Kerékpáros körtúra a Bakonyban

Ezen a kerékpártúrán a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben fogunk barangolni. Ennek is az egyik legszebb része a Porva-Csesznek és Vinye között húzódó Cuha-völgy, és a Hódos-ér völgye. Túránk során megcsodálhatjuk e két szép völgyet is, sőt feltekerünk a Bakony legmagasabb pontjának számító Kőris-tetőre (710 m), ami a bakonyi túrázok egyik legkedveltebb kirándulóhelye.

Mozdulj ki és tekerj fel velünk a Bakony legmagasabb pontjára!


A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a reggeli órákban Győrből. Érkezés túránk kiindulópontjára Vinyére. Kerékpáros körtúra a Bakony szívében a Hódos-ér, a Kőris-tető (710m), Szépalmapuszta, Borzavár, és a Cuha-völgy érintésével.

A túra résztvevőit Győrből saját autóbuszunkkal szállítjuk a helyszínre. Körtúránk a Vinye-Fenyőfő elágazásnál indul. Innen tekerünk felfelé a Hódos-ér völgyében, az út elején erőteljesen emelkedünk. A tetőzés után Ménesjáráspuszta felé haladunk. Ezután egy kanyargós úton feltekerünk a Bakony legmagasabb pontjának számító Kőris-tetőre (710 m). Útközben meg lehet állni az Ördöglik nevű barlangnál egy rövid pihenőre. Ezután folytatjuk a kapaszkodást a tetőre, vár ránk még egy rövid, ámde elég meredek kaptató. Megéri viszont a fáradozás, ugyanis itt található a Vajda Péter kilátó, ahonnan szép kilátás nyílik a Bakony lankáira és a környező tájra. Szintén itt található az egykori márványbánya, ami szabadon látogatható, és láthatjuk az 1976-ban épült polgári légiirányítási radarállomást is. Kis pihenő után Ménesjáráspusztáig ereszkedünk vissza, majd folytatjuk az emelkedésünket Szépalmapuszta irányába, rövid visszaereszkedésekkel tarkítva. Nem térünk be a faluba, hanem a kék jelzést követjük, az elkerített legelők között, majd nemsokára egy erdőben tetőzünk. Innen Borzavár felé ereszkedünk, elhaladva a Szépalamapusztai Arborétum előtt. A főút mentén áttekerünk a településen, majd tovább ereszkedünk szántóföldek között Vinye irányába, földes, majd murvás úton. A Porva-Cseszneki vasútállomást magunk mögött hagyva földúton haladunk. A Cuha-völgyébe érünk, ahol nyolcszor keresztezzük a patakot, ezért érdemes váltócipőt és váltózoknit is magunkkal hozni a túrára. A völgyben a vasút is mellettünk kanyarog, kétszer is át kell haladnunk viaduktja alatta. A túra nagyrészt földúton vezet, túlnyomórészt erdőben, természeti környezetben haladunk. Délután visszaérkezünk Vinyére, majd a helyi csárdában elfogyasztjuk jól megérdemelt ebédünket. Végezetül felülünk buszunkra, és hazautazunk.

Túratáv: kb. 40 km; Szintkülönbség: kb. +/- 600 m

Nehézség: 3-as

Egyéb tudnivalók

Létszám: 15-18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 15 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Utazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt.

A túrák nehézsége: A Magas-Bakony lankáin tett kerékpáros túránk a megtett távolság és a legyőzendő szintkülönbség miatt közepes nehézségűnek számít. Az útvonalak mindegyike túraútvonal, többnyire földes utakon haladunk Átlagos kondícióval könnyen teljesíthető, a túra nagyobb gyerekek számára is ajánlható.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi felszerelés szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém.

Öltözet: Kerékpározáshoz alkalmas, kényelmes ruházat, sportcipő, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő.

 

A kerékpártúrákon résztvevőknek jó minőségű, hőálló polikarbonát szerkezetű, állítható méretű, szellőzőrendszerrel rendelkező kerékpáros sisakokat biztosítunk.

 

Kerékpárjaink: Kerékpártúráink résztvevőinek jól felszerelt Gepida Sirmium kerékpárokat biztosítunk.

                                         

Kerékpárjainkról bővebben itt olvashatsz.