Schneeberg hótalpas csúcstúra a Weichtalklamm felől

A Schneeberg az Alpok vonulatának legkeletibb kétezer méteres tagja és egyben Alsó-Ausztria legmagasabb hegye is. Meredek mészkő lejtői egy széles platóra vezetnek, melyen 2 csúcs is található: a Kaiserstein és a Klosterwappen. Túránkon a Weichtalklamn szűk völgyén keresztül feljutunk egy könnyű via ferrata útvonalon a Kienthaler hüttéig, majd innen felmegyünk a Schneeberg legmagasabb csúcsára a Klosterwappenre. A Weichtalklamm sziklás szurdokvölgye, a gyönyörű törpefenyvesekkel borított havas táj és az 1500 méter feletti alpesi körülmények felejthetetlen élményt nyújtanak a túrán résztvevőknek!

A túra időpontja: nyitott dátum – bejelentkezés alapjám 

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Érkezés reggel a Höllental melletti Weichtalhaushoz. A weichtalklamm szurdokvölgyben túra a Kienthaler hüttéhez, innen opcionálisan csúcstámadás a Klosterwappenre (2076). A hüttéhez visszatérve leereszkedés a Ferdinand Mayer Weg ösvényen buszunkhoz. Hazaérkezés az esti órákban.

Indulás reggel 06:00-kor Győrből. Találkozó az indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. Néhány órás utazás után megérkezünk a Schneeberg lábánál épült  Weichtelhaushoz ahonnan egy létrákkal és láncos szakaszokkal fűszerezett könnyű via ferrata útvonalon jutunk fel a Kienthaler hüttéhez 1380 méteres magasságba. A hüttétől utunk törpefenyőkkel sűrűn benőtt havas hegyoldalban vezet, az ösvény továbbra is meredeken emelkedik előttünk hiszen még több mint 600 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk hogy elérjük célunkat. Tiszta időben  a Klosterwappen (2076m) csúcsára érve kivételesen szép kilátás tárul elénk. Ha kigyönyörködtük magunkat a panorámában és elkészítettük a csúcsfotókat, ellátogatunk a közelbe lévő Fischer Hüttéhez (2049m) és a Kaiserstein (2061m) kilátóponthoz, majd két gerinc közötti ösvényen visszatúrázunk a Kienthaler hüttéhez ahonnan a Ferdinand Mayer weg könnyebben járható ösvényen sétálunk le. Buszunkhoz érkezve kicsit fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva hazaindulunk.

Túratáv: 16 km, szintkülönbség: +/- 1650 m

Nehézség: 4-es

Egyéb tudnivalók

Létszám: 15-18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 15 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására.

A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: A túra során jelentős szintkülönbséget kell leküzdenünk havas terepen, így erős állóképesség szükséges a túra teljesítéséhez. Komolyabb hegymászótudásra nincs szükség, de a szédülésmentesség és a jó mozgáskoordináció elengedhetetlen.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi élelmiszer és víz szállítására, termosz, napszemüveg, Kamásli, napvédő krém, pótzokni, váltóruha.

Öltözet: jól bejáratott, vízálló túrabakancs, meleg, réteges öltözet, szélálló nadrág és kabát, sapka, sál, kesztyű.

A gyalogtúrához irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat, valamint Tsl 226 Rando hótalpakat biztosít.

Túrabot – Zajo Trekking Poles BasicHótalp – TSL 226 Rando

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Mivel a túra egynapos, érdemes a napi élelmiszert otthonról hozni. A túrára ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt, kekszet, csokit, energiaszeletet csomagolni.

Időjárás: A Schneebergen magashegyi időjárási viszonyok uralkodnak, így fel kell készülnünk a hideg (akár -15 fokos) szeles időre is, emellett hóesés is bármikor előfordulhat.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Készpénzt érdemes hozni.

Ajánlott költőpénz: 20-25€

Csomagok: A túrára ajánlatos kisméretű hátizsákot hozni, amibe a napi élelem, víz, és a meleg ruha befér.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.

Biztosítás (a részvételi díj nem tartalmazza): Az út teljes időtartamára ajánlott az utasbiztosítás megkötése.