Bécs-Pozsony-Sopron kerékpártúra

3 nap, 3 ország, 3 csodálatos vidék

Bécs belvárosából indulva fedezd fel velünk a Donau-Auen Nemzeti Park vadregényes ártéri erdeit, rendkívül gazdag madárvilágát, érintetlen holtágait! Kalandozz velünk Pozsony történelmi belvárosában, gyönyörködj a csodálatos panorámában Dévény várából! Ismerd meg a Fertő-tó hangulatos kisvárosait, tekerj velünk a világörökség részét képező szőlőföldek között!

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás kora reggel Győrből. Érkezés a délelőtti órákban Bécsbe. Kerékpártúra Pozsonyig. Este szabadprogram, városnézés.

Indulás kora reggel Győrből. Találkozó az indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. A délelőtti órákban érkezünk meg Bécsbe, ahol kalandozásunk kezdetét veszi. Túránkat a Duna-sziget északi csücskében kezdjük. A 21 kilométer hosszú sziget fontos árvízvédelmi szerepet tölt be, hiszen a Duna áradásakor az 1972 és 1988 között mesterségesen kialakított Új Duna medrébe terelik a többlet vízmennyiséget. Emelett fontos közösségi térként is funkcionál, ahol sport és kultúrális eseményeket rendeznek (pl.: Madonna koncert, Donauinselfest). Továbbá 2 nudista strand is található a területén. Végigkerekezünk a hangulatos szigeten, majd átkelünk az északi partra, és a Donau-Auen Nemzeti Park területén folytatjuk utunkat, amelynek fő feladata Európa utolsó érintetlen ártéri területének megőrzése. A Duna 36 kilométer hosszan kanyarog a Park területén. Rendkívül gazdag élővilága egyedülálló, igazi édenkert.

Kora délután érkezünk meg Ausztria legkeletibb városába,  Haiburg an der Donauba, ahol a helyi vendéglők valamelyikében meg is ebédelhetünk. Rövid városnézés után tovább indulunk mai célunk, Pozsony felé.

Késő délután érkezünk az egykori magyar koronázóvárosba, Szlovákia fővárosába. Magyar neve a Poson személynévből (a vár első ispánja) ered. Már messziről látszik a négytornyos vár hatalmas tömbje. Szállásunk elfoglalása után felfedezhetjük az óváros csodálatos építészeti értékeit, zegzugos utcáit, hangulatos sétányait, illetve beülhetünk valamelyik remek vendéglőbe, hogy egy zamatos szlovák sör kíséretében elköltsük vacsoránkat.

Túratáv: 77 km

Szintkülönbség: nem jelentős

Nehézség: 2-es+

2.nap: A dévényi vár megtekintése. Kerékpártúra a Fertő-tó partjához.

Reggel egy rövid kitérőt teszünk a Dévényi várhoz. A jelenlegi vár a 13. században épült, de már a kelták idejében állt itt erőd. Később a rómaiak, majd a 9. században Rastislav fejedelem is ezt a helyet választotta, hogy erődítmény építsen. Miután a fantasztikus panorámában kigyönyörködtük magunkat, visszatérünk Pozsony belvárosába és elindulunk mai uticélunk, Podersdorf felé. Hamarosan már ismét Ausztriában tekerünk. Első osztrák település, amit ami utunk során érintünk, Köpcsény (Kittsee), amit számos háboró sújtott az elmúlt ezer év során. Érdemes egy kis időt szánni az építészeti látnivalókra, majd kényelmesen gurulunk tovább. Utunkat hatalmas szélerőművek között folytatjuk, átkelünk a Lajtán és apró települések mellett elhaladva érjuk el a Fertő-tó keleti partját fekvő Gálost (Gols). A következő városka már Pátfalu (Podersdorf),ahol az éjszakát töltjük. Bőven lesz időnk kipihenni a nap fáradalmait és megmártózni a tó kellemes vizében.

Túratáv: 70 km

Szintkülönbség: nem jelentős

Nehézség: 2-es+

3.nap: Kerékpártúra a Fertő-tó északi és nyugati partvidékén. Hazautazás.

A mai napot a Fertő-tő partvidékén töltjük. Észak felé indulunk, elsőként Védeny (Weiden am See) kisvárosát érintjük, majd megérkezünk Nezsiderbe (Neusiedl am See), ami a Fertő-tó legnagyobb települése. Rövid kitérőt teszünk és kigurulunk a széles nádassal védett tópartra, hogy részesüljünk a kiváló kilátásban. Innen Feketevárosig (Purbach am Neusiedler See) tekerünk, ahol rövid pihenőt tartunk és megtekintjuk a történelmi pincenegyedet és a várost szinte teljesen körülvevő városfalat. A kerékpárút szőlőültetvények és mezőgszdasági területek között halad tovább. A következő megálló Ruszt (Rust). A tó környékének egyik legszebb településére méltón büszkék az osztrákok. Az óváros 2001 óta az UNESCO világörökség része, szinte minden ház műemlék védelem alatt áll. A hagyomány szerint itt minden kéményen gólyafészek épült. A történelmio belváros gyönyörű épületeit megcsodálva gyűjtünk erőt utunk befejező szakaszára. A határig már csak Fertőmeggyes (Mörbisch am See) áll a tó osztrák oldalán. a magyar oldalon Fertőrákos köszönt minket. A monumentális és lenyűgöző Fertőrákosi Kőfejtő kincsét, a lajta mészkövet már az ókori rómaik is bányászták, később számos, többek között Bécs jónéhány épületéhez is felhasználták anyagát. A kőfejtő tetejéről elénk táruló kilátással búcsút intünk a Fertő-tónak és begurulunk túránk célállomására, Sopronba. Ezzel utunk végéhez értünk. Kerékpárjainkat felpakolva visszabuszozunk Győrbe, ahol elbúcsúzunk egymástól.

Túratáv: 60 km

Szintkülönbség: nem jelentős

Nehézség: 2-es

 

Egyéb tudnivalók

Létszám: 14-18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 14 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Utazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására.

A túrák nehézsége: Kerékpártúráink könnyű túrának számítanak, a megtett távolságok és szintkülönbségek egyáltalán nem jelentősek. A napi táv mindegyik esetben könnyen teljesíthető, az utak többsége jó minőségű.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém.

Öltözet:  kerékpározáshoz alkalmas, kényelmes ruházat, sportcipő, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, fürdőruha, papucs.

A kerékpártúrákon résztvevőknek jó minőségű, hőálló polikarbonát szerkezetű, állítható méretű, szellőzőrendszerrel rendelkező kerékpáros sisakokat biztosítunk.sisak

Kerékpárjaink: Kerékpártúráink résztvevőinek jól felszerelt Gepida Sirmium kerékpárokat biztosítunk.

gepida_sirmium_fekete_2013                   gepida_sirmium__fehér_2013

Kerékpárjainkról bővebben itt olvashatsz.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Természetesen lehetőséget biztosítunk élelmiszer vásárlására és a túrák közötti étkezésekre. Javasolt azonban a nem romlandó ételek egy részét itthonról vinni. Friss áruk könnyen beszerezhetőek helyi kisboltokban, ill. szupermarketekben. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi szendvics, magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk. Természetesen lehetőség lesz meleg ételek fogyasztására, helyi éttermekben, büfékben.

Valuta: Ausztria és Szlovákia hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 100-120 €

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.