Rafting, bringa, Klettersteig – Aktív sportmix Ausztriában

A Hohe Wand Naturpark Alsó-Ausztriában, Wiener Neustadt közelében található kedvelt kirándulóhely. A 800 és 1.135 m közötti magasságban elterülő erdős fennsík egy jól kiépített úton egész éven át kényelmesen megközelíthető. A természeti park számtalan érdekes látnivalót kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt: a „Skywalk“ kilátóterasz, a Felsenpfad sziklaösvény, a kilátótorony, állatsimogató, vadaspark és rengeteg eltérő nehézségű túraútvonal.

Stájerországot „Ausztria zöld szívének” nevezik. Ez nem véletlen, hiszen a térségben rengeteg természeti kincs található. Ezeket a gyönyörű helyeket fogjuk túránk során felfedezni raftingolás, kerékpározás, szurdoktúra és egy csúcshódítás keretében.

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Délelőtt: Hohe Wand - Hanselsteig (A-B), Kohlröserhaus, Felsenpfad, Leiterlsteig (A), Währingersteig (B-C). Délután: Palfau - Wasserlochklamm. Este: szállás elfoglalása.

Indulás a kora reggeli órákban Győrből. Körülbelül két órás buszozás után érkezünk a Hohe Wand Naturparkba, ami a bécsi hegyvidék egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Az itt található számos túraútvonal közül mi a Hanselsteigen jutunk fel a fennsíkra, útközben igazán látványos és izgalmas nyomvonalat követve. Innen könnyű gyalogúton érjük el a Kohlröserlhaust, ahol lehetőség van a szomjoltásra, kávézásra. A fogadó közelében található egy a sziklafalba erősített vaslépcsősor, amin végigmegyünk, és gyönyörködünk a csodálatos panorámában. Ezután a Leiterlsteig nevű úton ereszkedünk vissza buszunkhoz. Innen rövid utazás után érjük el a „C” nehézségi szintű viszonylag rövid, de annál látványosabb Währingersteig beszállását. Itt a kalandot kedvelők kipróbálhatják ügyességüket és megismerkedhetnek a Klettersteig-szett helyes használatával, míg a többiek egy jól járható létrasoron mászhatnak fel a sziklafal tetejére, ahol elkészítjük a jól megérdemelt csúcsfotót. Innen a létrasoron visszaereszkedve tovább folytatjuk utunkat Palfauba, ahol a méltán híres Wasserlochklamm-ot járjuk be. A jegyek megváltását követően máris egy hosszú, a Salza-án átívelő függőhídon találjuk magunkat, ahonnan szerencsés esetben megpillanthatjuk az alattunk dübörgő patakon evező raftingolókat. Rövid erdei sétát követően a kiépített lépcsősorokon haladunk egyre feljebb. A szurdokvölgyben 5 nagyobb vízesést tekinthetünk meg, melyek közül a legnagyobb 39 méter magas, míg teljes magasságuk 152 méter. A szurdok tetején egy kis faházikó árnyékában megpihenhetünk, és gyönyörködhetünk a Salza völgyére nyíló kilátásban, illetve megpillanthatjuk a szurdokot létrehozó patak forrását is a Wasserloch-ot. Az iménti útvonalon visszaereszkedve rövid utazást követően érkezünk meg szállásunkra, Wildalpenbe. Wildalpen egy aprócska település a Salza partján, a vadvízi kajakosok és kenusok paradicsoma. A szállás elfoglalása után lehetőségünk nyílik a falucska megismerésére és a helyi éttermek valamelyikében elfogyaszthatjuk vacsoránkat.

2.nap: Délelőtt: Szárazföldi oktatást követően dupla rafting a Salzán. Délután: Kerékpártúra a Lassing völgyben. Este: Bográcsvacsora a bázison, fotók és videók megtekintése.

Korai ébresztőt követően 8 órakor érkezünk a rafting bázisra, ahol rövid szárazföldi eligazítás és beöltözés után elbuszozunk a vízitúra beszállóhelyére. Itt megmártózunk a hűs patakban, ezt követően hajóba szállunk és megkezdjük változatos és kalandokban gazdag evezésünket. Rendkívül látványos és változatos környezetben szeljük a habokat. Túránk előrehaladtával egyre nagyobb kihívásokban lesz részünk, ahol a tapasztalt túravezetők segítségével győzzük le a zúgókat. Az út során többször tartunk rövid pihenőt, ahol fáradt tagjainkat átmozgatva, újult erővel vághatunk neki a hullámok legyőzésének. a túra végére bepillantást nyerhetünk a vadvizek szépségeibe és megtapasztalhatjuk a víz erejét, mely most inkább társunkká szegődik, segítve minket a cél felé. Szállásunkra visszatérve pótolhatjuk az elégetett kalóriákat, majd rövid pihenőt követően egy csodálatos kerékpártúrára indulunk. A Lassing völgyben a patakot követve haladunk egyre feljebb, majd a túra legmagasabb pontját elérve megkezdjük ereszkedésünket Wildalpenbe. Az út során végig a varázslatos alpesi tájban gyönyörködhetünk. Rövid technikai szünetet követően, visszatérünk a rafting bázisra, ahol bográcsos vacsorával várnak minket. Később megtekinthetjük a vízitúra során készült képeket és videókat is.

3.nap: "A" program: dupla rafting a Salzán, "B" program: Hochkar (1808 m) csúcshódítás, gerincúton vagy a Heli-Kraft Klettersteigen (C+). Ereszkedés bringával Lassingba. Hazautazás.

Ezen napon több túralehetőség közül választhatnak a résztvevők. Az „A” programot választók ismét raftingolni fognak. Az előző nap megtett útvonalat járhatják be ismét, a megszerzett rutin és tapasztalat birtokában kicsit bátrabban. A vízi túra befejeztével lehetőségük lesz Wildalpen központjában megebédelni. A többiekkel a Hochkar csúcsára indulunk, a túra kiindulópontját egy látványos hegyi szerpentinen közelítjük meg. A csúcskeresztet kétféle módon érhetjük el. A könnyebb, de rendkívül látványos gerincen vezető gyalogúton vagy a „C+” nehézségi szintű Heli-Kraft Klettersteig vasalt útján. A Klettersteig útvonalat azoknak ajánljuk, akik jól teljesítették az első nap ferrata útját, és még éreznek elég erőt karjaikban az útvonal megtételéhez. A szédülősebbek, vagy akik már fáradtabbak, azokat inkább a normál gyalogúton kísérjük fel a Hochkar 1808 méter magas csúcskeresztjéhez. A csoportkép elkészítése és a csúcscsokik elfogyasztása után közösen ereszkedünk vissza egy jól járható túraútvonalon a felvonók alsó állomásához. Itt fogadók egész sorát találjuk, amelynek egyikében elfogyaszthatjuk ízletes ebédünket. Rövid pihenőt követően kerékpárra pattanunk és a felfelé megismert szerpentinen leereszkedünk Lassingba. Rendkívül gyors és látványos ereszkedésre számíthatunk a közel 10 kilométer hosszú, nagy kanyarokkal tűzdelt úton. Innen busszal térünk vissza Wildalpenbe, ahol a vízi túrázókkal kiegészülve, élményekkel telve indulunk haza. A buszon mindenki kipihenheti a túrák fáradalmait. A kora esti órákban érkezünk vissza autóinkhoz, ahol elbúcsúzunk egymástól.

Egyéb tudnivalók

Létszám: 15-18 fő + 3 fő személyzet

Buszunk 21 férőhelyes, így a 3 fős személyzet mellet 18 fő utazására van lehetőség.

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására.

A túrák nehézsége: Gyalogtúráink könnyű túrának számítanak, teljesítésükhöz nincs szükség semmiféle hegymászótudásra. A szédülésmentesség és a jó mozgáskoordináció viszont szükséges. Napi túratávjaink kis kitartással és átlagos kondícióval könnyen teljesíthetőek.

Kerékpártúránk sem számít nehéz túrának, a megtett távolság és szintkülönbség nem jelentős. A túra során egy jelentősebb emelkedő található, utána viszont egy pihentető ereszkedés következik.

Ajánlott felszerelés: Egy kisebb méretű hátizsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém, szúnyog- és kullancsriasztó.

Öltözet: jól bejáratott túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, kerékpározáshoz alkalmas, kényelmes ruházat, sportcipő, fürdőruha, papucs.

A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

Túrabot – Zajo Trekking Poles Basic
A kerékpártúrához jó minőségű, hőálló polikarbonát szerkezetű, állítható méretű, szellőzőrendszerrel rendelkező kerékpáros sisakokat biztosítunk.

sisak

Kerékpárjaink: Kerékpártúránk résztvevőinek jól felszerelt Gepida Sirmium kerékpárokat biztosítunk.

                      gepida_sirmium_fekete_2013           gepida_sirmium__fehér_2013

Szállás: Wildalpen központjában, 6 fős, új építésű, folyóparti apartmanokban. Az apartmanok 35 m2-esek, fából és üvegből készültek. Egy négyágyas és egy kétágyas szoba, konyhapult, étkező, WC, tusoló található mindegyik házikóban.

A vidék nagy népszerűsége miatt az említett szállás foglaltság függvényében érhető el. Szabad apartmanok hiányában, hasonló jellegű és felszereltségű szállást biztosítunk.

Időjárás: Az osztrák hegyvidékek éghajlata tipikusan alpesi, míg az alacsonyabban fekvő területeken jellemzően kontinentális. A hegyekben igen hideg téli és hűvös nyári időszak váltakozik. Az osztrák Alpokban meglehetősen sok csapadék hull, ami főként heves zivatarok formájában jelentkezik. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben lévő kiszámíthatatlan időjárás miatt réteges túraöltözetet ajánlott hozni.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert hozni a túrára: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.