Aktív hétvége a Sokoró és a Bakony lankáin

Tölts velünk egy mozgalmas hosszú hétvégét, ahol bejárhatod a Bakony egyik legszebb szurdokvölgyét, belekóstolhatsz a „vasalt utak” világába, és megízlelheted a híres pannonhalmi borok fantasztikus zamatát.

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Érkezés Sokorópátkára. Ismerkedés, programok átbeszélése, szabadprogram.

A kora esti órákban érkezünk meg Sokorópátkára, ami a Sokorói-dombság lábánál megbúvó község. Természeti szépségét a falu határát felölelő erdők, a domborzati viszonyok adják. Kiváló a rálátás a Bakonyra illetve a Kisalföldre. A szőlőjéről és ízletes málnájáról híres községben még fellelhetők a népi építészet emlékei. A békés település határában található a Sokoró Fogadó, amely szállásunk lesz a következő néhány napban. A családias fogadó a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet közvetlen szomszédságában lévő sokorói dombok között rejtőzik egy 10 hektáros park központjában, Sokorópátka mellett. A csodás természeti környezet, a tiszta levegő már önmagában is vonzerőt jelent, ám ha ez mégse lenne elég, a panzió teljeskörű szolgáltatásaival biztosítja a kényelmet. Fakultatív program keretében lovagolni, lovaskocsikázni is lehet, de el lehet tölteni az estét akár a fogadó wellness részlegében is.

2.nap: Via ferrata túra Cseszneken, a cseszneki vár megtekintése. Kerékpártúra a Cuha-patak völgyében. Borvacsora Pannonhalmán.

Reggel Csesznekre indulunk, ahol meghódítjuk a XIII. századi várromot, de nem mindennapi módon! A vár alatti sziklákon épült ki Magyarország első via-ferrata (vasalt út) útvonala, ahol a sziklafalba rögzített drótkötelek, és kiépített lépések segítségével, speciális biztonsági felszerelésben járhatjuk végig a várig vezető útvonalat. Az izgalmas kaland után a közeli Vinyére buszozunk át, ahol megebédelünk a Pokol Csárdában. Kis szusszanás után kerékpárra pattanunk és a Cuha-patak völgyében teszünk egy szép körtúrát. Az itt található erdőségek zöld szigetként őrzik a természet érintetlenségét, a hajdan legendás betyárokat bújtató égig érő bükkösök, tölgyesek, gyertyánosok között számos szurdok húzódik, mélyükön hegyi patakokkal. Utunkat rövid pihenőkkel szakítjuk meg, hogy alaposabban megismerhessük ez a varázslatos vidéket. A Bakonyból visszatérve szállásunkra kicsit szusszanunk, átöltözünk. A nap zárásaként pedig egy borvacsora keretében megismerkedünk a pannonhalmi borok néhány fajtájával.

 

3.nap: Délelőtt: Kerékpártúra a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet vidékén; Délután: Gyalogtúra a Sokorói-dombság lankáin.

Reggeli után egy kerékpártúra keretében a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet lankáin Tényőre bringázunk. Az aszfaltozott, jó minőségű erdei út a Sokorói-dombság gerincén kanyarog, gyakran remek kilátással megajándékozva az erre túrázókat. Az emelkedők leküzdése után nagyszerű érzés a lejtőkön legurulva gyönyörködni a tájban. Tényőre visszaérve a készülő ebéd ínycsiklandó illata fogad minket. Miután mindenki jól lakott és kipihente magát, még teszünk a környéken egy rövid gyalogtúrát. Végezetül visszasétálunk a fogadóba, majd élményekkel telve elbúcsúzunk egymástól.

Egyéb tudnivalók

Létszám: 14-18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 14 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Utazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására.

A túrák nehézsége: Kerékpártúráink könnyű túrának számítanak, a napi megtett távolságok és szintkülönbségek nem jelentősek.  Átlagos, jó fizikummal könnyen teljesíthetőek.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém.

Öltözet: jól bejáratott túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, kerékpározáshoz alkalmas, kényelmes ruházat, sportcipő, fürdőruha, papucs.
A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

turabot--Zajo-Trekking-Poles-Basic-240-240

A kerékpártúrákon résztvevőknek jó minőségű, hőálló polikarbonát szerkezetű, állítható méretű, szellőzőrendszerrel rendelkező kerékpáros sisakokat biztosítunk.

sisak

Kerékpárjaink: Kerékpártúráink résztvevőinek jól felszerelt Gepida Sirmium kerékpárokat biztosítunk.

                   gepida_sirmium_fekete_2013                     gepida_sirmium__fehér_2013

Kerékpárjainkról bővebben itt olvashatsz.

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.