakítva. A kora délutáni órákban érkezünk meg Längenfeldbe, amely az Ötztal középtáján fekszik. Bemelegítő túránk alkalmával egy „C” nehézségű túra keretében bejárjuk a híres Jubiläums Klettersteiget. Az útvonal egyedülállóan szép, hiszen végig követi a Lehn-patak közel 100 méteres zuhatagát. A túra körülbelül 1,5-2 órát vesz igénybe, melynek fele a Klettersteig bejárásával telik. Az út közepesen nehéz, viszonylag rövid. Ezután tovább utazunk, egészen Vent falucskáig, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy jellegzetes tiroli panzióban.

Nehézség: 

2.nap: Vent falucskából (1896 m) a Niedertalon át a Martin Busch Hütte (2501 m) érintésével egészen a Similaun Hüttéig (3019 m) túrázunk, majd meglátogatjuk a híres Ötzi sírhelyét (3221 m).

Reggelink elfogyasztása után nekivágunk túránknak. Vent faluból (1896 m) egy jól látható ösvényen indulunk, amely előbb az erdőben, majd nyílt terepen visz fel a Niedertalba. Elhaladunk a Schaufer menedékház (2230 m) mellett, majd elérjük a Martin Busch Hüttét (2501 m), ahol rövid pihenőt tartunk. A menedékház a Niedertal gleccsereinek tövében található. A Hütte után a terep kissé nehezedik. Közel 4,5 kilométer leküzdése után elérjük a Similaun Hüttét (3019 m). Az éjszakát a menedékházban fogjuk tölteni, ezért csomagjaink nagy részét itt hagyjuk, amíg egy rövid túra keretében felkeressük a híres Ötzi emlékművét (3221 m). Az oda-vissza vezető út sziklás gerincen fut végig, mintegy 2 órát vesz igénybe. A napi táv megtétele viszonylag fárasztó, a nagy szintkülönbség és a folyamatos tehercipelés miatt.

Túratáv: 14,7 km; Szintkülönbség: + 1325 m / – 202 m

Nehézség:

3.nap: A Similaun Hüttéből indulva megmásszuk a Similaun csúcsát (3606 m), majd a gleccseren leereszkedve a Similaun Hütte érintésével a Martin Busch Hüttéig (2501 m) ereszkedünk. Még ezen a napon megmásszuk a Kreuzspitze csúcsot (3457 m), majd visszatérünk szálláshelyünkre, Ventbe.

Túránk egyik legnehezebb napja következik. Hajnali ébresztő és a reggelink elfogyasztása után, speciális felszereléseinket magunkra véve nekivágunk a Similaun (3606 m) meghódításának, amely Ausztria és Olaszország határán fekszik. A túra végig gleccseren halad, ahol kellő figyelmet kell fordítani a gleccserhasadékok elkerülésére. A csúcs meghódítása közel 1,5 órát vesz igénybe, de a 2,5 kilométer hosszú erőltetett menet megéri a fáradtságot, mert csodálatos alpesi körpanoráma vár ránk. Rövid pihenő, gyönyörködés és a csúcsfotó elkészítése után visszatérünk a Similaun Hüttébe (3019 m), ahol az összes felszerelésünket magunkhoz véve, folytatjuk az ereszkedésünket a Martin Busch Hüttéig (2501 m). Hosszabb pihenőt tartunk, és erőt gyűjtünk a Kreuzspitze (3457 m) meghódításához. Erőteljes emelkedésű szerpentinen kezdve, először a Brizzi Hütte romjait érjük el a mellette fekvő tengerszemekkel, majd a Weisskar tömbje mellett haladunk a csúcs felé. 2,5 órás gyaloglás után egy kitett, sziklás gerinchez érve megpillantjuk a Kreuzspitze jellegzetes csúcskeresztjét. Innen már csak néhány perc választ el bennünket, hogy elérjük mai második háromezer méter feletti csúcsunkat. Hosszabb pihenőt tartva kigyönyörködjük magunkat az Ötztali körpanorámában, majd visszaindulunk a Martin Busch Hütte érintésével Ventbe. Ezt az éjszakát újra a hangulatos kis panzióban töltjük, kipihenve a kemény nap fáradalmait.

Túratáv: 21,5 km; Szintkülönbség: +1543 m / – 2666 m

Nehézség:

4.nap: Ventből elindulva a Breslauer Hüttéig (2840 m) túrázunk, majd megmászva a Wildes Mannle csúcsot (3019 m) visszatérünk a menedékházba, ahol a délutánt pihenéssel töltjük.

Reggeli után két napi felszerelésünket magunkhoz vesszük, és elindulunk a Breslauer Hütte irányába. Az alsó felvonó nyomvonalát többször keresztezve, jól járható ösvényen haladva 1,5 óra elteltével elérjük a 2365 méteren található Restaurant Stablein épületét. Nyugati irányba tovább haladva közel két óra alatt érjük el a Breslauer Hüttét (2840 m). Az éjszakát a menedékházban fogjuk tölteni, ezért felszerelésünk nagy részét itt lerakjuk és megebédelünk. Ezután rövid túrára indulunk a Wildes Mannle csúcsára (3019 m). A csúcsról kiváló panoráma nyílik a völgyben fekvő Vent falucskára. Visszatérve a menedékházba napunk hátralévő részét pihenéssel töltjük, felkészülve a következő nap eseményeire.

Túratáv: 6,5 km; Szintkülönbség: + 1210 m / – 260 m

Nehézség:

5. nap: Kora hajnali indulással, még a délelőtti órákban eljutunk a Wildspitze csúcsára (3772 m), majd a Beslauer Hütte érintésével visszatúrázunk Ventbe.

Kora hajnali ébresztő után fejlámpáink fényei mellett megkezdjük utunkat a Wildspitze (3772 m) meghódítására. Sziklás terepen a Mitterkar tavat északról kerülve, lassan elérjük a gleccser alsó részét. Hágóvasat csatolva, egymást biztosítva, körültekintően elindulunk felfelé a meredek Mitterkar gleccseren. A közel 50 fokos emelkedő leküzdése után 3500 méteres magasságot közelítve érjük el a Mitterkarjoch-hágót. Közel egy kilométert haladva a gleccseren elérjük a Wildspitze csúcstömbjét.  Rövid, de meredek és kitett, sziklás emelkedőn haladva hamarosan a csúcskeresztnél találjuk magunkat. Kis pihenőt tartunk és elkészítjük csúcsfotóinkat Ausztria második legmagasabb csúcsán. Ezt követően áttúrázunk a Wildspitze mellékcsúcsára, majd megkezdjük a leereszkedést. Az ismert útvonalon visszatérünk a Breslauer Hüttébe, ahol hosszabb pihenőt tartunk és megebédelünk. A menedékházból egy új útvonalon Rofenbe ereszkedünk, majd a híres függőhidat átszelve a Rofen patak partján visszatúrázunk Ventbe, a panzióba. A búcsúestet a panzió éttermében tarjuk, felelevenítve túránk emlékezetes pillanatait.

Túratáv: 12,9 km; Szintkülönbség: + 932 m / – 1876 m

Nehézség:

6. nap: Hazautazás. Útközben a Myrafälle és a Steinwandklamm körbejárása. Érkezés az esti órákban Magyarországra.

Reggeli után összecsomagolunk és búcsút veszünk az Ötz-völgyi Alpoktól. Útnak indulunk, és ötszáz kilométer megtétele után elérjük Muggendorfot, ahol egy könnyű levezető túrát tartunk. A Myrafälle alsó részétől kezdve kiépített fahidakon és lépcsőkön haladva bejárjuk a csodálatos vízesést, majd felkapaszkodunk a Hausstein sziklájára. A Myrafället elhagyva rövid idő alatt a Steinwandklammnál találjuk magunkat, ahol bejárunk egy izgalmas szurdokvölgyet. A túraútvonalon hidak, létrák és láncok segítik előrehaladásunkat. A szurdokvölgyből kiérve, ismét útnak indulunk és haza utazunk.

Nehézség:

Egyéb tudnivalók

Létszám: 6 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 6 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: Saját 8 fős, klimatizált kisbuszunkkal, ami kényelmes, klímás és jól felszerelt. Útközben rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: Tiroli túránk erőnlétileg meglehetősen megterhelő, a napi megtett szintkülönbségek jelentősek. A túra során hosszú gleccserszakaszok vannak, nagy magasságban. Az útvonal határozottan alpinista jellegű. A túra megtételéhez elengedhetetlen a sportos erőnlét, a jó állóképesség, a túrázási tapasztalat és a magabiztos mozgáskoordináció.

Ajánlott felszerelés: Közepes méretű hátizsák (kb. 50 l) a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg vagy gleccserszemüveg, napvédő krém, derékalj, hálózsák.

Öltözet: jól bejáratott, vízhatlan túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, kamásli, kesztyű.

A következő speciális eszközöket irodánk biztosítja a résztvevők számára: jégcsákány, hágóvas, gleccserkötél, beülő heveder, Y kantár, sisak, túrabot. (Ezek pontos típusáról az Outdoor eszközök menüpont alatt tájékozódhatsz.)

Szállás: 3 éjszakát Ventben töltünk egy családi működtetésű hangulatos tiroli panzióban. 2 éjszakát pedig menedékházban fogunk eltölteni.

Étkezés: A panzióban reggelit kapunk, vacsorázási lehetőség is van. A többi étkezés gyakorlatilag önellátó. Természetesen lehetőséget biztosítunk élelmiszer vásárlására és a túrák közötti étkezésekre. A Hüttékben lehetőség van meleg ételek fogyasztására. Javasolt azonban a nem romlandó ételek egy részét itthonról vinni. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi szendvics, magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk.

Időjárás: A Ötztali-Alpok éghajlata tipikusan alpesi jellegű. A hegyekben igen hideg téli és hűvös nyári időszak váltakozik. A nagy magasság miatt nyári évszakban is fagyra és hóra kell számítani a 3000 méter feletti helyeken. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben lévő kiszámíthatatlan időjárás miatt réteges túraöltözetet ajánlott hozni.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 100 – 150 €

Csomagok: A túrára egy közepes méretű, kb. 50-60 literes hátizsákba érdemes csomagolni, amiben elfér a 2 napi komplett túrafelszerelésünk, ruházattal, élelemmel együtt. Célszerű egy kisebb hátizsákot is magunkkal hozni, a hátramaradt dolgok tárolására, ill. az egynapos túrákra.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

 

 

Lehetőség van az Európai Utazási Biztosító Zrt. -n keresztül utasbiztosítást kötni – kattints a logóra.

EUB utasbiztosítás