Zell am See – Kaprun gyalogtúra

Csillogó, kristálytiszta vizű hegyi tavak, hófehér gleccserek és bujazöld alpesi legelők. Ez a látvány fogadja azokat, akik Zell am See és Kaprun körzetébe utaznak. A festői Schmittenhöhe, a zell-i tó romantikus parti sétánya és a salzburgi tartomány egyedülálló gleccsere, a Kitzsteinhorn gleccser: Zell am See és Kaprun körzetében a természet sokfélesége tökéletes környezet egy felejthetetlen utazáshoz. A környéken számtalan sportolási lehetőség kínálkozik. Akár gyalog, akár kerékpárral indulunk, rengeteg kiépített túraútvonal közül választhatunk.

Tarts velünk Te is Ausztria egyik legszebb vidékére!

Képek forrása: Saját forrás + www.zellamsee-kaprun.com, www.eisenriesenwelt.at

A túra programterve (részletekért kattints)

1.nap: Indulás a kora reggeli órákban Győrből. St. Johann im Pongau-nál a Liechtensteinklamm szurdok bejárása. Érkezés a kora esti órákban Zell am See-be a kempingbe, ismerkedés, sátorverés.

Indulás reggel 06.00-kor Győrből. Találkozó az indulás előtt fél órával az előre megbeszélt helyen. Utunkat csak rövid pihenőkkel szakítjuk meg, egészen Sankt Johann im Pongau-ig, ahol az Alpok egyik legszebb, legmélyebb és leghosszabb bejárható szurdokvölgyét látogatjuk meg. A Liechtensteinklamm egy lenyűgöző alpesi látványosság, ezért egy közkedvelt nyári úti cél a Salzburg régióban. A szurdokvölgy bejárása körülbelül 2 órát vesz igénybe, ezután tovább utazunk egészen a szállásunknak helyet adó Zell am See kisvárosáig, ahova a kora esti órákban érkezünk meg. Csomagjaink lepakolása és a sátrak felverése után megtartjuk ismerkedési estünket, ahol átbeszéljük azt is, hogy milyen túrák várnak ránk az elkövetkező napokban.

2.nap: Gyalogtúra Zell am See környékén, a Schmittenhöhe (1965 m) meghódítása. Délután szabadprogram, hajókázási lehetőség. Grillest.

Reggelink elfogyasztása után, egy gyalogtúrára indulunk a Zell-i tó mellett terülő Schmitten hegyre. Zell am See központjából indulunk, kiépített turistaúton kezdjük meg meredek emelkedésünket, hamarosan már csodás panorámában gyönyörködhetünk. Tovább kaptatva a Schrambachkopf csúcs (1856 m) felé haladunk, majd még tovább emelkedve elérjük a Salersbachköpfl csúcsát (1934 m) is. Kis szusszanás után nemsokára máris a Schmittenhöhe tetején (1965 m) vagyunk. Itt található a Berghotel Schmittenhöhe, ami télen egy síparadicsom, nyáron pedig a túrázók pihenőpontja. A tetőről belátjuk az egész tavat és gyönyörű környékét. Kis pihenő után egy másik gyalogúton megkezdjük az ereszkedést Zell am See irányába. Az út során kis mesterséges tavacskák mellett haladunk el és felvonók útjait is keresztezzük. Visszatérünk a kempingbe és kicsit megpihenünk.

Ezután egy kis szabadprogramra van lehetőség, így jobban megismerkedhetünk Zell am See hangulatos kis városával, a tavon hajókázási lehetőség is van. Este egy grillestet tarunk, ahol még jobban összecsiszoljuk a csapatot.

Túratáv: kb. 14 km; Szintkülönbség: +/- 1028 m

Nehézség: 3-as

3.nap: A Krimml-vízesések bejárása, gyalogtúra a Hölzlahneralm-ig (1583 m). Délután kirándulást teszünk a Ferenc József császár kilátóponthoz (2369 m) a Grossglockner alpesi panorámaúton.

Reggeli után autóbuszunkra szállunk és Krimml felé vesszük az irányt, ahol ezt a délelőttöt töltjük egy csodálatos gyalogtúra keretében. Célpontunk a világhírű Krimmler Wasserfälle, amely Európa legnagyobb vízesése, a Hohe Tauern Nemzeti Park területén található. A vízesés az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont Ausztriában, magassága 380 méter, amely 3 lépcsőben zúdul le. A Schettbrücke kilátóponthoz (1460 m) – amely a vízesés tetejénél található – egy négy kilométeres kanyargós gyalogösvény vezet fel, amelyet az osztrák alpinista klub hozott létre és tart karban. Csodálatos látványt nyújt a víz impozáns ereje, a frissítő szitálás és a lenyűgöző alpesi táj. Körülbelül másfél órát vesz igénybe, amíg a vízesés mind három szakaszát bejárjuk. Ezután gyalogtúránk folytatásaként tovább barangolunk a nemzeti park területén, egészen a Hölzlahneralm menedékházig (1583 m). Végig jelzett turista ösvényen haladunk, háromezer méteres hegyek ölelésében. Kis pihenőt tartunk a menedékháznál, ahol akár helyi specialitásokat kóstolhatunk. Miután kigyönyörködtük magunkat az alpesi tájban, visszaereszkedünk túránk kiindulópontjához, Krimml településig.

Ezután egy kirándulásra indulunk a közeli Grossglockner panorámaúton. Az út a Glocknergruppe vonulatai mellett kanyarog, végig csodálatos látványban lesz részünk. Az út 48 kilométer hosszú, több mint 30 kanyarral tűzdelt, menet közben több alagúton is áthajtunk. A megállóknál kilátópontok találhatók, ahonnan gyönyörű felvételeket lehet készíteni a környék 3000 méter feletti csúcsairól, leghíresebb ezek közül a Kaiser-Franz-Josef-Höhe (2369 m) pihenőnél található Wilhelm-Swarovski megfigyelő állomás, ahol speciális távcsövek segítségével akár a hegyen lévő hegymászókat is megpillanthatjuk. Innen figyelhető meg legjobban a Grossglockner (3798 m) jellegzetes csúcsa és a hegyvonulat alatt húzódó híres Pasterze gleccser is. Ha szerencsénk van, akkor a pihenőnél mormotákat és akár kőszáli kecskéket is láthatunk, hiszen nekik ez a természetes élőhelyük. Túránk végeztével visszaereszkedünk az úton, mialatt újra szemügyre vehetjük a csodálatos alpesi panorámát.

Túratáv: kb. 16 km; Szintkülönbség: +/- 505 m

Nehézség: 3-as

4.nap: Egész napos gyalogtúra Kaprun környékén: Barangolás a Kitzsteinhorn vidékén a „Top of Salzburg” (3029 m) kilátópont és a „Gipfelwelt 3000” kiállítás érintésével, majd túra a Maiskogel (1675 m) csúcsára, a Sigmund-Thun szurdok és a Klammsee környékének bejárása.

Mai napunk reggelén a Kaprun közelében található Kitzsteinhorn-ra vezető felvonó völgyállomásához indulunk. A háromszakaszos felvonóval rövid időn belül egészen 3029 méteres magasságig juthatunk. Itt egy kilátópont található, ahonnan káprázatos körpanoráma nyílik Ausztria legnagyobb hegyeire és a Zell-i tóra. A Kitzsteinhorn gleccser, az osztrák Alpokban található egyik legnagyobb gleccser síterep. A hegyállomásnál található a „Gipfelwelt 3000” kiállítás, a nemzeti park galériával, kiállított panorámaképekkel és panoráma platformmal, és az „Ice Arena”, szánkózási lehetőséggel. Ezután a Gletscherjet II állomásáig (2000 m) ereszkedünk vissza, majd innen gyalogosan folytatjuk túránkat az „Alexander-Einziger-Weg” turistaút vonalát követve. A gyalogúton haladva végig csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, közben több csúcsot is érintünk, mint például a Schoppachhöhe (2069 m) és a Dreiwallnerhöhe (1861 m). Az út végig kiépített, csak az első szakaszon emelkedik, onnantól végig lefelé haladunk. Úticélunk szintén egy csúcs, méghozzá a Maiskogel, 1743 méteres családi hegye. Itt többek között játszótér, állatsimogató és egy fogadó is található. Kis pihenő után innen ereszkedünk tovább, egészen a Klammsee partjáig, ahol még egy szabadtéri „fitness park” is található. Ennek közelében található túránk következő helyszíne, a Sigmund-Thun-szurdok. A szurdok több mint 14000 évvel ezelőtt jött létre, még a késő jégkorszakban. A Kaprun mellett található hatalmas hegyek gleccserei alakították ki hatalmas természeti erejükkel. A szurdokvölgy helyenként 32 méter mély, a sziklafalak között a Kaprun folyócska csörgedezik A szurdokból kiérve a folyócska mentén visszasétálunk a Klammsee partjára, majd visszatérünk kempingünkbe, ahol méltán kipihenjük a nap fáradalmait.

Túratáv: kb. 10 km; Szintkülönbség: kb. + 2511 m (ebből 2118 m felvonóval), – 2575 m (ebből 1029 m felvonóval)

Nehézség:3-as

5. nap: Gyalogtúra a Kaprun-i nagy víztározók (Kaprun Hochgebirgsstauseen) környékén, délután Werfen-nél az Eisriesenwelt világhírű jégbarlang megtekintése.

Ezen a napon a híres Kapruni víztározókhoz (Kaprun Hochgebirgsstauseen) látogatunk el. Egy gyalogtúra keretében bejárjuk a Wasserfallboden és a Mooserboden víztározók környékét. Buszunkkal a Kesselfall Alpenhaus-ig megyünk, majd onnan gyalogosan folytatjuk utunkat. Gyalogösvényen haladunk majd nemsokára egy felvonóhoz érünk, amivel 431 méternyi szintkülönbséget tudunk legyőzni. Ezután busszal elvisznek minket a víztározó falán keresztül, egészen a második tározóig, a Bergrestaurant Mooserboden-ig, aminek közelében az „Erlebniswelt Srom und Eis” kiállítás található. Megnézzük a kiállítást, majd egy vezetés keretében, bemutatják nekünk a víztározó működését. A víztározók közel 2000 méteres magasságban fekszenek, lélegzetelállító látványt nyújtanak hatalmas méreteikkel. A környéken tett kirándulás alatt végig csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, szép felvételeket készíthetünk a környező hegyekről és a monumentális tározókról. Visszatérve az étteremhez, akár meg is ebédelhetünk a háromféle menüből választva, de kávé és süti választékból is fogyaszthatunk. Ezután a tározók falán végighaladva visszaereszkedünk buszunkhoz. Ezután Werfen felé indulunk, ahol a világhírű Eisriesenwelt jégbarlang található. Egy barlangtúra vár ránk, melynek során 134 méter szintet és kb. 1400 lépcsőfokot kell leküzdenünk. A barlangban a világítás kizárólag a látogatóknál lévő karbid lámpákkal történik, a barlangban lévő útmutató lámpák is magnéziumból készültek, hogy megőrizzék a természetes barlang élményt. A vezetés a barlangban kicsivel több, mint egy órát vesz igénybe, a barlang bejáratát felvonóval tudjuk megközelíteni. Ajánlott meleg ruhába öltözni, mert a benti hőmérséklet még nyáron sem nagyon éri el a 0 fokot. A barlanglátogatás után visszatérünk kempingünkbe, és kipihenjük a nap fáradalmait.

Túratáv: kb. 8 km; Szintkülönbség: kb. +/- 550 m

Nehézség: 2-es

6. nap: Csomagolás. Hazautazás.

Reggelink elfogyasztása után összecsomagolunk, hiszen a mai napon hazautazunk. Utunkat csak kisebb pihenőkkel szakítjuk meg. A kora esti órákban érkezünk meg Győrbe.

 

Egyéb tudnivalók

Létszám: 14-18 fő + 2 fő túravezető

A minimum létszám 14 fő, ennél kevesebb fő jelentkezése esetén a túra nem indul az adott időpontban.

Kiutazás: 21 fős, saját autóbuszunkkal, ami kényelmes, klimatizált és jól felszerelt. Buszunk többek között DVD lejátszóval is rendelkezik, ami az út során utasaink rendelkezésre áll, akár útleírások, filmek, zenék lejátszására. Útközben 3-4 óránként rövid pihenőket tartunk. A pihenőhelyeken általában fizetni kell a mosdó használatáért, ezért jó, ha van nálunk némi aprópénz.

A túrák nehézsége: Gyalogtúráink közepes nehézségűek, teljesítésükhöz nincs szükség komolyabb hegymászótudásra. A szédülésmentesség és a jó mozgáskoordináció viszont szükséges. Napi túratávjaink kis kitartással és átlagos jó kondícióval teljesíthetőek, egy pár túrabot segítségünkre lehet.

Ajánlott felszerelés: Kisebb méretű hátizsák a napi felszerelések szállítására, kulacs, napszemüveg, kesztyű, napvédő krém, hálózsák. A kempingben jól jöhet még néhány dolog, mint például: evőeszközök, műanyag tányérok, poharak, kis gázfőző, elemlámpák.

Öltözet: jól bejáratott túrabakancs, réteges (jól szellőző) öltözet, vízálló öltözet (esőkabát, esőnadrág), fejfedő, sportcipő, fürdőruha, papucs.

A gyalogtúrákhoz irodánk jó minőségű Zajo Trekking túrabotokat biztosít, a térd és a boka ízületeinek kímélése érdekében.

turabot--Zajo-Trekking-Poles-Basic-240-240

Szállás: Zell am See kisvárosában, közvetlenül a tó partján, egy kulturált kempingben fogunk 6 éjszakát tölteni. A sátrakat és a derékaljakat irodánk biztosítja, hálózsákot viszont hozni kell. A kemping területén vizesblokk, mosoda, áramvételi lehetőség, kisbolt, étterem található.

Étkezés: Túránk gyakorlatilag önellátó. Természetesen lehetőséget biztosítunk élelmiszer vásárlására és a túrák közötti étkezésekre. Javasolt azonban a nem romlandó ételek egy részét itthonról vinni. Friss áruk könnyen beszerezhetőek helyi kisboltokban, ill. szupermarketekben. A kiutazásra ajánlott néhány szendvicset, gyümölcsöt pakolni. A túrák során is jó, ha van nálunk némi szendvics, magvak, szőlőcukor, energiaszelet, aszalt gyümölcs, keksz, amivel az elveszett energiát gyorsan pótolhatjuk. Természetesen lehetőség lesz meleg ételek fogyasztására, helyi éttermekben, Hüttékben.

Időjárás: Az osztrák hegyvidékek éghajlata tipikusan alpesi, míg az alacsonyabban fekvő területeken jellemzően kontinentális. A hegyekben igen hideg téli és hűvös nyári időszak váltakozik. Az osztrák Alpokban meglehetősen sok csapadék hull, ami főként heves zivatarok formájában jelentkezik. Emiatt vízálló öltözetet javasolt csomagolni. Ezenkívül a hegyekben lévő kiszámíthatatlan időjárás miatt réteges túraöltözetet ajánlott hozni.

Valuta: Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euro (€). Sok helyen bankkártyával is lehet fizetni, ennek ellenére ajánlatos mégis készpénzt hozni.

Ajánlott költőpénz: Kb. 200 €

Csomagok: Az utazás során buszunkat nem szabad túlterhelnünk, ezért a csomagokra súly- és méretkorlátozást írunk elő. A csomagok súlya maximum 20 kg lehet személyenként, a csomag maximális befogadó mérete pedig 75x50x35 cm lehet. Ajánlatos egy kézipoggyászt is készíteni, ami tartalmazza az utazás során szükséges dolgokat.

Egészségügyi tudnivalók: Ajánlott néhány alapvető gyógyszert magaddal hozni: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, fásli, sebfertőtlenítő, magnézium.