Barangolások a Magas-Tátrában

Úti célunk a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata, a Szlovák-lengyel határ mentén húzódó Tátra. A Tátra egész területe nemzeti parkok védett övezetébe tartozik, így a világ legkisebb magashegysége máig megőrizte természeti szépségeit. Túráink gyönyörű tengerszemek mellett, vad, sziklás, magashegyi tájakon keresztül vezetnek a közel 2500 méteres hágóra és csúcsokra. Kiinduló pontunk a Csorba-tó, innen indulunk első körtúránkra melynek során a Magas-Tátra egyik legszebb hágóján a Lorenz-hágón (2.314 m) kelünk át. A további túranapokon a Krivánt (2.495 m), a Kapor-csúcsot (2.363 m) és a Tengerszem-csúcsot (2.503 m) hódítjuk meg. A csúcsokról gyönyörű kilátásunk nyílik majd a Tátra sziklás bérceire, és a völgyekben csillogó tavakra. Technikai tudásra nincs szükség, így bárki belekóstolhat a magashegyi túrák világába!

 

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a délután Győrből. Érkezés este a Csorba-tó közeli szálláshelyünkre.

Indulás 16:00-kor Győrből. Találkozó indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. A délután utazással telik, estére érkezünk meg a Csorba-tóhoz közeli szálláshelyünkre, ahol a következő 5 éjszakát töltjük majd.

2.nap: Túra a Csorba-tótól a Malompataki-völgyben, a Fátyolvízesés megtekintése, Átkelés a Lorenz hágón (2.314 m), majd visszatérés a Csorba-tóhoz a Furkota-völgyben.

Első túránkat reggel a Csorba-tó megtekintésével kezdjük, majd elindulunk a tótól Északra fekvő Malompataki-völgyön felfelé. Körülbelül másfél órás gyaloglás után elérkezünk a Tátra egyik legszebb vízeséséhez, a kb. 25 méter magas Fátyol vízeséshez, mely a sziklákon megtörő és fátyolként szétterülő vízről kapta a nevét. A vízesés után meredek, Láncos út következik amelyen feljutva a Szkok tóhoz érkezünk. Innen a terep egyre sziklásabb lesz, és újabb tengerszemek mellett elhaladva a völgy legnagyobb tavához, a Szentiványi tóhoz érkezünk. A tótól már láthatjuk a Lorenz hágót, ahova meredek ösvényen juthatunk fel. A hágón egyirányú, láncos út vezet keresztül, melyen átkelve a Furkota-völgyben találjuk magunkat. A hágótól gyönyörű tavak mellett elhaladva, lefelé visz az utunk a csorba-tó felé ahová kb. 3 óra alatt érünk le.

Túratáv: 16 km, szintkülönbség: +/- 1100 m

Nehézség: 3-as

3.nap: Túra a Krivánra (2.495 m)

Korán reggel, a Csorba-tótól indulunk mai napi túránkra melynek során felállhatunk az ikonikus szlovák hegy csúcsára, a Krivánra. A Kriván nevét jellegzetes formájáról kapta, melynek jelentése ferde. Túránk kezdetén a Furkota-völgy felé vesszük az irányt- ám a felfelé vezető úthoz érve nem kanyarodunk el felfelé, hanem tovább haladunk a fenyőerdőben vezető, szinte vízszintes úton. A gödör tóhoz elérkezve megpihenünk a tó partján, majd elindulunk a Pál-háton felfelé vezető ösvényen, melyet kezdetben törpefenyők, majd csupasz sziklák szegélyeznek. Ahogy egyre feljebb érünk, az út egyre meredekebb lesz, végül a legmeredekebb szakasz a Kriván előtti kisebb csúcs a Kis-Kriván előtt vár ránk. Miután felkapaszkodtunk a Kis-Krivánra már csak egy kisebb nyergen kell átkelnünk és máris felállhatunk a Kriván csúcsára. Tiszta időben gyönyörű kilátás tárul elénk a Kriváni-zöld-tóval és a Lipóti-medencével. A Csorba tóhoz a felfelé már megismert útvonalon térünk vissza.

Túratáv: 18,5 km, szintkülönbség: +/- 1150 m

Nehézség: 4-es

 

4.nap: A Kapor-csúcs (2.363 m) megmászása

Reggel a csorba tavat jobbról megkerülve egy erdei tanösvényre térünk rá, melyen fél óra gyaloglás után egy elágazáshoz érünk el. Mi a hegy oldalában vezető ösvényt választjuk, és hamarosan az erdőből kiérve csodás kilátás mellett haladunk a Poprádi-tó felé. A tóhoz közeledve az ösvény a völgybe vezet és egy patakon átkelve hamarosan a Poprádi-tóhoz érkezünk. A tótól tovább indulva hamarosan kettéágazik az út, jobbra a tengerszem-csúcs felé vezet az út, ami a holnapi túránk célpontja, így mi egyenesen haladunk tovább a kapor csúcs felé. Innen meredekebben kezd emelkedni az út, de ahogy feljebb jutunk, a kilátás is egyre szebb lesz. A meredek szakaszt leküzdve feljutunk a Nagy-Hincó-tóhoz, a Szlovák Tátrában található legnagyobb tóhoz, valamint megpillanthatjuk úti célunkat, a Kapor-csúcsot. A tótól sziklás, magashegyi terepen jutunk fel a Kapor-csúcsra a Felső-Kapor-hágón keresztül. A hágótól egy-egy kitettebb szakasz után állhatunk fel a Kapor csúcsra, ahol gyönyörű kilátás tárul elénk. Lefelé ugyanezen az útvonalon térünk vissza a Csorba-tóhoz. Útközben megpihenhetünk a Poprádi- tó partjánál épült menedékházban, ahol meleg ételek, és finom sörök várják a túrázókat.

Túratáv: 22 km, szintkülönbség: +/- 1250 m

Nehézség: 4-es

 

5. nap: A Tengerszem-csúcs (Rysy) (2.503 m) meghódítása.

Reggel az előző napról már jól ismert útvonalon megyünk a poprádi-tóhoz, majd innen tovább folytatjuk utunkat felfelé, a tótól északra húzódó völgyben. Hamarosan elérkezünk az elágazáshoz, melynél most a jobb oldali, a Tengerszem-csúcs felé vezető utat választjuk. Ahogy felfelé haladunk a terep egyre sziklásabb lesz, és mire a mire a Békás tavakhoz érünk, már a törpefenyők is elmaradoznak mögöttünk. A Nagy-Békás-tótól, mely mellett ösvényünk halad, már a Tengerszem-csúcsot is láthatjuk. Tovább haladva Könnyebb láncos szakasz következik, melyen ha felkapaszkodtunk hamarosan a Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékházához, a Hunfalvy menedékházhoz érkezünk, ahol megpihenünk a csúcstámadás előtt. A pihenő után felfrissülve indulunk a csúcs felé, mely a háztól már csak 1 órányira van. Először a Hunfalvi-hágón kelünk át majd a maradék szintkülönbséget leküzdve feljutunk a Tengerszem-csúcsra, ahol csodálatos körpanoráma fogad minket. Belátni innen a Lengyel- Tátra egy részét, a Békás-tavakat és a környező csúcsok, valamint tengerszemek legtöbbjét. A csúcsfotók elkészítése és egy rövid pihenő után, a felfelé megismert útvonalon térünk vissza a Csorba-tóhoz.

Túratáv: 22 km, szintkülönbség: +/- 1250 m

Nehézség: 4-es

6. nap: Hazautazás.

Reggel összepakolunk, elhagyjuk szálláshelyünket és elindulunk hazafelé. Kora délután érkezünk vissza Győrbe.

Egyéb tudnivalók

Létszám: 6 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 6 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 8 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Útközben igény szerint pihenőt tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: Túráink teljesítéséhez jó állóképesség, szédülésmentesség és jó mozgáskoordináció szükséges. Minden nap nagyobb távokat és komoly szintkülönbséget kell leküzdenünk sziklás terepen, alpesi körülmények között. Helyenként láncos és kitett útszakaszokon haladunk majd, így tériszonyosoknak túránkat semmiképpen sem ajánljuk. Technikai tudásra, komolyabb hegymászó tudásra nincs szükség, jó kondícióban lévő, kezdő túrázók is bátran velünk tarthatnak!

Ajánlott felszerelés: 20-30 literes túrazsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém, fejlámpa, kamásli, sapka. Jól jöhet még néhány dolog, mint például: evőeszközök, műanyag tányérok, poharak, kis gázfőző.

Öltözet: jól bejáratott túrabakancs, réteges, jól szellőző öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő.

A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

Túrabot – Zajo Trekking Poles Basic

Szállás: A Csorba tó közelében található, színvonalas Panzió.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Természetesen lehetőségünk lesz a szálláshoz közeli boltban élelmiszer vásárlására. Javasolt azonban a nem romlandó ételek egy részét itthonról vinni. Friss áruk könnyen beszerezhetőek helyi kisboltokban, ill. szupermarketekben. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi szendvics, magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk. Természetesen lehetőség lesz meleg ételek fogyasztására is éttermekben.

Időjárás: Mint minden magashegyen, a Tátrában is nagyon változékony lehet az időjárás. Egy szikrázó napsütéssel kezdődő napon is elázhatunk, de egy borongós reggel után is kitisztulhat az idő. Alapvetően szép időjárásra számíthatunk, de fel kell készülnünk egy-egy záporra, erős szélre vagy akár komolyabb viharra is.

Valuta:Szlovákia hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 100-150 €

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.