Fertő-tó kör kerékpártúra

A Fertő-tó Magyarország északnyugati határán, Sopron közelében fekszik. A tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize. Nagyobb része Ausztriához, a többi pedig Magyarországhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként maga a tó is a világörökség része. Élővilága rendkívül gazdag és változatos, a tó közvetlen környéke két tájvédelmi körzetre oszlik: magyarországi partvidékén a Fertő–Hanság Nemzeti Park, az ausztriai részen a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park található. A tájegység közkedvelt kirándulóhelynek számít, rengeteg túrázóval találkozhatunk a tó körül, akár gyalog-, akár kerékpártúrára indulunk.

Tarts velünk Te is és ismerd meg a Fertő-táj magával ragadó hangulatát!

Képek forrása: www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Érkezés kora délelőtt Fertődre, kerékpártúránk megkezdése a Fertő-tó körüli kerékpárúton, a táv felének megtétele. Fertőd-Hegykő-Balf-Fertőrákos-Mörbisch-Rust-Purbach.

Indulás reggel 06:00-kor Győrből. Találkozó az indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. A kora délelőtti órákban érkezünk túránk kiindulópontjára, Fertődre. Az ország egyik legnépszerűbb kiránduló célpontja a Fertő-tó. Igazi vadregényes táj, és sokszínű látnivalók várják az ide érkező túrázókat. A tó és környéke a biciklisek körében kiemelt népszerűségnek örvend. A tavat 133 kilométer hosszúságú kerékpárút veszi körül, ebből 38 kilométer található magyar területen. Az út könnyedén követhető akár térkép nélkül is, Ausztriában a B10-es jelzés mutatja a tavat megkerülő utat.

Túránk kezdeti szakaszán több kisebb település mellett vezet az utunk. Fertőszéplak, Hegykő, Fertőboz, Hidegség, Balf, majd Fertőrákos következik. A tó körül haladva, egyedül a Balf-Fertőrákos szakaszon nincs kiépített kerékpárút, ezért itt fokozottan kell figyelni. A túra alatt szintén csak ezen a szakaszon az út meredeken emelkedik. Fertőrákost elhagyva, Mörbischnél (Meggyes) lépünk osztrák területre. Ezután Rust rendezett kisvárosába érünk, majd ismét kisebb települések, Oggau és Donnerskirchen mellett haladunk. Ezután érjük el első napunk végállomását, a Purbach településen található kempinget. A kemping területén sportpályák, csónakkölcsönző és strandolási lehetőség is van.

Túratáv: kb. 60 km; Szintkülönbség: kb. +/- 200 m

Nehézsége:2-es

2.nap: A körtúra folytatása, a táv második felének letekerése. Purbach-Jois-Neusiedl Am See-Podersdorf Am See-Illmitz-Pamhagen-Fertőd. Hazautazás.

Reggelink elfogyasztása után újra bringára pattanunk és elindulunk körtúránk folytatására. Utunk kezdete ezen a napon is kisebb települések mellett halad, Breitenbrunn, Winden, majd Jois következik. Ezután érjük el a környék központjának számító Neusiedl Am Seet. A kisváros szép, rendezett, stranddal is rendelkezik. Az osztrák oldalon egyébként több fürdésre alkalmas partszakaszt találni, a magyar részen csak Fertőrákosnál van kialakított strandrész.

Neusiedl városát elhagyva tulajdonképpen elindulunk visszafelé a magyar határ irányába. Weiden városától a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park területén haladunk tovább. Ha szerencsénk van, a madárrezervátum jó néhány lakóját, egészen közelről figyelhetjük meg. A következő nagyobb város Podersdorf igazi vízparti város kikötővel, jól kiépített stranddal, szép rendezett vízparti sétálóutcával. Podersdorf után újra a Nemzeti Park területén haladunk egészen a magyar határig. Útközben található Illmitz, amit rendszeres kompjárat köt össze a tó nyugati partján fekvő Mörbisch városával. A határt Pamhagennél lépjük át, ezután körünk bezárásaként újra Fertődre érünk. Ha az időbe belefér, lehetőség van a fertődi Eszterházy kastély megtekintésére. Az épület az ország egyik leghíresebb barokk kastélya, rendszeresen ad otthont különböző zenei fesztiváloknak, hangversenyeknek.

Kerékpártúránk végeztével buszunkra szállunk és hazautazunk.

Túratáv: kb. 61 km; Szintkülönbség: elhanyagolható

Nehézség: 2-es

Egyéb tudnivalók

Létszám: 15-18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 15 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Utazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt.

A túrák nehézsége: A Fertő-tó kerülés gyakorlatilag egy könnyű kerékpártúra. A távolság mind a két napon nagyjából egyenlően van elosztva, ez kb. napi 60 km tekerést jelent. Az út alatt túl nagy szintkülönbséget nem kell legyőzni, egy helyen van csak egy jelentősebb emelkedő. Átlagos kondícióval bárki könnyen teljesítheti a túrát.

Szállás: A Fertő-tó északnyugati részén lévő Purbach településen, egy kulturált kempingben fogunk eltölteni egy éjszakát. A sátrakat és a derékaljakat irodánk biztosítja, hálózsákot viszont hozni kell. A kemping területén vizesblokk, áramvételi lehetőség, szupermarket és sportpályák is találhatók. Lehetőség van strandolásra és akár csónakkölcsönzésre is.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi felszerelés szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém, hálózsák. A kempingben jól jöhet még néhány dolog, mint például: evőeszközök, műanyag tányérok, poharak, kis gázfőző, elemlámpák.

Öltözet: Kerékpározáshoz alkalmas, kényelmes ruházat, sportcipő, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, fürdőruha, papucs.

 

A kerékpártúrákon résztvevőknek jó minőségű, hőálló polikarbonát szerkezetű, állítható méretű, szellőzőrendszerrel rendelkező kerékpáros sisakokat biztosítunk.

Kerékpárjaink: Kerékpártúráink résztvevőinek jól felszerelt Gepida Sirmium kerékpárokat biztosítunk.

Kerékpárjainkról bővebben itt olvashatsz.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. A túrára ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt, kekszet, csokit, energiaszeletet csomagolni, amit a túra közben tartott pihenőidőkben elfogyaszthatunk. A kempingben lehetőség van meleg étel fogyasztására is.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 30 €

Csomagok: A túrára ajánlatos kisméretű hátizsákot hozni, amibe a napi élelem, víz, esőkabát befér.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

 

Lehetőség van az Európai Utazási Biztosító Zrt. -n keresztül utasbiztosítást kötni – kattints a logóra.

EUB utasbiztosítás