Vadvízi élménytúra Szlovéniában

Úticélunk az olasz határtól nem messze eső Szlovén kisváros Bovec, mely a térség vadvízi és outdoor tevékenység központja. Nem csak Európa, de a világ minden tájáról nagy számban érkeznek ide a kalandvágyó turisták, hogy felfedezzék a Soca völgy nyújtotta szépségeket, és sportolási lehetőségeket. Egy hosszú hétvége során betekintést nyerhetünk ennek a varázslatos völgynek a világába, amely során megtapasztalhatjuk milyen egy kristálytiszta vizű smaragdzöld folyó hullámain száguldani, vagy egy patak vájta szűk kanyonban leereszkedni a természetes csúszdákon.

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Utazás Győrből Bovecbe, majd bázis kiépítése a kempinben. Délután túra a Soca forrásához, valamint séta a Soca egyik legszebb szakasza mentén.

Korán reggel indulunk Győrből, hiszen nem kis távot kell megtennünk Bovecig, úticélunkig. Rövid pihenőkkel megszakított kb. kilencórányi utazásunk után, megérkezünk a Bovec mellett lévő kempingünkbe, ahol az elkövetkező két éjszakát töltjük majd. Miután felállítottuk sátrainkat, ismét buszba szállunk, és egy fél órás utazást követően gyalog folytatjuk utunkat egészen a Soca forrásáig amely az Alpok egyik legszebb forrása. Miután megcsodáltuk a barlangból előtörő hatalmas víztömeget, átbuszozunk az egyik legszebb folyószakaszhoz, hogy a Soca által mélyen a sziklába vájt kanyon mentén sétáljunk pár kilométert. A rövid túrák befejeztével visszatérünk a kempingbe.

Túratáv: 4km, Szintkülönbség: elhanyagolható

Nehézség: 2-es

 
 
2.nap: Délelőtt rafting a Socán, egy kis pihenő után pedig délután canyoning a susec kanyonban, a nap zárásaként közös grillezés.

Reggelink elfogyasztása után irány Bovec, ahonnan egy izgalmas, másfél órás rafting túrára megyünk. Ugrálunk, csúszdázunk, nagy sziklák között navigálunk a hajónkkal, pisztrángokat lesünk. A túra alatt van idő kicsit gyönyörködni a hegyekben és a természetben, és nem utolsó sorban a folyó szépségeiben. Túránk befejeztével visszatérünk a kempingbe, ahol lesz időnk ebédelni és szusszanni egyet. Délután újból besétálunk a városba és kanyoningozni indulunk a Susec kanyonba, a völgy vízi vidámparkjába ahol a víz formálta, sziklacsúszdákon lecsúszva és természetes medencékbe ugrálva haladunk majd lefelé. Ha kipancsoltuk magunkat, és a neoprén ruhákat is sikeresen lehámoztuk magunkról, visszatérünk a kempingbe. Az egésznapos mozgás bizonyára meghozza majd étvágyunkat amit grillezett húsokkal, pisztránggal és zöldségekkel csillapítunk majd.

Nehézség: 2-es

 

3.nap: Délelőtt a Kozjak vízesést és a Kobaridi első világháborús múzeumot látogatjuk meg majd a kempingbe visszatérve tábort bontunk és haza indulunk.

Reggel buszba szállunk és elmegyünk a nem messze lévő Kobaridba. Innen gyalog folytatjuk utunkat és miután átkeltünk a Soca felett átívelő Napóleon hídon egy első világháborús bunkerekkel szegélyezett erdei ösvényre térünk amely elvezet minket a Kozjak vízeséshez. A vízeséshez közeledve a szurdok amelyben haladunk egyre jobban beszűkül, mígnem mindkét oldalról meredek sziklafal fog közre minket és ahogy a vízeséshez érünk már szinte egy barlangban érezhetjük magunkat amelybe tizenöt méter magasról zúdul be a víz. A vízeséstől visszasétálunk Kobaridba ahol megtekintjük az első világháborús múzeum kiállítását mely rengeteg lelettel, és információval mutatja be az anno itt húzódó első világháborús frontvonalnak történetét. Ezután visszatérünk a kempingbe, összecsomagolunk és kora délután hazaindulunk, hogy estére Győrbe érkezzünk.

Túratáv: 4km, Szintkülönbség: 100m

Nehézség: 1-es

 
 

Egyéb tudnivalók

Létszám: 15-19 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 15 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására. Útközben 3-4 óránként rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: Gyalogtúráink könnyű túrának számítanak. A távolságok és a szintkülönbségek nem jelentősek. Rafting túránk 2-3-as erősségű, amely közepes nehézségűnek számít, így a tapasztalt túravezetők segítségével könnyedén teljesíthető.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém, hálózsák, törölköző. A kempingben jól jöhet még néhány dolog, mint például: evőeszközök, műanyag tányérok, poharak, kis gázfőző, elemlámpák.

Öltözet:kényelmes lábbeli, réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, fürdőruha, papucs.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Természetesen lehetőséget biztosítunk élelmiszer vásárlására és a túrák közötti étkezésekre. Javasolt azonban a nem romlandó ételek egy részét itthonról vinni. Friss áruk könnyen beszerezhetőek helyi kisboltokban. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni.

Időjárás: Szlovénia éghajlata a hegyvidékeken tipikusan alpesi, míg az alacsonyabban fekvő területeken jellemzően kontinentális. A hegyekben igen hideg téli és hűvös nyári időszak váltakozik. A szlovén Alpokban meglehetősen sok csapadék hull, ennek következtében bőven van hó a magasabb hegyeken az év nagy részében. Az alacsonyabban fekvő területeken is hosszú és hideg a tél, ellenben a nyár meglehetősen meleg. Mindenesetre a csapadék bőségesebb, mint a tipikus szárazföldi éghajlatú területeken, főként heves zivatarok formájában jelentkezik. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben lévő kiszámíthatatlan időjárás miatt réteges túraöltözetet ajánlott hozni.

Valuta: Szlovénia hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 100-150 €

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.