Szlovák Paradicsom és Magas-Tátra gyalogtúra

Hétvégi utazásunk során Szlovákia két természeti gyöngyszemét látogatjuk meg. Többek között ízelítőt kapunk a Szlovák Paradicsom szurdokvölgyeiből és a Hernád áttörésből, valamint egy szép körtúrát teszünk a Magas-Tátrában.

A Szlovák Paradicsom egy szigorúan védett Nemzeti Park, amely Szlovákia keleti részén található. A vidéket először védett területté, majd nemzeti parkká nyilvánították. Területe 19 763 hektár. Számos folyó és patak szeli át a tájat, mint például a Hernád, a Suchá Belá vagy a Biely potok. Ezek medrei alakították ki az évezredek folyamán a Szlovák Paradicsom völgyekkel és vízesésekkel tűzdelt szurdokvidékét.

A Magas-Tátra túránk alkalmával a Kárpátok legvadabb formakincsű hegysége tárul elénk. A meredek falakkal övezett sziklavilág vadságával, hatalmas szintkülönbségeivel, éles formáival, valamint turisztikai feltártságával minden más kárpáti vonulatot felülmúl.

Tarts velünk hétvégi túránkra és fedezd fel Te is Szlovákia gyöngyszemeit!

Jelenleg nincs meghirdetett időpontunk. Ha érdekel a túra, vedd fel velünk a kapcsolatot: info@trekdirection.hu .

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Érkezés délelőtt Szlovákiába, Podlesokba. A Száraz víz-szurdokot járjuk be, majd a Klaštorisko romjaihoz túrázunk. A Hernád-áttörés nyugati ágán érkezünk vissza túránk kiinduló helyszínére. Az éjszakát kényelmes panzióban töltjük.

Kora reggel 06.00-kor indul autóbuszunk Győrből. Rövid pihenőket tartva, több mint 400 km-t magunk után hagyva 11 óra környékén érkezünk első napi túránk helyszínére. Podlesokból indulva a híres Száraz víz-szurdok (Suchá Belá) bejárásával nyitjuk meg túránkat. A szurdok gyönyörű természeti látnivalóinak köszönhetően, ez a Szlovák Paradicsom egyik leghíresebb kirándulóhelye. A gyönyörű gyalogösvényen számos lánc, kapaszkodó, fémtálca segíti a haladásunkat. A Suchá Belá szurdokvölgy egyirányú, ezért itt visszafordulásra nincs lehetőség. Az út első szakasza könnyen járható, egy fenyőerdőben vezet és a patak vonalát követi. A második szakasz már sokkal kalandosabb, megjelennek a 10-20 méter magas vízesések, amelyek mellett fémlétrák segítségével tudunk feljebb jutni. A Száraz víz-szurdokban összesen öt vízesés található. A szurdokvölgyből kiérve a Klaštorisko felé vesszük az irányt, ahol valaha egy kolostor állt, de ma már csak a romjai találhatóak. A Szlovák Paradicsom egyetlen menedékháza is ezen a helyen van, ahol lehetőség van egy kicsit megpihenni, felfrissíteni magunkat. Ezután folytatjuk túránkat, majd egy fém függőhídnál elérjük a Hernád folyót. A Hernád-áttörés egy gyönyörű természeti jelenség, a folyó függőleges sziklafalak között halad egy keskeny szurdokvölgyben. Mi a folyásiránnyal szemben haladunk. Ez a szurdokvölgy is jól kiépített és gyakran járt, fémláncok és kapaszkodók segítik a haladást. A függőleges sziklafalak helyenként annyira összeszűkítik a medret, hogy ösvényt már nem lehetett kialakítani, ezért a sziklafalba erősített fémpallókon, láncokba kapaszkodva lehet csak közlekedni. Ennek a völgynek a forgalma kétirányú, ezért számítanunk kell szembejövőkre is. Az turistaút utolsó szakaszán felkapaszkodunk a fenyvesekbe, ahol a honfoglalás-kori Marcell vár maradványai találhatóak. Kiérve az erdőből, ismét keresztezzük folyót, majd nemsokára az 540 méteren fekvő Podlesok településre érkezünk.

Túratáv: 13,7 km, Szintkülönbség: + 420 / – 420 m

Nehézség:

2.nap: Ótátrafüredről (1010 m) indulva a Tarajkát (1263 m) és a Zamkovsky-házat (1475 m) érintve a Kis-Tarpataki-völgyön keresztül a Téry-házig (2015 m) túrázunk, majd átkelünk Vörös-torony hágón (2352 m). Tátrai túránk első napja a Nagy-Tarpataki-völgy felső szakaszán, a Hosszú-tavi menedékháznál (1960 m) végződik, ahol az éjszakát töltjük.

Ótátrafüredről (1010 m) indulva, körülbelül 2 kilométer gyaloglás után a 240 méterrel magasabban fekvő hátra, a Tarajkára (1263 m) érünk. A Tarajkáról a Tarpataki-völgy patakja mentén gyalogolva elérjük a Tarpataki-vízeséseket, ami a Tátra egyik legismertebb látványosságának számít. Jól kiépített turistaúton haladunk, és nemsokára elérjük a Lomnici-gerinc lábánál fekvő Zamkovsky-menedékházat (1475 m). A háztól a völgyfő felé vezet tovább utunk, völgyi úton haladva. Balról a Középorom, jobbról a Lomnici-csúcs környékének sziklavilágában gyönyörködhetünk. Kiérünk a fenyvesekből, majd nemsokára egy hatalmas sziklalépcső állja utunkat. Meredek, törmelékes szerpentinen kapaszkodunk egyre feljebb. A sziklalépcső pereméhez közel, 2015 méteren áll a Téry-ház. Itt egy hosszabb pihenőt tartunk, és megcsodáljuk a köves katlan gyönyörű tengerszemeit, amelynek víztükreiben a környező csúcsok tükröződnek. Ezután a nyugatra magasodó Vörös-torony felé indulunk, mert erre vezet az egyetlen átjutási lehetőség a Nagy-Tarpataki-völgy felé. Felkapaszkodunk a Vörös-torony-hágóba (2352 m), innen meredek, törmelékes lejtőn ereszkedünk a Nagy-Tarpataki-völgy tavacskákkal, kis tengerszemekkel tarkított völgyfője felé. Jobbról a főgerinc nagy ormai, a Hegyes-torony és a Varangyostavi-csúcs keresztezik utunkat. Áthaladunk a Jeges-tóból érkező patakon, majd egy köves háton kelünk át, hogy elérjük a teraszszerű magaslaton álló Hosszú-tavi-menedékházat (1960 m). Az éjszakát ebben a menedékházban töltjük.

Túratáv: 14 km; Szintkülönbség: + 1342 m / – 396 m

Nehézség:

3.nap: Felkapaszkodunk a Rovátka-nyeregbe (2288 m), bejárjuk a Fagyott-katlant, majd a Lengyel-nyergen (2200 m) keresztül megmásszuk a Kis-Viszokát (2429 m). A Felkai-völgyön át a Sziléziai-ház (1663 m) érintésével térünk vissza Ótátrafüredre, majd hazautazunk késő esti érkezéssel.

Reggel a menedékházból a völgyfő nyugati lejtői felé indulunk, majd törmelékes, helyenként hóval borított terepen felkapaszkodunk a Rovátka-nyeregbe (2288 m). Ezután a Kis-Viszoka északi oldalában nyíló átjárónál vasláncok segítik ereszkedésünket, a Fagyott-katlan törmelékes, sziklás peremén kell haladnunk. Ezután ösvényünk felkapaszkodik a 2200 méteren fekvő Lengyel-nyeregbe, a főgerinc átjárójába, majd megmásszuk a Kis-Viszoka 2429 méteres csúcsát. A vízválasztón magasodó csúcsról nagyszerű körkilátás tárul elénk: a Magas-Tátra hegyvilágának összefoglaló képe. Alattunk a tengerszemek sorozatát rejtő Nagy-Tarpataki- és Felkai-völgyek húzódnak, karnyújtásnyi közelségben magasodik a Gerlachfalvi-, a Felkai- és a Lavina-csúcs. A csúcsról visszatérünk a Lengyel-nyeregbe, majd megkezdjük leereszkedésünket a Felkai-völgybe. Sziklás terepen, törmeléklejtők között gyalogolunk a szűk völgyalj felé. A völgytalp felé közeledve a táj egyre zöldebb, egyre több alpesi növényt látunk. A völgy botanikailag legértékesebb területe, az úgynevezett Virágoskert nevű rét, amelynek virágpompája nagyon szép látványt nyújt. A nagy lépcsőkkel tagolt völgyben a patak vízesése alatt érjük el a Felkai-tavat, szélén a Sziléziai-házzal (1663 m). Ezután egyre sűrűbb erdőben ereszkedve, jól kijárt úton Ótátrafüredre gyaloglunk. Buszunkra szállunk és hazautazunk. Előreláthatólag a késő esti órákban érkezünk Győrbe.

Túratáv: 13 km; Szintkülönbség: + 674 m / – 1620 m

Nehézség:

Egyéb tudnivalók

Létszám: 15-18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 15 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására. Útközben 3-4 óránként rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: A Szlovák Paradicsom túra átlagos, sportos erőnléttel végigjárható. A szurdoktúra és a Hernád-áttörés túra fizikálisan nem nehéz, viszont teljesítésükhöz a szédülésmentesség és a magabiztos mozgáskoordináció elengedhetetlen.

A Magas-Tátra túra közepesen nehéz kategóriába sorolható. A hegyi túrát menedékházak kötik össze és végig kiépített, jól jelzett az út, de a szintkülönbségek elég jelentősek. A túra sportos erőnléttel és túrázási tapasztalattal teljesíthető.

Ajánlott felszerelés: Közepes méretű hátizsák (40-50 l) a kétnapi élelem, víz, felszerelés és ruházat szállítására. Kulacs, napszemüveg, napvédő krém, hálózsák.

Öltözet: jól bejáratott, vízhatlan túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, kamásli, kesztyű.

A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

Szállás: Egy éjszakát panzióban töltünk Ótátrafüreden. A panzióban reggelit kapni fogunk. Egy éjszakát pedig a Hosszú-tavi-menedékházban töltünk. A menedékházban lehetőség van meleg étel vásárlására is.

Étkezés: A panzióban reggelit kapunk, vacsorázási lehetőség is van. A többi étkezés gyakorlatilag önellátó. Természetesen lehetőséget biztosítunk élelmiszer vásárlására és a túrák közötti étkezésekre. A menedékházakban lehetőség van meleg ételek fogyasztására. Javasolt azonban a nem romlandó ételek egy részét itthonról vinni. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi szendvics, magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk. A menedékházban lehetőség van meleg étel fogyasztására.

Időjárás: A Magas-Tátra éghajlata hideg kontinentális karakterű, nagyfokú változékonyság jellemzi. A Tátrában az időjárás néha percek alatt megváltozhat, és egy derűs napsütéses reggel után szinte a semmiből heves zivatarok keletkezhetnek. A hegységek között húzódó medencékben, katlanokban megülhet a hideg levegő, csapadék szinte bármikor előfordulhat. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben lévő kiszámíthatatlan időjárás miatt réteges túraöltözetet ajánlott hozni.

Valuta: Szlovákia hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 80 – 100 €

Csomagok: A túrára egy közepes méretű, kb. 40-50 literes hátizsákba érdemes csomagolni, amiben elfér a 2 napi komplett túrafelszerelésünk, ruházattal, élelemmel együtt. Célszerű egy kisebb hátizsákot is magunkkal hozni, a hátramaradt dolgok tárolására, ill. az egynapos túrára.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.